Giresun'da Kumkuat meyvesi üretiliyor

Giresun İl Genel Meclisi MHP Grubu Başkanı Mehmet Yüksel, Giresun'da Kumkuat meyvesinin deneme üretimini yapmaya başladı.

Yüksel, gazetecilere yaptı

Giresun İl Genel Meclisi MHP Grubu Başkanı Mehmet Yüksel, Giresun'da Kumkuat meyvesinin deneme üretimini yapmaya başladı.

Yüksel, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kumkuat meyvesinin turunçgillerden olduğunu söyledi. Türkiye'de Akdeniz Bölgesi'nde üretilen Kumkuat meyvesinin yaptığı araştırmalar sonucunda Giresun'da da kolaylıkla yapılabileceğini belirlediğini ifade eden Yüksel, deneme amaçlı olarak Kumkuat üretimi yaptığını aktardı. Üç yıldır Kumkuat üretimi için çalışmalar yürüttüğünü vurgulayan Yüksel, "Kumkuat, turunçgillerden bir meyve. Dünyada çok önemli ve değerli bir meyvedir. Almanya'da tane ile satılmakta, kilogramı 40 Euro'dan satılıyor. 3 yıl önce Kumkuat meyvesinin üretimi için çalışmaya başladım. Saksılara 22 kök Kumkuat fidanı diktim. 3 yıl süreyle fidanların gereken fidanlarını sürdürdüm. Bu yıl da ilk kez meyve almaya başladım. Alınan meyve miktarı da oldukça iyi. Bir saksıdan bir kilogram meyve alınmakta. Gelecek yıldan itibaren bu fidanları, normal arazi üzerine dikerek, üretim yapmayı hedefliyorum. Eğer başarı sağlarsam, önemli ölçüde üretimi gerçekleştirebilirim." dedi.

Giresun'un Kumkuat üretimi için büyük potalsiyelinin olduğunun altını çizen Yüksel, şöyle konuştu: "Giresun'da tarım fındığa dayalı. Ancak fındık artık fiyat düşüklüğü ve veraset sonucu arazilerin küçülmesi sorunları başta olmak üzere çeşitli nedenlerden ötürü ekonomik değerini kaybetmeye başladı. Yöre halkı artık fındığın yanı sıra çeşitli ekonomik getirisi olan ürünlere yönelmeye başladı. İşte bu noktada Kumkuat önemli bir ürün teşkil ediyor. Yaptığım çalışmalar sonucu Giresun'da Kumkuat'ın rahatlıkla üretebiliceğini belirledim. kumkuat, saksıda bile üretilebildiğinden, çok az bir zahmetle, fındık üreticisine önemli bir gelir kapısı olabilecek düzeyde bir ürün."

Yüksel, Kumkuat'ın, özellikle şeker hastalığı ve çocuklarda görülen griban enfeksiyon hastalıklarına karşı büyük faydalarının olduğunu sözlerine ekledi.