Izmir'de Iki Aile Çapraz Böbrek Nakliyle Hayata Yeniden Basladi

Izmir’de kan gruplari uyusmadigi için eslerinin böbregini veremedigi Saliha Aslan (54) ile Akil Taka (51), çapraz nakille sagliklarina kavustu. Diyaliz tedavisi gördügü zamanlarda felç geçiren ve çok zor zamanlar yasayan fakat çapraz nakil yönetimiyle böbrek nakli olup sagligina kavusan Saliha Aslan, “Diyaliz çok zor bir durum, çaresizdim. Herkes çapraz nakile basvursun, annemden yeniden dogmus gibi oldum” dedi.

Izmir'de Iki Aile Çapraz Böbrek Nakliyle Hayata Yeniden Basladi
Kadavradan yillarca organ bagisi beklemek, makineye de bagli bir yasam sürmek istemeyen böbrek yetmezligi hastalari canli donörlerden yapilan nakillerle yeni bir hayata kavusmak istiyor. Ancak bazi hastalar canli vericileriyle kan uyusmazligi yasiyor ve nakil olma sanslarini kaybediyorlar. Burada ise çözüm olarak devreye çapraz nakil giriyor. Nakil için basvurduklari Izmir Acibadem Kent Hastanesinde Aslan ve Taka çiftleri çapraz nakil için eslesince ameliyat hazirliklari basladi.

Saliha Aslan’in esi Engin Aslan (54), Akil Taka’ya, Engin Aslan’in esi Gülgün Taka (52) da Saliha Aslan’a donör oldu. Nakil basariyla gerçeklesirken, polikistik böbrek hastaligi yüzünden 2,5 yildir diyalize bagimli bir hayat geçiren Izmirli Saliha Aslan ile 3,5 yil önce makineli yasama baslayan Fethiyeli Akil Taka, fedakar esleri sayesinde 2. hayatlarina basladi.

5 Nisan Kadir Gecesi’nde Izmir Acibadem Kent Hastanesinde Opr. Dr. Isik Özgü, Opr. Dr. Ugur Saraçoglu, Opr. Dr. Gökhan Ekin, Doç. Dr. Ebru Sevinç Ok ve Prof. Dr. Hüseyin Töz’den olusan ekip tarafindan gerçeklestirilen çapraz nakille çiftler, donör sorununu asarken, ameliyattan bir ay sonra hastaneye kontrolle gelen Aslan ve Taka ailesi çiftleri arasinda duygusal anlar yasandi.

“Diyaliz çok zor bir durum, çaresizdim”

2022 yilinin Ocak ayinda böbrek rahatsizligi nedeniyle diyaliz tedavisi görmeye basladigini ve 6 ay sonra felç geçirdigini belirten 30 yillik evli 2 çocuk annesi 54 yasindaki Saliha Aslan, “Bursa Acibadem Kent Hastanesine basvurdum çapraz nakil için ancak felç geçirdigim için o basvuruyu iptal ettik. Felcin üzerinden 1,5 sene geçmeli denildi. Izmir Acibadem Kent Hastanesine böbrek nakli için basvurduk. Donör bulundugunda çok sevindim. Donörüm ile ameliyat olacagim zaman tanistik. Ameliyat sürecim çok iyi geçti, su an çok iyi durumdayim. Diyaliz çok zor bir durum, çaresizdim. Herkes çapraz nakile basvursun, annemden yeniden dogmus gibi oldum” dedi.



“Herkese çapraz nakili öneririm”

3.5 yil böbrek yetmezligi nedeniyle diyaliz tedavisi gördügünü ve çok zor günler yasadigini aktaran 51 yasindaki 30 yillik evli 2 çocuk babasi Akil Taka, “Biz çapraz nakil yöntemini diyaliz tedavisi sürecinde ögrendik. Üniversite hastanesine gittik ve oradaki hocalarimiz ‘çapraz nakile’ girebilirsiniz dedi.

Bunun üzerine Acibadem Kent Hastanesine yönlendirdiler. Burada 3,5 sene içerisinde depremi de korona virüsü de gördük. Sonunda muradimiza erdik. Su anda çok iyiyiz, mutluyuz. Allah razi olsun hocalarimizdan. Böbrek veren esime ve böbrek kardesime tesekkür ederim. Nakil olmamin üzerinden bugün bir ay bir gün geçmis oldu. Yeniden dogmus gibi oldum. Hastanenin organ nakli koordinatörü Havva Hanim aradi ve ‘donörünüz hazir’ gelin bilgisini verdi. Iki kere diyalize girdim, son diyalizim oldu. Ramazan Bayrami’ni burada geçirdik, doktorlarimiz çok iyi bakti. Ben ayni zamanda seker hastasiyim, damarlarimda daralma var ve süreci çok zor geçirdim. Bir damar ameliyatim var onu da olduktan sonra hayatima yeniden dogmus gibi devam edecegim” diye konustu.



“Böbrek vermisim, vermemisim öyle bir sey hissetmiyorum”

Esi Saliha Aslan’in çapraz nakille böbrek nakli olarak sagligina kavustugu süreçte kendisi de esine donör olan aileden Akil Taka’ya böbregini veren Engin Aslan (54), “Bursa Acibadem Kent Hastanesindeki bilgilerimizi Izmir Acibadem Kent Hastanesine aktarttik. Buraya da basvurduktan 38-40 gün zarfinda bize böbrek çikti. Ondan sonra da zaten süreç bizi buraya kadar getirdi. Meslegim kaynakçilik ve normalde ayagima diken, gözüme çapak batsa çikarttiramam. Ama süreçte bana bir cesaret geldi. Böbrek vermisim, vermemisim öyle bir sey hissetmiyorum. En son ayin besinde nakil olduk. Alan memnun, veren memnum. Allah razi olsun herkesten” ifadelerini kullandi.

“Çapraz nakil çaresizligimize çare oldu”

Saliha Aslan’a böbregini veren 51 yasindaki Gülgün Taka, “3,5 yil zorlu bir süreç yasadik. Süreçte bende böbrek nakli vericisi olarak listeye yazildim. 2 çocuk sahibi oldugum için ameliyatin nasil bir sey oldugunu biliyorum ve bu yüzden de çapraz nakilden hiç korkmadim. Esime böbrek nakli için gönüllü oldum ama nakil için doku uyumsuzlugu ortaya çikti. Ondan sonra zaten bize hastanede çapraz nakil önerisi yapildi. o bizim için bir umut oldu ve arayisa girdik. Gelisen süreçte eslesme oldu ve esimin böbrek nakli gerçeklestirildi.

Telefonlarimizda ‘böbrek kardesim’ diye birbirimizi kaydettik. Tek böbrekle de saglikli bir sekilde hayat sürdürülebiliyor. Çapraz nakil çaresizligimize çare oldu. Herkesi de organ bagisi yapmaya davet ediyorum” sekline konustu.



“Hastaligin en iyi tedavisi canli vericili böbrek nakli”

Böbrek yetmezligi hastaliginin en iyi tedavisinin canli vericili böbrek nakli olduguna dikkat çeken Ürüloji Uzmani Op. Dr. Ugur Saraçoglu, sözlerini su sekilde sürdürdü:

“Kadavradan da böbrek nakli yapilabiliyor ama en uzun böbrek sagligini gerçeklestiren müdahale canli vericili böbrek nakli. Canli vericili böbrek naklinde de genelde hastalarin birinci ya da ikinci derece akrabalari gönüllü oluyorlar. Fedakarlikla yapilan bir islem fakat, her zaman hastanin yakinlarinin kan gruplari olsun, doku kipleri olsun o hastaya uymuyor. Hastalar bize ‘yanimda bir vericim var, gönüllü yakinim var’ diye geliyorlar. Biz arastirmalari yapiyoruz, tetkikleri yapiyoruz. Incelemeler sonrasi ‘o kisinin böbregi size uymuyor’ diyoruz. Bu hastalarin bilgilerini biz bir havuzda topluyoruz. Daha sonra ayni sekilde olan hastalarin birbirlerinin böbreklerine uyacagi ortaya çikiyor. Örnegin ben hastayim, siz benim vericisiniz. Sizin böbreginizi bana degil ama uyan baska bir vericisi olan kisiye takiyoruz. O kisinin de yakininin böbregi bana takiliyor. Biz bunu çapraz nakil diyoruz. Hastalarimizin durumu su an iyi. Ameliyat iyi geçti. Özellikle ilk 3 ay önemlidir. Ilk 3 ayda bazen tekrar doku reddi olabiliyor. Bir takim operasyona dair komplikasyonlar, sikintilar olabiliyor. Yaklasik bir ay oldu. Sagliklari iyi gidiyor. Onlar da kontrole gelmeye devam ediyor” diye belirtti.

Kaynak: İHA