Lise Ögrencileri Nesli Tehlikede Olan Canlilari Dikkat Çekti

‘Mavi Yesil Okullar Projesi’ kapsaminda Mugla Il Millî Egitim Müdürlügü ve Akdeniz Koruma Dernegi (AKD) arasinda imzalanan ‘Dogal ve Kültürel Mirasi Koruma ve Gelecek Nesillere Aktarilmasi’na Iliskin’ protokol çerçevesinde ‘Nesli Tehlikede Olan Hayvanlar’ etkinligi, Ula Hüseyin Ercan Ermas Mermer Anadolu Lisesi ögrencileri ile Ula halk pazarinda gerçeklestirildi.

Lise Ögrencileri Nesli Tehlikede Olan Canlilari Dikkat Çekti
Sayilari giderek azalan Marmaris Semenderi, Oluklu Kertenkele ve Oklu Kirpi türlerinin karsi karsiya oldugu tehditleri arastiran ögrenciler, bu tehditlerin en aza indirilmesi için farkindalik çalismasi düzenlediler. Çalismayi, Marmaris Semenderinin popülasyon yapisi ve dinamikleri hakkinda bilgi edinilmesi, dagilimi ve yasam alanindaki tehditlerin belirlenmesi için uzun yillardir çalismalar yürüten Akdeniz Koruma Dernegi’nin koordinasyonunda gerçeklestirdiler. Marmaris Semenderine yönelik tanitici bilgilerin yer aldigi el brosürleriyle Ula Halk pazarini dolasan ögrenciler, alisverise gelen vatandaslarla ve pazar esnafiyla türler hakkinda sohbet etti.

Dünya sadece 7 türü bulunan Likya Semenderleri Mugla, Antalya ve Ege’nin bazi adalarinda yasamaktadir. Akdeniz Havzasi’na endemik olan bu türlerin yasam alanini, maki ve çam ormanlari olusturuyor. Likya Semenderlerinden olan Marmaris Semenderi (Lyciasalamandra flavimembris), Türkiye’de sadece Mugla çevresindeki dar bir alanda yasiyor. Uluslararasi Dogayi Koruma Birligi’nin (IUCN) yayinladigi Kirmizi Listede, popülasyonu azalma egiliminde olarak belirtilip ‘Tehlikede (EN)’ kategorisinde yer aliyor.

Orman yanginlarindan en çok etkilenen türlerden biri olan Marmaris Semenderinin yanginlar sonrasi Ula’daki habitatlarinin korumasinin önemine dikkat çeken ögrenciler, ayrica tarimsal faaliyetlerde kullanilan ilaç seçiminde özen gösterilmesi gerektigini vurguladilar. Ula’ya bagli Çiçekli, Armutçuk, Kizilagaç, Kuyucak köylerinden halk pazarina gelen vatandaslardan, brosürlerdeki fotograflari göstererek türlere yönelik gözlerini dört açmalarini istediler.

Ögrenciler ayrica Oluklu Kertenkele ve Oklu Kirpi hakkinda bilgiler verdi. ‘Kör yilan deniyor ama yilan degil!’ slogani ile yilan oldugu zannedilen ve bu yüzden öldürülen Oluklu Kertenkelenin tarim alanlarina zarar vermedigini; çekirge, salyangoz ve fare ile beslendikleri için çiftçi dostu olduklarini anlattilar. Oklu Kirpi için ise ‘Oklu Kirpi deniyor ama kirpi degil!’ sloganiyla dolasan ögrenciler oklu kirpinin otçul beslendigini ve bilinenin aksine oklarini firlatmadigini, biyoçesitliligin korunmasi için önemli oldugunu ifade ettiler.

Ilçe halkindan yogun ilgi ve destek gören ögrenciler, bu türler hakkinda eksik veya yanlis bilgilerin ne kadar yaygin oldugunu fark ettiler.
Kaynak: İHA