50 Milyon Yillik 'Küçükkürne Magaralari' Sasirtiyor

Malatya’nin Akçadag ilçesi Küçükkürne Mahallesi’nde bulunan ve yaklasik 50 milyon yil önce olustuklari belirtilen sirali magaralar görenleri sasirtiyor.

50 Milyon Yillik 'Küçükkürne Magaralari' Sasirtiyor
Malatya’nin Akçadag ilçesinde bulunan ve 65 milyon yillik bir jeolojik olusum sonucu ortaya çiktigi belirtilen doga harikasi Levent Vadisi, jeolojik özelliklerinin yani sira kültürel varliklariyla da dikkatleri üzerine çekiyor. Akçadag ilçe merkezine 15 kilometre uzaktaki dogasi ve cografi güzellikleriyle yerli ve yabanci turistlerin son yillarda sikça ziyaret ettigi vadide Hititler, Roma medeniyetlerinin de izleri bulunuyor.

Vadi içerisinde kalan Küçükkürne Mahallesi bölgesinde bulunan çok sayida kaya mezarlari ile sirali magaralar ise görenleri sasirtiyor.

“Neolitik ve paleolitik dönemlere kadar giden bir sistem”

Insan jeoloji iliskisi açisindan ayri bir önemi bulundugu ifade edilen magaralarin bir dünya mirasi oldugunu kaydeden Istanbul Üniversitesi Dr. Ögretim Üyesi Yildirim Güngör, “Levent Vadisi içerisinde baslayan magara sistemi aslinda genis bir alani kapliyor ve zamaninda binlerce insan buralarda yasamis. Vadi bir çok fay tarafindan kesilen ve tektonizma sonucu olusmus. Tektonizma vadiyi olustururken, asinma baslayarak bu magaralar açilmaya baslamis. Magaralar içerisinden en önemlilerinden bir tanesi Küçükkürne magaralari. Magaralarin kayaci yaklasik 45 ile 50 milyon yasinda. Bölge bir çok insanin yasadigi önemli yasam alanlarindan bir tanesi. Roma döneminde sadece yatay degil birkaç kat çikarak dikey bir mimari de yapmislar bu anlamda bir dünya mirasidir. Magaralar insan jeoloji iliskisinin en yogun olarak yasandigi yer. Antik dönemlerden beri tercih edilen bir yer olmus burasi Hititler ve Romalilarda yasamis. Bana göre izleri çok fazla yok ama neolitik ve paleolitik dönemlere kadar giden bir sistem burasi bu anlamda da çok önemli” diye konustu.

Kaynak: İHA