Hayvanseverlerden Yerel Yönetimlere 'Yetersiz Hizmet' Tepkisi

Eskisehir kent merkezine 150 kilometre uzaklikta belinden sakatlanmis halde bulunan köpek, hayvanseverler tarafindan veterinere götürülerek tedavi altina alindi. Hayvanlari Koruma, Yasam Haklarini Savunma ve Yardimlasma Dernegi (MANCAHANE) Baskani Nesrin Çiçek, “Belediyelerde herhangi bir bu konuyla ilgili faaliyet yok. Zaten ulastigimiz zaman bize söylenilen ’Su an aracimiz yok, barinagimiz yok, protokolümüz yok.’ Hayvanlar ölüme mahkum ediliyor” dedi

Hayvanseverlerden Yerel Yönetimlere 'Yetersiz Hizmet' Tepkisi
Geçtigimiz günlerde Mihaliççik ilçesine bagli Sazak Mahallesi yakinlarinda hayvanseverler bir köpegin aci çektigini fark etti. Araçlarini kenara çekerek yol kenarinda bulunan köpegin yanina giden vatandaslar, talihsiz hayvanin arka ayaklarini kullanamadigi için yürüyemedigini fark etti. Kent merkezine yaklasik 150 kilometre uzaklikta olan mahalleden köpegi araçlarina alan vatandaslar, MANCAHANE Baskani Nesrin Çiçek’e haber vererek, yarali hayvani özel bir veteriner klinigine getirdi. Burada filmi çekilen köpegin omurgasinin bazi bölümlerinde kirik oldugu, buna bagli olarak yürüyemedigi belirlendi.

MANCAHANE Baskani Çiçek, hayirseverlerin özverisine dikkat çekerek, yerel yönetimlerin sokak hayvanlari konusunda eksik kaldiginin altini çizdi.

“Belediyelerde herhangi bir bu konuyla ilgili faaliyet yok”

Buna benzer durumlarda tedavi masrafini ceplerinden karsiladiklarini belirten Çiçek, söyle devam etti:

“Bu durumda sadece vicdanimizla cebimiz arasinda sikisan insanlariz. Kisa zaman önce bir yerel seçim atlattik biliyorsunuz. Herkes bol bol vaatlerde bulundu bu yönde. Ama Türkiye’de her sey çok çabuk unutulur. Verilen vaatler de unutuldu. Su anda rezilligin tam zirve seviyesindeyiz. Yine kazali bir can, yine kapi duvar. Belediyelerde herhangi bir bu konuyla ilgili faaliyet yok. Zaten ulastigimiz zaman bize söylenilen ’Su an aracimiz yok, barinagimiz yok, protokolümüz yok.’ Hayvanlar ölüme mahkum ediliyor. Önümüzde bu hayvanla ilgili uzun bir süreç var. Hayvanlar da insanlar gibi et ve kemikten ibaret oldugu için operasyonun yapildigi ertesi gün ayaklanmiyor. Bu süreçte de iste ameliyat olacak, tedavisi ve bakimi süregelecek. 3, 4, 5 ayi bulabilecek. Bu durumda da maalesef ben ilçe belediyemizin böyle bir kapsamli veteriner hekim kadrosu olmadigi için biz kendi imkanlarimizla bunu çözmeye çalisacagiz. Hayir, bu konuda hiçbir zaman bugüne kadar destek olmadi ya da çok nadir oldu.”

“Omurga cerrahisi zor bir operasyon”

Köpegin durumu hakkinda detayli bilgi veren Veteriner Hekim Evren Fatih Mumcu, “Köpegimiz disi ve yaklasik 1 buçuk yasinda. Bel omurlarinin 5. ve 4 omurlarinda bir kirigimiz var. Buraya bir operasyon yapacagiz. Ama bu operasyonlar sans operasyonudur. Insallah yürütebiliriz. Muhtemelen bir araç çarpmis. Tam arkasindan vurmus. Bel omurlari ikiye ayrilmis. Fakat söyle söyleyeyim, yüzde 80 iyilesme ihtimali var. Durumu çok kötü degil. Ama omurga cerrahisi zor bir operasyon. Getirilmeseydi arka taraflari sürüyerek tamamen kötürüm kalirdi ve sürüye sürüye kaslari tamamen disari çikarip ölürdü” dedi.

Kaynak: İHA