TESK Genel Baskani Palandöken Açiklamasi '5 Yilda 20 Bine Yakin Kisi Trafik Kazalarina Kurban Gitti'

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlari Konfederasyonu (TESK) Genel Baskani Bendevi Palandöken, Karayolu Trafik Haftasi etkinlikleri kapsaminda düzenlenen sergide “5 yilda 20 bine yakin kisi trafik kazalarina kurban gitti” dedi.

TESK Genel Baskani Palandöken Açiklamasi '5 Yilda 20 Bine Yakin Kisi Trafik Kazalarina Kurban Gitti'
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlari Konfederasyonu (TESK) ile Türkiye Soförler ve Otomobilciler Federasyonu’nun, (TSOF) Karayolu Trafik Haftasi etkinlikleri kapsaminda düzenledigi ‘Trafik Kazalarinda Kaybettigimiz Degerler’ konulu fotograf sergisi, TESK Sanat Galerisi’nde açildi. Karayolu Trafik Haftasi kapsaminda açilan sergi hakkinda bilgi veren TESK Genel Baskani Palandöken, “Son 5 yilda meydana gelen 4 milyon 143 bin 376 trafik kazasinda 18 bin 546 vatandasimiz hayatini kaybetti, 1 milyon 251 bin 310 kisi yaralandi. Bu yilin ilk 4 ayinda ise 184 bin 590 trafik kazasinda 665 kisi hayatini kaybederken 107 bin 410 kisi de yaralandi. Canimizi acitan bu trafik kazalarina dur demek için her yil geleneksel haline gelen sergimizde trafik kurallarina uymamanin dogurdugu sonuçlara dikkat çekmek istedik” ifadelerine yer verdi.

“Kazalarin baslica sebebi egitimsizlik ve dikkatsizlik”

Her yil mayis ayinin ilk haftasinin Karayolu Trafik Güvenligi Haftasi olarak belirlendigini hatirlatan Palandöken, “Tüm sürücü ve yayalarin trafik kazalari konusunda duyarliliginin artirilmasi, trafik kurallari hakkinda daha çok bilinçlenmesi gerekiyor. Trafik kazalarinin en büyük sebebi trafik canavari degil, egitimsizliktir. 2020’de 983 bin 808 olan kaza sayisi 2021’de 1 milyon 186 bin 353’e yükseldi. 2022 yilinda ise toplam kaza sayisi 2020 ve 2021 yilina göre daha da artarak yüzde 10’a yakin yükseldi. 2023 yilinda ise toplam kaza sayisi ciddi bir sekilde gerileyerek 555 bin 668 oldu. 2023 yilinda meydana gelen trafik kazalarinda 2 bin 424 kisi hayatini kaybederken 354 bin 323 kisi de yaralandi. Ancak trafik kazasi sayilarindaki düsüs yeterli degil” ifadelerini kullandi.

“Trafikte kaybettiklerimizi sergi ile aniyoruz”

‘Trafikte Kaybettigimiz Degerler’ isimli sergi ile trafik kazalarina yönelik farkindalik olusturmak istediklerinin altini çizen Palandöken, “Trafik kurallarina uyulmasi ve bu kazalarin önüne geçilmesi için duyarlilik olusturmak istiyoruz. Trafik kazalari can alirken yasa, cinsiyete veya unvana bakmiyor. Bu durumun örnekleri olan trafik kazalarinda kaybettigimiz degerler arasinda maalesef siyasetçilerimizden futbolcularimiza, gazetecilerimizden sarkicilarimiza kadar birçok önemli isim var. Vali Recep Yazicioglu, Eski Bakanlarimizdan Mustafa Tasar, Sanatçilarimizdan Baris Akarsu, Kivircik Ali, Sporcularimizdan Metin Oktay, Ahmet Çalik ve niceleri gibi” seklinde konustu.



“Daha çok dikkat etmeliyiz”

Sürücü kusurlarindan kaynaklanan kazalarin oraninin yüzde 90’in üzerinde olduguna dikkat çeken Palandöken, "Kültürümüzü, devlet adamlarimizi, siyasetçilerimizi, birçok degerimizi bu kazalar neticesinde yitiriyoruz. Bu degerler geri gelmiyor. Yola, araca, yayaya haddinden fazla dikkat etmeliyiz” diye konustu.

Kaynak: İHA