Çin'deki Türk öğrenciler, 'ekran yıldızı' oluyor

Üniversite ve dil eğitimi için Türkiye'den Çin'e giden öğrenciler, tanıtım programları, diziler, hatta sinema filmlerinde rol alarak 'ekran yıldızı' o

Üniversite ve dil eğitimi için Türkiye'den Çin'e giden öğrenciler, tanıtım programları, diziler, hatta sinema filmlerinde rol alarak 'ekran yıldızı' oluyor.

Çin'e eğitim için giden Türk öğrenci sayısı her geçen gün artıyor. Engin Uludağ, Halil Çizmeci, Okan Hamevioğlu ve Ahmet Yasin Vergili'nin ortak yönleri Çin'e lisans eğitimi için gelmiş olmaları. Bu öğrencilerin bir başka ortak yönü ise Çincelerini iyi olmasında dolayı, film, dizi ve tanıtım programında rol alma teklifi almaları. Çin'deki Türk öğrenciler bir yandan eğitimlerine devam ederken, bir yandan da oynadıkları rollerle günlük harçlıklarını karşılıyor.

KIZIL ORDU ASKERLERİNİ CANLANDIRDILAR

Denizli'den olan Uludağ ve Çizmeci, Çin Komünist Partisinin (ÇKP) ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurucusu Mao Zedong'un oğlu Mao Anying'ını anlatan dizide rol aldığını anlatıyor. Uludağ, filmde Rus Kızıl Ordu'daki bir generalin yardımcısını canlandırırken, film çekimlerinde çok eğlendiklerini söylüyor. Okulunda Türk öğrenci temsilciliği yapan Engin Uludağ, kültür festivallerinde okulun en aktif öğrencilerinden biri. Ayrıca Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Çin gezilerinde tercümanlık yapacak kadar iyi bir Çinceye sahip.

Halil Çizmeci ise Engin Uludağ ile birlikte filmde Kızıl Ordu'da bir askeri canlandırdığını ifade ediyor. Pekin'de Sinoloji (Çin dili ve edebiyatı) bölümünde eğitimine devam eden Çizmeci, Çin'e okumaya gelme kararı için, "Hayatımda aldığım en doğru kararlardan biri." diye konuşuyor.

POLİS TANITIM FİLMİNDE ROL ALDILAR

Çin'deki Türk öğrencilerden Okan Hamevioğlu ve Ahmet Yasin Vergili ise İstanbullu. Çocukluktan beri beraberler olduklarını anlatan Hamevioğlu ve Vergili, Şanghay Üniversitesi'nde Sinoloji okuyor. Şanghay'da polisler ile ilgili tanıtım programında rol alan her iki Türk öğrenci, Türk ve Çin kültürlerini karşılaştırmalı anlatmıştı. Tanıtım filminde rol aldıktan sonra okulda popülaritelerinin arttığını söyleyen Hamevioğlu, durumdan oldukça memnun. Futbol turnuvalarında en aktif öğrencilerinden olan Hamevioğlu ve Vergili, geçen yıl üniversitede yapılan futbol şampiyonasında yabancı uyruklu öğrencilerin takımı ile şampiyon olduklarını gururla anlatıyor.

Bu arada Çin Günlüğü Gazetesi'nin haberine göre, Pekin'de düzenlenen 5. Konfüçyüs Enstitüsü Konferansı'nda yapılan açıklamada, Dünyada Çince öğrenenlerin sayısının 40 milyonu aştığı belirtildi. Yabancı ülkelerde Çinceyi yaygınlaştırma ve Çin kültürünü tanıtma amacıyla 96 ülke ve bölgede 322 Konfüçyüs Enstitüleri açıldığı bildirildi. Ayrıca buralardaki Konfüçyüs Sınıfları sayısının ise 369 olduğu kaydedildi. Bunların arasında 303 enstitü ile 265 sınıfın hizmet vermeye devam ettiği de ifade edildi. Konfüçyüs Enstitüleri Türkiye'de Boğaziçi Üniversitesi ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde bulunuyor.