Ölümsüzlük mantarı 2 bin 500 Lira

Kanser tedavisinde kullanılan reishi mantarının kilosu 2 bin 500 liraya satılıyor

 

Kanser tedavisinde yardımcı olarak kullanılan bir mantar tü ; rü ; , Denizli ' nin Hacıeyü ; plü ; kö ; yü ; nde yetiştiriliyor . Agroma Mantar firması tarafından kü ; ltü ; r mantarlarının yanı sıra ü ; retilen ' reishi ( ganoderma lucidium ) ' , piyasada ' kırmızı mantar ' veya ' ö ; lü ; msü ; zlü ; k mantarı ' olarak da biliniyor . Sert olduğu iç ; in doğrudan yenmeyen , tozu kullanılan reishinin kurusu toptan 600 , perakende ise bin ile 2 bin 500 Lira arasında satılıyor .

Agroma Mantar ' ın sahibi olan Tü ; rkiye Mantarcılar Derneği Başkanı Mehmet Atmaca , şapkalı ve yaprak kü ; ltü ; r mantarının yanısıra 2000 yılından beri egzotik ve ilaç ; yapımında kullanılan mantar tü ; rleri de yetiştirdiklerini sö ; yledi . Tarım ve Kö ; yişleri Bakanlığı Kö ; y Hizmetleri Araştırma Enstitü ; sü ; ' nde 6 yıl mantar ü ; zerinde ç ; alıştığını ifade eden Atmaca , TÜ ; BİTAK ile Pamukkale , Ege , Ankara , Ondokuz Mayıs ve Ç ; ukurova ü ; niversiteleriyle ortak projeler yaptıklarını , bunlara KOSGEB ' in , Teknoloji Geliştirme Merkezi ( TEKMER ) kanalıyla destek verdiğini belirtti . Agroma ' nın , bakanlığın tek ö ; zel ar-ge kuruluşu durumunda olduğunu vurgulayan Atmaca , ' Reishi mantarı ü ; retimi , 200 metrekarelik yer ve 50 bin Lira ' lık yatırım gerektiriyor . Kendini 1 , 5 yılda amorti ediyor . Şu anda 20 ç ; eşit mantar ü ; retiyoruz ancak 50 ç ; eşit ü ; zerinde de ç ; alışmalarımız devam ediyor ' dedi .

Reishi mantarının tabiatta ç ; ok nadir bulunduğunu , uzun araştırmalar sonucu ü ; retim teknikleri geliştirilip ilaç ; endü ; strisinin hizmetine sunulduğunu anlatan Atmaca , ' Kanser tedavisinde yardımcı olarak , kalp hastalıkları ve kolesterolde kullanılıyor . Sert olduğu iç ; in yenmiyor . Toz olarak kaynatılıp , ç ; ay gibi iç ; eceklere gü ; nlü ; k 1-2 gram katılıyor ' şeklinde konuştu .

Reishi ü ; retiminin diğer mantarlardan farklı olduğunu aktaran Atmaca , ü ; rü ; n vermeye 6 ayda başlayan bitkinin daha sonra her torbadan birer tane ç ; ıktığını , gü ; nlü ; k ü ; retimden 3-4 kilogram kuru mantar elde ettiklerini kaydetti .

Reishinin piyasada yeni tanındığını sö ; yleyen Mehmet Atmaca ; Almanya , Polonya , Romanya ve İsviç ; re ' den talep olduğunu , gerekli belgeleri tamamladıktan sonra ihraç ; edeceklerini sö ; yledi . Mantarın faydalı bir besin olduğunu ve ç ; ok yenmesi gerektiğini belirten Atmaca , ' Dü ; nyada kişi başına yılda ortalama 2 , 5 kilogram mantar yenirken Tü ; rkiye ' de 400-500 gram civarında . Dü ; nyayı yakalayabilmek iç ; in beş kat daha fazla mantar yememiz gerekiyor ' diyerek sektö ; rü ; n geleceğinin parlak olduğuna işaret etti .

Pamukkale Ü ; niversitesi Mantar Araştırma ve Uygulama Merkezi Mü ; dü ; rü ; Yrd . Doç ; . Dr . Kudret Gezer ise Tü ; rkiye ' de ekolojik farklılıklardan dolayı zengin mantar ç ; eşitleri bulunduğunu sö ; yledi . Kü ; ltü ; r mantarı dışındakilerin , zehirli olabileceği korkusuyla genellikle yenmediğini vurgulayan Yrd . Doç ; . Dr . Gezer , son yıllarda mantarcılık konusunda yatırımların arttığını , Denizli ' deki bazı sanayicilerin bile tekstili bırakıp mantara yatırım iç ; in araştırma yapmaya başladığını belirtti .