Kıyısal ve Kentsel Dönüşümde Ekolojik Çevre Uyarısı

Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Ekoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atabay Düzenli, afet ile deprem riskinin yanı sıra akıllı ve doğal çevreye uyumlu kıyısal ve kentsel dönüşümlere destek verilmesi gerektiğini belirtti.

Düzenli, AA muhabirine, Türkiye'de kıyısal yapılaşmanın bazı sorunlar taşıdığını belirterek, çoğu bölgelerde yerleşim birimlerinin plansız yapıldığını ifade etti.

Doğa dengesi gözetilmeden yapılan yerleşmenin ekolojik dengeyi bozduğu gibi görüntü kirliliği de oluşturduğuna dikkati çeken Düzenli, ''Bu sorun nerdeyse tüm kentler için geçerli. Kibrit kutusu gibi betonlaşmış evler var. Her tarafa sinmiş ağır metaller hakim. Korkunç bir gürültü ve görüntü kirliliği mevcut ve özürlüler bir yere gidemez durumda. Doğallık, hemen hemen sıfır ve ekolojik zarar boylu boyunca uzanıyor. İnsanlar dışında diğer canlılar nerdeyse hiç düşünülmüyor'' dedi.

Düzenli, benzer sorunların geçmişten günümüze varlığını sürdürdüğünü ifade ederek, bu sıkıntının çözüme kavuşturulması için son dönemde gündeme gelen kıyı ve kentsel dönüşümün fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

''Gelecek nesillere borcumuzu ödemenin bir fırsatını yakalamışken, sadece afet ve deprem riski içermeyen akıllı ve doğal, çevreye uyumlu kıyısal ve kentsel dönüşümlere destek verelim'' diyen Düzenli, şunları kaydetti:

''Kıyı ve kentlerin ekolojik ayak izlerini iyi hesap edeceksiniz. Sonuçta kıyı ve kentin sembolünü, markasını, yapılaşmasını, ulaşım biçimini ve uğraş şekillerini ortaya koyacaksınız ki o kentler canlansın, güzelleşsin ve dünya standartlarında yaşanabilir hale gelsin. Bunu sağlamak için de önce o yerde bulunan tüm kültürel ve doğal varlıkların envanterinin ortaya konulması gerekmektedir. Ayrıca toprak ve iklim özelliklerinin belirlenmesi, yaz kış gibi zamanı bilinen periyodik dönüşümlerin saptanması, deprem, sel, kasırga, tufan, fırtına gibi doğal afetlerin ne zaman, nereden, nasıl geleceğinin bilinmesi, kent ekolojisinin temel bileşenleri arasında yaşamsal öneme sahiptir.''

Kaynak: AA