Emekli Ögretmen 66 Yildir Okudugu Kitaplarin Kaydini Tutuyor

Bayburtlu emekli ögretmen Ahmet Demiröz, simdiye kadar okudugu kitaplarin ismini, yazarini, sayfa sayisini, okudugu yilin tarihini ve kitabin boyutunu ajandasina not düserek, kaydini tutuyor. Eskiden yasadigi 2 katli evinin bir odasini kitaplariyla dolduran 78 yasindaki emekli ögretmen, hemen hemen her gün kitap okumaya özen gösteriyor, okudugu kitaplarin önemli buldugu yerlerinden de not almayi ihmal etmiyor.

Emekli Ögretmen 66 Yildir Okudugu Kitaplarin Kaydini Tutuyor
Kitap sevgisi 66 yil önce bir kitapla basladi

Kendi kayitlarina göre 1959 yilinda, ilkokul 5’inci siniftayken ’Ege’nin dibi’ isimli kitabi okuduktan sonra kitaplarla tanistigini belirten Demiröz, astronomiye merakinin da 12 yasindayken ’Ay’a yolculuk’ kitabiyla basladigini aktararak, zamanla astronomi içerikli sayisiz kitabin kütüphanesinde yer aldigini söyledi.

"Ruhumu en fazla dinlendiren dini ve astronomi kitaplaridir" diyerek konusan Demiröz sosyoloji, tarih, psikoloji, felsefe, dünya klasikleri gibi birçok eseri de okudugunu bildirdi.

"Bir kitap paradan, puldan daha kiymetlidir"

Kitaplarin paradan daha kiymetli oldugunu ifade eden Demiröz, "Saman kagidina yapilmis 10 sayfalik bir kitap deger bakimindan paradan daha önemli, daha kiymetlidir. Kitap, parayla degerlendirilecek, parayla degeri ölçülebilecek bir sey degildir. Kitap beynin kardesidir, aklin arkadasidir" dedi.

"Ilk kitapligim limon sandigiydi"

Ögrenci oldugu yillarda kendi kütüphanesini olusturmaya kararan veren Demiröz, ekonomik nedenlerden ötürü kitaplik alamadigini, limon sandigini ters çevirerek sandiktan kitaplik yaptigini aktararak, "Ilk kitapligim limon sandigiydi, kendi çapimda kütüphane olusturmam limon sandigiyla basladi.

Limon sandigini ters çevirdim içine kitaplarimi koydum, öyle bu ise basladim. Garsonluk yaptim, orman fidanliginda çalistim aldigim paralarla küçük bir dolap yaptirdim ve kitaplarimi oraya koymaya basladim. Ögretmen olduktan sonra maasimla daha büyük bir kitaplik yaptirdim ve kitaplarimi düzenli bir sekilde o kitapliga yerlestirdim" seklinde konustu.

"Elimden gelse kütüphanemi büyütürüm"

4 çocuguna, torunlarina en büyük mirasinin kitaplari oldugunu vurgulayan Demiröz, çocuklarinin, torunlarinin kendi yolundan gitmesini istedigini belirterek, "Elimden gelse, biraz daha kütüphanemi büyütürüm. Benden sonrakilere en güzel mirasim, hediyem bu kitaplarim olacak. Param pulum olmasin, evim barkim, arabam hiçbir seyim olmasin kitaplarim çocuklarima, torunlarima kalsin yeterli. Benden sonraki neslim kitaplarimi güzelce degerlendirsinler, desinler ki benim dedem bu eserleri okumus, benim büyügüm bu kitaplari okuyarak güzelce degerlendirmis, notlar almis. Biz de onun gittigi yolundan gidelim diyebilsinler. Ben bunu istiyorum" dedi.

Kaynak: İHA