Burdur'da Açilan Çölyak Atölyesi Ile Artik Hastalar Sicak Ekmek Yiyebilecek

Burdur Halk Egitim Merkezi’nde hayirsever is adami Ahmed Baraka’nin katkilariyla açilan Çölyak Atölyesi sayesinde Burdur’da yasayan 150 çölyak hastasi burada üretilen glütensiz ürünlerden faydalanabilecek.

Burdur'da Açilan Çölyak Atölyesi Ile Artik Hastalar Sicak Ekmek Yiyebilecek
Dünyanin her yerinde oldugu gibi ülkemizde de birçok çölyak hastasi bulunuyor. Çölyak hastaligi bugday, arpa, çavdar gibi tahillarda bulunan glütene karsi vücudun verdigi alerjik tepki ile ince bagirsak baslangiç bölgesinin anatomik yapisinin degismesine neden olan emilim bozuklugudur. Bu nedenle çölyak hastalari glütensiz olarak üretilen gidalari tüketmek zorunda.

1973 yilinda staj için geldigi Burdur’da esi Aysel Baraka ile tasinan Filistinli is adami Ahmed Baraka da ocak ayinda kaybettigi esinin adina Milli Egitim Müdürlügü ve Mehmet Akif Ersoy Halk Egim Merkezi Müdürlügü’ne destek saglayarak Halk Egitim Merkezinde Çölyak Atölyesi kurulmasini sagladi. Burada olusturulan atölyede glütensiz ürünler üretilerek hastalarin hem ekonomik anlamda rahatlamalari hem de taze ve sicak ürünlere hizli bir sekilde ulasmalari saglanacak.

Burdur Il Milli Egitim Müdürü Muhammed Özdemirci açilista yaptigi konusmada hayirsever is insani Ahmed Baraka’dan bahsederek,

“Ahmed abi 1973 yilinda ilk defa Burdur’a geliyor. Kendisi Ortadogu teknik üniversitesinde staj için geliyor buraya. Burada esi rahmetli Aysun ablayla tanisiyor. 2024 Ocak ayinda ise Aysun ablayi kaybediyoruz. Onun hatirasina bir çölyak atölyesi yapma fikri olustu. Bu projede hem fikir olduk. 45 gün içerisinde hizli bir sekilde hazir bir hale getirdik. Ilimizde de 150 tane çölyak hastamiz var. Bu bölgede en yakin çölyak üretim merkezi Antalya’da. Dolayisiyla hastalarimizin hizli ve taze bir sekilde ürünlere ulasma konusunda birtakim sikintilar yasiyorlardi. Insallah bu üretim tesisiyle birlikte hem taze hem de ekonomik bir üretim anlaminda hastalarimiz ulasabilecekler" ifadelerini kullandi.

Çölyak Atölyesi, Vali Türker Öksüz ve is adami Ahmed Baraka ile protokol üyelerinin katilimiyla bugün hizmete açildi. Açilista konusan Ahmed Baraka, "Keske elimden daha fazla bir sey gelebilse de daha fazlasini yapabilsem. Burada hastanemize bir bagis yaptim, bu atölyeye bagis yaptim. Iyi bir sey yaptigim için çok mutluyum. Insallah faydali olur. Sizlerden isteyecegim tek sey bir duadir. Aslinda baska yerlerde de böyle bagislarda bulunmustum ama ben özellikle Burdur’da yapmak istemistim. Benim esimin memleketi Burdur çünkü. Biz Burdur’dan 50 sene önce gittik ama yine de Burdur’u biz memleketimiz olarak sayiyoruz" dedi.



"Burada üretilen ürünlerin sifa kaynagi olmasini diliyorum"

Vali Öksüz ise, çölyak hastalari için hizmet verecek olan tesisin Halk Egitim Merkezinin bünyesinde kurulmus olmasindan memnuniyet duyduguna deginerek, "Hayirseverimiz Ahmed Baraka’nin büyük bir katkisi var öncelikle ona tesekkür ediyoruz. Ilimiz adina çölyak hastalarimiza katki saglayacak. Onlarin beslenmesi için çok önemli olan bu tesiste üretilecek olan ürünler, hastalarimiza istifade sunmasina imkan verdigi için tabi ki kendilerine sonsuz tesekkür ediyorum. Yakin zamanda kaybettigi esine Allah’tan rahmet diliyorum. Allah rahmet eylesin. Onun adina yaptirdi burayi. Inaniyorum ki buradan hizmet alacak hastalarimiz esine de dua edecekler ve çok hayirli bir is bu sekilde de meydana gelmis olacak. Tabii çölyak hastalarimiz için burada unlu mamuller üretecek bir tesisin olmasi birkaç açidan önemli. Bunlari tabii Burdur sartlarinda bulmak çok zor oluyordu elbette. Hem disaridan, çevre illerden bunu bulmalari gerekiyordu, hem de bulunca da onlari buraya getirmek maliyetli ve çesitli zorluklar içeriyordu. Halk Egitim Merkezimizin bünyesinde bunu üretmek onlar için de büyük kolaylik olacak. Ben buradan hizmet alacak bütün çölyak hastalarimiza buradan üretilen ürünlerin sifa kaynagi olmasini diliyorum. Tekrar hayirseverimiz Ahmed Baraka’ya tesekkür ediyorum. Halk Egitim Merkezimiz böyle bir tesisin olmasi da devamlilik açisindan sürdürülebilirlik açisindan da çok önemli. Burada kursiyerlerimiz var, usta ögreticilerimiz var. 2023-2024 yili döneminde de burada 17 bine yakin kursiyerimiz egitim gördü. Bu da bir egitimin parçasi ayni zamanda ve Halk Egitim Merkezimizin halkimizin hizmetinde oldugu, onlarin egitimleriyle her açidan yetistirilmeleriyle ilgili çok önemli isler yaptiklarinin kanitidir" seklinde konustu.



"Artik biz de sicak ekmek yiyebilecegiz"

Glütensiz ürünleri sehir disindan kargo ile siparis ettikleri için sürekli soguk ve bayat ürünler tükettiklerini ve açilan bu atölye sayesinde artik sicak ekmek yiyebilecekleri için mutlu olduklarini dile getiren çölyak hastasi Fuat Tezcan, "Burdur’da glütensiz hiç ürün bulamiyorduk. Süper marketlerden ve internet yoluyla temin edebiliyorduk sadece. Onlarda çok pahali. Bir tane ekmegin fiyati 150 TL’ydi. Bunlarda çok sorun yasiyorduk. Bunun için en yakin Antalya’da firin vardi, oradan getirtiyorduk. Onda da yüksek bir kargo ücreti yansitiyorlar. Onun zorlugunu yasiyorduk. Ben 20 yildir mücadele veriyorum bu sorunlarla. Önceden üç kisiydik, bes kisiydik, sekiz kisiydik ve simdi ise toplamda Burdur’da 150 çölyak hastamiz var. WhatsApp grubumuzdan ekmek siparislerimiz oldugunda haberlesiyoruz. Ekmeklerimiz suraya gelecek diyoruz. Oradan aliyoruz, siparis veriyoruz, bu sekilde ekmeklerimizi getirtiyoruz uygunu olarak. Sag olsunlar Dubai’den gelen is adamimizin Burdurlu olan esi vefat etmis. Onun adina ne yapabilirim derken Milli Egitim Müdürlügü ve Halk Egitim Müdürlügü adi altinda bize bir çölyak atölyesi olusmasina vesile oldu. Ölmüs esine de Allah rahmet eylesin, Allah razi olsun diyorum. O kadar çok sevindik ki arkadaslarla anlatamam. Bu bizim için bir hayaldi. En azindan hayat standartlarimizda normal insanlar gibi artik her gün sicak ekmek yiyebilecegiz" dedi.

Açilan çölyak atölyesinde ekmek, eriste, sehriye, pogaça, tarhana ve kruvasan gibi glütensiz ürünler üretilerek çölyak hastalarinin kullanimina sunulacak.
Kaynak: İHA