105 Kisiye Mezar Olan Bilge Sitesi Davasinda 3. Durusma Gerçeklesti

Osmaniye’de 6 Subat depremlerinde yikilmasi sonucu 105 kisinin hayatini kaybettigi, 6 kisinin yaralandigi Bilge Sitesi A Blok ile ilgili davada tutuklu 4 sanigin yargilanmasina devam edildi.

105 Kisiye Mezar Olan Bilge Sitesi Davasinda 3. Durusma Gerçeklesti
Kahramanmaras merkezli depremlerde Osmaniye Esenevler Mahallesi Istasyon Caddesi’nde 105 kisinin hayatini kaybettigi, 6 kisinin yaralandigi 10 katli Bilge Sitesi’nin müteahhitleri Mustafa Ipek ve Faruk Pilge ile fenni mesulleri Ayhan Gedik ve Haluk Koç’un yargilanmasina devam edildi. Osmaniye 1. Agir Ceza Mahkemesi’nde görülen durusmaya tutuklu saniklar M.I. ve F.P. ile fenni mesuller A.G. ve H.K., cezaevinden Ses ve Görüntü Bilisim Sistemi (SEGBIS) araciligiyla katildi.

Taraf avukatlari ve müstekiler ise mahkeme salonunda hazir bulundu. Savunma yapan saniklardan tutuklu müteahhitler Mustafa Ipek ile Faruk Pilge, suçlamalari kabul etmeyerek, beraat ve tahliye talebinde bulundu.

Bilirkisi raporunda belirtilen eksik ve kusurlari kabul etmedigini ve binanin projesinde hata olmadigini söyleyen sanik A.G., 1995 yilinda ilk insaat ruhsati alinirken binanin fenni mesulü oldugunu, 1996’da ise H.K.’nin bu isi yaptigini savundu. A.G., “Bu tarihten sonra benim fenni mesul olarak yargilanmam dogru degildir. 1996’nin nisan ve mayis ayinda insaata gittigimde bodrum tabliye betonu döküldügünü gördüm. Neden benden izin almadiklarini sordugumda, ustabasi baslarinda H.K.’nin oldugunu, onun kontrol ettigini söyledi.

H.K.’ya gidip durumu sordugumda da, ’Dogrudur, bundan sonra sorumlu benim. Sen gelmesen de olur’ demistir. Ben de bunun üzerine insaata bir daha gitmedim" ifadelerini kullandi.

"9 ve 10. katlar için izin alindi ancak proje buna göre yeniden yapilmadi"

2000 yilinda insaat bitinceye kadar oradan geçerken H.K.’yi insaatta gördügünü söyleyen A.G., "Projeyi 10 kata kadar hazirlamakla birlikte o zamanki imar durumu 8 kata müsait oldugundan 8 kat ruhsat almistim, son iki katina çarpi isareti koyarak iptal etmistim. Ayni projeyi kullanarak 11.10.1996 tarihinde 9 ve 10. kata tadilat ruhsati almislardir. Bunu yaparken benden muvafakatname almadilar. Ilave kat ruhsati alinirken mevcut durum hesap edilerek mevut binanin üzerine yapilacak katlari mevcut binanin tasiyip tasiyamayacagi yönünde yeniden proje düzenlenmesi gerekir" dedi.

Fenni mesul H.K. ise, Osmaniye Belediyesince Bilge Sitesi Yapi Kooperatifi üyelerine ve kat maliklerine binanin 1998 yilinda yenilenen Deprem Yönetmeligi’ne göre güçlendirilmesi için tebligatta bulundugunu, ancak kat maliklerinin verilen tebligati yerine getirmeyerek üzerlerine düsen görevi yapmadiklarini iddia etti.

Mahkeme heyeti, saniklarin mevcut hallerinin devamina karar vererek, eksikliklerin giderilmesi için durusmayi 30 Temmuz tarihine erteledi.
Kaynak: İHA