İskenderun'da zil sesine önlem isteği

İskenderun İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, okul müdürlüklerine gönderdiği yazıda, zil seslerinin oluşturduğu olası çevresel gürültüye karşı önlem alınması gerektiğini bildirdi.

İskenderun Milli Eğitim Şube Müdürü Mustafa Kocacık imzasıyla okullara, Milli Eğitim Bakanlığı Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı'nın ''1515 Sayılı Zil Seslerinin Oluşturduğu Çevresel Gürültü konulu Genelgesi''ne atfen yazı gönderildi.

Yazıda, yapılan şikayetler nedeniyle okul zillerinin oluşturduğu çevresel gürültüye karşı önlem alınması gereğinin ortaya çıktığı belirtilerek, yerleşim yerlerindeki toplu yaşam alanlarında yer alan eğitim kurumlarının da çevreye ve vatandaşlarımıza karşı sorumlulukları bulunduğunun açık olduğu kaydedildi.

Okullardaki gürültü niteliğine sahip zil seslerinin çevreye olan zararlı etkilerini kısmen veya tamamen yok etmek ve kişilerin beden ve ruh sağlığını, huzur ve sükununu gürültü ile bozmayacak bir çevrenin geliştirilerek çevresel gürültünün azaltılması amacıyla okullardaki zil seslerini seviyesini makul düzeye indirilmesi istenen yazıda, şu ifadeler yer verildi:

''Zillerin çalma süreleri 5 saniye ile sınırlandırılacaktır. Eğitim ve öğretim saatleri dışında, cumartesi-pazar ve tatil günlerinde zil sesleri kapatılacaktır. Okulların açık alanlarında yapılan her türlü tören ve konuşmalarda, seslendirme cihazlarının ses seviyeleri çevreyi rahatsız etmeyecek şekilde ayarlanacaktır. Zil sesleri insanları dinlendirecek, gürültü yaratmayan melodilerden seçilecektir. Okullarda, okul çevresini rahatsız edecek düzeyde hoparlör sistemi ile yapılan duyuru ve ilanlara son verilecektir.''