Egirdir Gölü'nde Ilginç Görüntü Açiklamasi Su Kaynagi Görünümünde Su Kabarcigi Tespit Edildi

Isparta’nin Egirdir ilçesinde bulunan Egirdir Gölü’nde su altindan yüzeye çikan, su kaynagi görünümünde su kabarcigi tespit edildi. Bölgede incelemelerde bulunan EKO-BIR Müdürü Süleyman Can, bu kabartilarin su kaynagi olabileceginin yani sira gaz çikis kaynaklari olabilecegini belirterek arastirilma yapilmasi gerektigini söyledi.

Egirdir Gölü'nde Ilginç Görüntü Açiklamasi Su Kaynagi Görünümünde Su Kabarcigi Tespit Edildi
Türkiye’nin en büyük tatli su göllerinden biri olan ve Isparta’nin da içme suyunun bir kisminin karsilandigi Egirdir Gölü’nde su altindan yüzeye çikan, su kaynagi görünümünde su kabarcigi tespit edildi. Balik tutmak amaciyla göle açilan balikçilarin cep telefonu kamerasina yansiyan görüntülerde Egirdir Gölü’nde olusan kabarcigin su kaynagi oldugunu tahmin eden bölge halki tespit çalismalari için yetkililerden inceleme talep etti. EKO-BIR Müdürü Süleyman Can ve Egirdir Su Ürünleri Kooperatifi Baskani Ayhan Köçükköse Barla Köyü ve Mahmatlar Köyü arasinda yer alan Kaynarca bölgesinde olusan su kabarciginin bulundugu bölgeye giderek incelemelerde bulundu. EKO-BIR teknesinde bulunan GPS cihazinda yapilan ölçümlerde Egirdir Gölünün açiklarinda ortalama derinligi 5-6 metre gösterirken, su kabarciklarinin oldugu bölgede gölün derinligi 11 metre olarak ölçümlendi.

“Gaz olma ihtimalinin daha yüksek oldugunu düsünüyoruz ama arastirilmasinda fayda var”

EKO-BIR Müdürü Süleyman Can, bu kabartilarin su kaynagi olabileceginin yani sira gaz çikis kaynaklari olabilecegini de belirttigi konusmasinda, “Gördügünüz gibi çok yogun bir çikis var. Su olma ihtimali de var ama kabarciklardan olusuyor. Ben genis çapli bir arastirma yapilmasini düsünüyorum. Dip zeminimizi ölçen makinamizda bir hattin oldugu ve bu hattin üzerinde yogunlasmanin çok oldugu görülüyor. Gaz olma ihtimalinin daha yüksek oldugunu düsünüyoruz ama arastirilmasinda fayda var. Dipteki olusumlarin ne oldugu ile ilgili bilgi sahibi olmak için Üniversiteden destek alinabilir. Su mu? Yoksa gaz mi oldugu net olarak ortaya konulur. Gaz ise gazin hangi çesidi oldugu ile ilgili net bir tespit ortaya konulabilir” dedi.

Egirdir Su Ürünleri Kooperatifi Baskani Ayhan Küçükköse ise; Kaynarca bölgesinde bulunan bu görüntülerin balikçilar tarafindan yillardir su kaynagi olarak bilindigini, hatta gölde iken içme suyunu bile buradan temin ettiklerini ifade ederek kaynarca bölgesinin acilen incelemeye alinmasi, bu bölgenin bilim adamlari ve yetkililer tarafindan arastirilmasi gerektigi vurgulandi.
Kaynak: İHA