Yargıya 30 yaş sınırı

HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici'den önemli açıklamalar...

Yargıya 30 yaş sınırı
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Ahmet Hamsici Antalya 'da gerçekleştirilen “Etkin ve Verimli Bir Yargı İçin Yargı Mensuplarının Eğitimi” sempozyumunda hukukçuların eğitim konusunu değerlendirdiklerini, hukuk fakültelerindeki,meslek öncesi ve mesleki hayatlarındaki eğitimi konuları üzerinde durduklarını belirtti. Türkiye 'de hâkim ve savcı sayısının azlığından yakınan Hamsici, hâkimve savcı sayısı artırılırken kalitenin düşürülmemesi gerektiğine işaret etti.

Özellikle avukatlıkta belli bir süre çalışmış olanların hâkim adaylıklarına geçişi ile ilgili düzenlemenin tekrar yapılması, hatta uygulamanın bu şekilde gerçekleşmesi gerektiğini belirten Hamsici, “Kürsünün savunma tarafından gelen kişi orayı biliyor, tanıyor,mesleki tecrübesi var, kaleme giriyor, çıkıyor, karar nedir, duruşma nedir, tecrübesi var. Bu tecrübesini hâkimve savcı olduğunda daha iyi kullanacaktır” diye konuştu. Hâkimve savcıların genç yaştamesleğe atılmalarını eleştiren Hamsici, bir bayanın 23, erkeğin de askerliğinden dolayı 24-25 yaşında hâkim ve savcı olduğunu bildirdi. Bu yaşların çok genç olduğunu, bununla ilgili bir düzenleme yapıldığını anlatan Hamsici, “30 yaşın altında hâkim ve savcı yapılmaması konusunda bir çalışma var. Mezun olanları bir müddet adli hizmet uzmanı olarak çalıştıracağız, daha sonra hâkim, savcı yapacağız” diye konuştu.

'ALINGANLIK DOĞRU DEĞİL '


Hamsici, dizilerdeki hâkimve savcı karakterlerine ilişkin soruya ise “Dizi biraz da izlenebilmesi için abartılı olabiliyor ancak ben alınganlık göstermiyorum. Meslektaşlarıma da bu konuda geniş olmalarını tavsiye ederim, alınganlık göstermek doğru değil” dedi.
Kaynak: AA