Gaziantep 7 Ayda Yüzde 2,3 Artisla 5,6 Milyar Dolarlik Ihracata Ulasti

Gaziantep, temmuz ayinda bir önceki yila göre yüzde 5,5 düsüsle 846 milyon 470 bin dolar ihracat gerçeklestirdi. Gaziantep’in temmuz ayi ihracati düserken Ocak-Temmuz dönemindeki ihracati ise yüzde 2,3 artarak 5,6 milyar dolara ulasti.

Gaziantep 7 Ayda Yüzde 2,3 Artisla 5,6 Milyar Dolarlik Ihracata Ulasti
Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) tarafindan açiklanan temmuz ayi ihracat rakamlarina iliskin bir degerlendirme yapan Gaziantep Ticaret Odasi (GTO) Yönetim Kurulu Baskani Tuncay Yildirim, “Açiklanan verilere göre Gaziantep’imizden temmuz ayinda bir önceki yilin ayni ayina göre maalesef yüzde 5,5 düsüsle 846 milyon 470 bin dolar ihracat gerçeklestirdik. Temmuz ayindaki düsüse ragmen Ocak-Temmuz döneminde yüzde 2,3 artisla 7 ayda 5,6 milyar dolara ulastik. Umut ediyorum ki bundan sonraki aylarda performansimizi artirarak yili çok daha güzel bir seviyede kapatacagiz. Her hal ve sartta, finansman sorunu ve yüksek maliyetlere ragmen; ihracata, üretime, istihdama, kalkinmaya büyük katki saglayan ihracatçi üyelerimizi ve tüm çalisanlarini tebrik ediyorum” dedi.

“Yüksek maliyet, düsük kur ve finansmana erisim ihracata engel”

Gaziantep ve ülke ihracatinin önündeki en büyük engelin yüksek maliyet, düsük kur ve finansmana erisimde yasanan sikintilar oldugunu vurgulayan GTO Baskani Tuncay Yildirim, “Her ne kadar ihracatçilarimiz mücadeleci yapilariyla durmaksizin çalisiyor, üretiyor olsa da mevcut sartlar altinda rekabet sanslari giderek azaliyor. Yüksek girdi maliyetleri nedeniyle firmalarimiz, dis pazardaki rakipleriyle boy ölçüsemez hale geldi. Fiyat avantajini kaybetti. Döviz kuru olmasi gereken degerin maalesef altinda. Döviz kuru enflasyona paralel hareket etmiyor. Bu da ihracatçilarimizi bir hayli zorluyor. Üyelerimiz finansmana erisimde çok uzun süredir sikinti yasiyor. Üstelik yüksek maliyetine ragmen Kisaca ihracatimizin, ihracatçimizin önündeki en büyük engel yüksek maliyet, düsük kur ve finansmana erisim Ülkemizin hedeflerine ulasmasi, ihracatimizin sürdürülebilir kilinmasi için bu konularda sartlar elverdigince devletimizin bir adim atmasini, ihracatçi üyelerimize nefes aldiracak adimlari atmasini talep ediyoruz” ifadelerini kullandi.

“Ürün ve pazar çesitliligimize ragmen kazancimiz düsük”

Ihracatla ilgili farkli bir noktaya dikkat çeken Yildirim, “Ülke olarak ihracatta kg basina elde ettigimiz gelir de maalesef düsüste. Ülkemiz Ocak-Haziran döneminde ihracatini miktar olarak geçen yilin ilk yarisina göre yüzde 11,3 artirarak 76 milyon tona çikardi. Ancak ihracatin kg basina degeri 1,57 dolardan 1,42 dolara indi. Bunun anlami su: Dünyada ürün ve pazar çesitliligi en yüksek ülkeyiz. Ama kazancimiz düsük. Bu tablo verimlilige ve nitelige önem vermemiz gerektigini bir kez daha gözler önüne seriyor” diye konustu.

Kaynak: İHA