Devlet Destegiyle Tütüne Alternatif Olarak Ürettikleri Çilekleri Devletin Zirvesine Ulastirmanin Mutlulugunu Yasadilar

Batman’in Sason ilçesinde çilek üreticileri, devletin verdigi yüzde 80 hibe destegiyle ektikleri çilekleri Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’a ulastirdilar.

Devlet Destegiyle Tütüne Alternatif Olarak Ürettikleri Çilekleri Devletin Zirvesine Ulastirmanin Mutlulugunu Yasadilar
Sason ilçesinde organik olarak yetistirilen, rengiyle göze hitap eden, tadi ve kokusuyla da istah kabartan meshur "Sason çilegi"nin tütüne alternatif olarak 2012 yilinda devlet destegi ile ilçede ekimine baslandi ve her geçen yil yayginlastirilarak bu yil ilçede 400’ün üzerinde ailenin geçim kaynagi oldu.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Dünya Tütünsüz Günü Gençlik Bulusmasi"nda dünyanin birçok ülkesinden gelen gençleri agirladigi programda Sason çileginden övgüyle bahsetti. Programdaki çilekleri gönderen çilek üreticilerinden Kutbettin Erdem, Sason’un çilek üreticileri olarak 2012 yilinda tütüne alternatif olarak çilek üretimine basladiklarini söyledi.

4 aile ile baslattiklari çilek üretiminin su anda ilçe genelinde 400 aileye gelir kapisi oldugunu aktaran Erdem, "Geçtigimiz günlerde Cumhurbaskanimizin gençlerle bulusmasinda devletin bizlere sagladigi destek ile elde ettigimiz çilekleri Cumhurbaskanimiza ulastirdik. Cumhurbaskanimiz çilegin tadina bakarak aromasi ve tadindan övgüyle bahsetti. Bu durum biz çilek üreticilerini çok sevindirdi. Çilek üretimimizin artmasinda Cumhurbaskanimiz ve yerel yönetimlerimizin çok katkisi oldu. Destek arttikça buradaki gençlerimize de is olanagi olusturulmus oluyor. Daha önce diger illerimize çalismak için giden gençlerimiz artik kendi bahçelerinde çalisarak geçimini sagliyor" dedi.



"Cumhurbaskani Erdogan Sason çileginden övgüyle bahsetmisti"

Batman’in Sason ilçesinden gelen ve yaninda kendi yetistirdikleri çileklerden getiren Emrullah Isik da ailesinin 2007’ye kadar tütün tarimiyla ugrastigini ancak daha sonra devlet destegiyle çilek üretimine basladigini anlatmisti.

Cumhurbaskani ile geçen diyalogunda su anda ilçelerinde yaklasik 400 çiftçinin geçim kaynaginin çilek tarimi olduguna isaret eden Emrullah Isik, "Daha önce sadece tütün üretilirken, su an taze çilegin yaninda çilek kurusu, çilek reçeli, çilek pestili de yapmaktayiz. Ürettigimiz ürünlerle ilçemizin ve ülkemizin ekonomisine katki saglamaktayiz. Bu durumda hem halk sagligini hem de çevremizi korudugumuza inaniyoruz" ifadelerini kullanmisti.

Emrullah Isik, vermis olduklari destekten dolayi tüm çiftçiler adina Cumhurbaskani Erdogan’a tesekkürlerini sundu.

Erdogan’in "Fakat bu çilek az degil mi? Bunun devami var mi? Buradaki bütün arkadaslara dagitacak miyiz" sorusunu yönelttigi Isik, "Var Cumhurbaskanim. Program bittikten sonra bütün arkadaslara ikram edecegiz" yanitini vermisti.

Daha sonra çilegin nereden geldigiyle ilgili bilgi alan Cumhurbaskani Erdogan, "Çok da güzel. Çok iri, masallah" dedi.

Erdogan’in, bu çilegin ihraci olup olmadigini sormasi üzerine Isik, çilegi ihraç ettiklerini, elindeki dosyada bütün bilgilerin mevcut oldugunu söyledi.

Cumhurbaskani Erdogan da Isik’a program sonrasi bunlari konusacaklarini ifade etmisti.
Kaynak: İHA