Davutoğlu: İsrail'i Yalnızlaştırmamız Sürecek Tbmm

ĞLU: İSRAİL'İ YALNIZLAŞTIRMAMIZ SÜRECEK

TBMM (A.

  ĞLU : İSRAİL ' İ YALNIZLAŞTIRMAMIZ SÜRECEK

TBMM ( A . A ) - 01 . 07 . 2010 - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu , İsrail ' i uluslararası platformlarda yalnızlaştırmaya devam edeceklerini bildirdi .
Davutoğlu , TBMM Genel Kurulunda , Dışişleri Bakanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısının tümü üzerinde yaptığı konuşmada , İsrail ' in Gazze ' ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine yönelik saldırısının ardından gerçekleştirilen diplomatik girişimlere ilişkin bilgi verdi .
Saldırıya ilişkin bölgesel ve uluslararası örgütlerden kınama kararları çıkardıklarını anlatan Davutoğlu , ' İsrail , ilk defa dünyada bu kadar yalnızlaştırıldı . Çok büyük bir dayanışma gördük . Bunun için hükümetleri çatırdamaya başladı , çatırdayacak . Türk vatandaşlarının hukukunu takip etmek bizim milli onurumuzdur ' diye konuştu .
' İsrail ' i uluslararası platformlarda yalnızlaştırmaya devam edeceğiz ' diyen Davutoğlu , sözlerine şöyle devam etti :
' Bu işin peşini bırakmayacağız . Uluslararası takip komisyonu da kurulacak . Yüce Meclisimizin ortak şekilde aldığı kararın tüm gerekleri yerine getirilecek . Bu çerçevede İsrail ' e Yüce Meclisimizin ortak kararı sonrasında bir nota tevdi ettik . Taleplerimizi dile getirdik . O günden bugüne de bu taleplerimizi her vesilede gündeme getirdik , getirmeye de devam edeceğiz . '

- ' DOĞU KUDÜS BİZİM MESELEMİZDİR ' -

CHP istanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ ' ın , kendisinin Kudüs ile ilgili sözlerini değerlendirdiğini anımsatan Davutoğlu , şöyle konuştu :
' Sayın Elekdağ , Kudüs bizim meselemizdir . Doğu Kudüs , sizin zannettiğiniz gibi İsrail ' in toprak parçası değildir . Uluslararası hukuka göre Doğu Kudüs , Filistin devletinin bir parçasıdır ve işgal altında olan topraklardandır . Mescid-i Aksa da Doğu Kudüs ' te bulunuyor . Mescid-i Aksa , İsrail toprağı değildir ve olmayacaktır . Bir gün barış olursa , -ki benim kastettiğim odur- Doğu Kudüs , Filistin ' in başkenti olacaktır ve bir Arap Ligi toplantısı orada da yapılacaktır , yapılabilir . Biz burada barış mesajı veriyoruz . Evet , barış olacak ve Doğu Kudüs , Filistin ' in başkenti olacak .
Neden bizim meselemiz? Şu anda Doğu Kudüs ' teki dini mekanların idaresi hala Osmanlı ' dan kalma teamüllerle yönetiliyor . Yeni bir uygulama , hukuk yok . 1948 ' te savaş sonrasında oluşan Doğu Kudüs Komisyonu vardı BM ' de . Türkiye , Kudüs Komisyonu üyesidir , ABD ve Fransa ile birlikte . Bu komisyon hala BM bünyesinde varlığını sürdürmektedir . Biz bu komisyonun üyesiyiz . '
Doğu Kudüs ' ün geçmişte olduğu gibi bugün de Türkiye ' nin meselesi olacağını vurgulayan Bakan Davutoğlu , ' Sayın Başbakan ' ın bir sözüne atfen yine tekrar ediyorum ; Kudüs ' ün kaderi de Bağdat ' ın kaderi de Bişkek ' in kaderi de , Semerkant ' ın kaderi de , Saraybosna ' nın kaderi de bizim kaderimizdir . Buralarda düzen olursa Anadolu coğrafyası lider olur . Buralarda düzen olmazsa biz Anadolu coğrafyasında rahat oturamayız ' diye konuştu .
Bakan Davutoğlu , ' Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da Balkanlar ' da , Ortadoğu ' da , Kafkaslar ' da , Orta Asya ' da kıpırdayan bir yaprak olursa önce Ankara duyacak ve önce Ankara cevap verecek ' dedi .
' Bu nedenle Bakanlığın yeniden yapılandırılması gerekiyordu ' diyen Davutoğlu , şöyle devam etti :
' Yapısal bir değişikliğe ihtiyaç vardı bunu gerçekleştirdik . Yeni yapılar , yeni genel müdürlükler ortaya çıkardık . Artık Türkiye sadece güvenlik konusunda konuşan bir ülke olmayacak . İnsan haklarının sözcüsü Türkiye olacak . Uluslararası vicdanın sözcüsü Türkiye olacak . Her alanda , her yerde dünyadaki her meselede bir Türk görüşü olacak . Çatışmayı Önleme ve Kriz Yönetimi Genel Müdürlüğü kuruyoruz . 10 sene önce buna ihtiyaç olmayabilirdi . Gerçekten hicap duyuyorum . ' Arabuluculuk hevesi peşinde ' diyorlar . Biz arabuluculuk hevesi peşinde değiliz . Çevre bölgelerimizde olan her mesele bizi ilgilendirir .
İran ' a bir askeri müdahale olduğunda biz bu coğrafyada rahat durabilecek miyiz? Irak savaşının nasıl sonuçlar doğurduğunu hepimiz görmedik mi? İran ' da bu yüksek tansiyonlu gerilim seyrederken biz Ankara ' da , ' birileri bizi arabuluculuk hevesi ile suçlamasın ' diye oturup bekle-gör politikası mı izleyeceğiz? İzlemeyeceğiz . Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da Balkanlar ' da , Ortadoğu ' da , Kafkaslar ' da , Orta Asya ' da kıpırdayan bir yaprak olursa önce Ankara duyacak ve önce Ankara cevap verecek . Çatışmayı çıkmadan önleyeceğiz . '
01 . 07 . 2010 23 : 45 : 45