Bahar Aylarinda Bu Hastaliklar Pesinizi Birakmayabilir

Üst solunum yolu enfeksiyonlarinin, doktora basvurmanin önde gelen sebepleri arasinda yer aldigini belirten Kulak Burun Bogaz (KBB) ve Bas Boyun Cerrahisi Uzmani Op. Dr. Idil Öztürk, "Mevsim geçislerinde yasanan isi degisimleri birçok hastalik gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarina da zemin hazirliyor. Zayiflayan bagisiklik sistemiyle birlikte vücut direncinin düsmesi, bu dönemlerde üst solunum yolu enfeksiyonlarinda artis yasanmasina neden oluyor" diye konustu.

Bahar Aylarinda Bu Hastaliklar Pesinizi Birakmayabilir
Üst solunum yolu enfeksiyonlarinin, dünyada en çok görülen ve en fazla is gücü kaybina sebep olan hastaliklarin basinda geldigini ifade eden Medicana Bursa Hastanesi KBB ve Bas Boyun Cerrahisi Uzmani Op. Dr. Idil Öztürk, "Üst solunum yolu enfeksiyonuna sebep olan faktörler virüslerdir. Virüslerin zayif düsürdügü bireylerde diger bakteriyel enfeksiyonlar da görülebilir. En çok bilinen üst solunum yolu enfeksiyonlari nezle ve grip olmakla birlikte, bu hastaliklar sinüzit, tonsillit (bademcik iltihabi), orta kulak iltihabi ve larenjite neden olabilir. Üst solunum yolu enfeksiyonuna yatkinligi artiran faktörler vardir. Alerjik bünyeye sahip olma, burun kemigi egriligi veya konka büyüklügü gibi anatomik sorunlar sebebiyle agizdan nefes alip verme, sigara içme, düzensiz beslenme gibi faktörler riski artirabilir. Bu hastaliklar daha çok mevsim geçislerinde ve kalabalik ortamlarda sik görülür. Damlacik enfeksiyonu biçiminde ortaya çikar, yani yakin mesafeden konusma, öpme, öksürme sonucunda bulasirlar. Bulunulan ortamda havalandirmanin yetersiz olmasi da bulasmalarini kolaylastirir. Virüs, bulasi olan yüzeylere temas sonrasi ellerin yikanmamasi ile de bulasir. Gereksiz antibiyotik kullanimini önlemek amaciyla üst solunum yolu enfeksiyonlarinin tanisinda viral hastalik farklarinin bulunmasi gerekir" dedi.

Op. Dr. Idil Öztürk, eriskinlerde sikça görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarini söyle siraladi:

"Nezle birden çok virüsün yol açtigi, kisiden kisiye bulasan, üst solunum yollarini tutan hafif seyirli bir hastaliktir. Üsütme, soguk alginligi olarak da bilinir. Soguk mevsimlerde daha siktir. Sigara içenlerde daha sik görülmez fakat agir seyreder. Bir insan, ömrü boyunca yaklasik olarak 300 defa nezle olur. 5 yasin altindaki çocuklar yilda ortalama 8-10 kez üst solunum yolu enfeksiyonu geçirir. Influenza virüslerinin yol açtigi üst solunum yolu enfeksiyonudur. Virüsün 3 tipi vardir. Tip A insanlar, domuzlar ve kümes hayvanlarinda, Tip B sadece insanlarda hastalik yapar. Tip C ise insanlarda çok hafif belirtilere yol açar. Siklikla ani baslayan yüksek ates, öksürük, bogaz agrisi, bas ve kas agrilari, bitkinlik, burun akintisi veya tikanikligi ile kendini gösterir. Ates genellikle 5 gün ya da 1 hafta sürer. Tedavide dinlenme çok önemlidir. Ates düsürücüler, bol sivi tüketimi ve iyi beslenme önemlidir. Viral bir hastalik oldugu için antibiyotik verilmez ancak orta kulak iltihabi, sinüzit, zatürre gibi ikincil enfeksiyon, komplikasyon olarak eklenmis ise antibiyotik kullanilir. Yutak ve bademciklerin ani baslayan enfeksiyonudur. Virüs veya bakteriyel kaynakli olabilecegi için etkene göre tedavi metodu degisiklik gösterir. Belirtileri yüksek ates, bogaz agrisi-yutkunma zorlugu, halsizlik-kirginlik, bas-eklem-kas agrilari, öksürük ve bazen de boyunda lenf bezlerinin sismesidir. Çocuklarda orta kulak enfeksiyonu daha sik görülür. Siklikla nezle, grip gibi enfeksiyonlari takiben gelisen ikincil bakteriyel enfeksiyon seklindedir. En sik 6-18 ay asindaki çocuklari etkiler. 6 yasindan sonra hastalik sikliginda bariz azalma görülür. Yüz kemiklerinin içerisinde sinüs adi verilen hava bosluklarinin iltihabina sinüzit adi verilir. Yine siklikla viral üst solunum yolu enfeksiyonlarini takiben gelisir. Vira enfeksiyonlardan sonra 7-10 günde tam iyilesme beklenirken genellikle burun dolulugu ve öksürük artisi olur. Büyük çocuklar ve eriskinlerde bas ve yüz agrilari görülebilir. Antibiyotik tedavisi gerekebilir."

KBB ve Bas Boyun Cerrahisi Uzmani Öztürk, söz konusu bu üst solunum yolu enfeksiyonlarindan korunmak için hijyene ve el yikamaya özen gösterilmesi, kalabalik ortamlardan uzak durulmasi, kalabalik ortamlarin sik sik havalandirilmasi, hasta kisilere mümkünse maske taktirilmasi ve fazla yaklastirilmamasi, yasa uygun ve dengeli beslenilmesi, mevsime uygun giyinilmesi gerektigini söyledi.

Kaynak: İHA