Yozgat'ta Evi Depremde Agir Hasar Gören Aileler Çadirdan Konteynerlere Yerlesiyor

AFAD Il Müdürü Rifat Genç, Tokat’in Sulusaray ilçesinde 18 Nisan’da meydana gelen 5.6 büyüklügündeki depremin ardindan Yozgat’in Kadisehri ilçesine bagli köylerde evleri agir hasar gören ailelerin konteynerlere yerlestirilmeye baslandigini söyledi.

Yozgat'ta Evi Depremde Agir Hasar Gören Aileler Çadirdan Konteynerlere Yerlesiyor
Tokat’in Sulusaray ilçesinde 18 Nisan’da meydana gelen 5.6 büyüklügündeki depremin yaralari devletin tüm imkanlari kullanilarak silinmeye çalisiliyor. Yozgat’in Kadisehri ilçesine bagli Asagikizilöz, Yukarikizilöz, Ovacik, Gümüssu, Yelten ve Elmaliçiftligi köyleri de depremden etkilendi. Deprem sonrasi 99 binada agir hasar, 486 binada da az hasar olustu. Depremin ardindan bölgede göreve baslayan AFAD ekipleri vatandaslarin barinma ihtiyacinin karsilanmasi amaciyla ilk etapta 320 çadirin kurulumunu yapti. Agir hasarli binalarin yikiminin yapildigi bölgede AFAD ekipleri, evi agir hasar gören vatandaslar için 21 metrekarelik, 2 odali, tuvalet, banyo, mutfagi ve isiticisiyla bir ailenin yasamasi için hazirlanmis konteynerlerin kurulumuna basladi.

Bugüne kadar 16 konteynerin kurulumunun yapildigi bölgede 24 konteynerin daha kurulumunun yapilacagi duyuruldu. Evi agir hasar gören depremzedeler, çadirlardan konteynerlere yerlestirilmeye baslandi.

“Devletimiz ilk andan itibaren seferber oldu”

18 Nisan’da saat 18.11’de Tokat Sulusaray merkezli ve Yozgat’in Kadisehri ilçesinde meydana gelen depremde devletin tüm imkanlarinin seferber edildigini hatirlatan AFAD Il Müdürü Rifat Genç, “Deprem sonrasi devlet olarak bütün imkanlarimizla kamu kurum ve kuruluslariyla, STK’larla birlikte bölgeye intikal ettik. Bölgede hizli bir sekilde afetten etkilenen vatandaslarimiz için 320 AFAD çadiri kurduk. O gece ekiplerimizle birlikte sahadaydik. Ikramlarda bulunduk, sicak yemek dagitimi gerçeklestirdik ve hizli bir sekilde konutlarda hasar tespit çalismalarina basladik. Bu çalismalarimizda 486 bina az hasarli, 99 binamiz da ise agir hasar tespit edildi. Bu binalardan 50 tanesi konut olarak kayitlara geçti. Tabi ki hasar tespit çalismalarimiz su an da devam ediyor.” dedi.

“16 aile konteynerlere yerlesti”

Kadisehri ilçesine bagli köylerde konteyner kurulumunun devam ettigini ve su ana kadar 16 ailenin konteynerlere yerlestigini de söyleyen Genç, “Bizler agir hasarli olarak ilan edilen ve evlerinde ikamet edemeyen vatandaslarimiz için ilk olarak çadir vermistik. Simdi de daha konforlu bir yasama geçebilmeleri için onlara konteyner temin ediyoruz. Konteynerlerin elektrik ve su baglantilarini yapiyoruz. Konteynerler de yasam daha kaliteli sicak sulari olacak, isiticilari, banyo ve tuvalet imkanlari olacak. Bu sayede geçici barinma sürecini de vatandaslarimiz daha rahat atlatmis olacaklar. Su an için sürecimiz 28 konteyner ama hasar tespit çalismalarimiz devam ettigi için bu sayinin 40’a ulasacagini düsünüyoruz. Su an da 16 konteyneri bölgede kurduk ve ailelerimiz yerlesmeye basladi.

Konteynerlerin kurulumuna devam ediyoruz” seklinde konustu.

“Konteynerlere yerlesmeye basladik”

Kadisehri ilçesine bagli Ovacik köyünde konteynere yerlesen Hacer Sahin ise, “Evlerimiz hasarli su an giremiyoruz, devletimizden rabbim razi olsun. Bize konteyner getirdi, biz de yerlestik su an da oturuyoruz. Yasamimizi burada sürdürüyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Evimiz agir hasar gördü, oturamiyoruz”

Evlerinin depremde agir hasar gördügünü ve oturulamaz hale geldigini belirten Mehmet Sahin de “Evimiz epeyce depremde hasar gördü. Su an konteynerde yasiyoruz, AFAD ekiplerimiz bize çok yardimci oldu. Evimiz kullanilamaz hale geldi. Evimizde oturamiyoruz, raporumuzu da aldik. Önce çadirda yasiyorduk simdi de konteynere geçtik” diye konustu.

“Konteyner geldi, rahatladik”

Esyalarini çadirdan konteynere tasiyan Pakize Gültekin ise, “Depremde evimiz agir hasar gördügü için biz de çadirda yasiyorduk, soguk havada, yagmurda zor oluyordu. Simdi konteyner geldi ve rahatladik. Esyalarimizi konteynere tasiyoruz, yerlesmeye çalisiyoruz. Rabbim devletimizden razi olsun. Bizi yalniz birakmadi. Konteyner daha sicak, elektrigi, suyu var. Çadirdan çok daha iyi.” dedi.

Kaynak: İHA