Çocuklar Mercan'da Ilk Kez 'Gece Gözlem Etkinligi'ne Katildi

Cumhuriyetin 100’üncü yilinda İçel Büyüksehir Belediyesince çocuklara armagan edilen ‘Mercan 100. Yil Iklim ve Çevre Bilim Merkezi’, kapilarini ‘Gece Gözlem Etkinligi’ne ilk kez açti.

Çocuklar Mercan'da Ilk Kez 'Gece Gözlem Etkinligi'ne Katildi
Açildigi günden bu yana bilim meraklilarinin ugrak noktasi olan ve her gelenin bir daha gelmek istedigi Mercan, bu kez de gökyüzü meraklilarini agirladi. Etkinlige yogun ilgi gösteren çocuklar, büyük bir heyecanla gökyüzünü seyre daldi. Gelecegin bilim insanlari etkinlik sayesinde ilk kez böyle bir deneyim yasamanin keyfine vardi.

Yüzlerce çocugun aileleri ile akin ettigi etkinlik, açik havada ‘Dünyamiz ve Uydumuz Ay’ isimli sunum ile basladi.

Lazer ile gökyüzü tanitimi gerçeklestirilen etkinlikte; Türkiye’nin en büyük planetaryumunda ay, gezegenler ve yildizlar hakkinda eglenceli ve bilgilendirici bir film de izleyen çocuklar, teleskoplarla ayi ve ayin yüzeyini büyük bir heyecanla inceledi. 19.30-23.30 saatleri arasinda gerçeklesen etkinlikte, çocuklar pür dikkat ayi gözlemledi.

“Bizim için heyecanli bir gün. Ilk gözlem senligimizi gerçeklestiriyoruz”

İçel Büyüksehir Belediyesi Iklim Degisikligi ve Sifir Atik Dairesi Baskani Dr. Kemal Zorlu, Mercan 100. Yil Iklim ve Çevre Bilim Merkezi’nin her zaman kalabalik ve civil civil oldugundan söz ederek, ‘Gece Gözlem Etkinligi’ hakkinda da bilgi verdi. Zorlu, vatandaslarin katilimiyla ilk gözlem senligini gerçeklestirdiklerini ve ay gözlemi yaptiklarini ifade ederek, “100. Yil Iklim ve Çevre Bilim Merkezimiz oldukça kalabalik. Burada gözlem ve ay ile ilgili bilgilendirmeler yapildi. Sonra da çocuklari ve ailelerini gözlem evimize aldik, gözlem için yukariya geçtiler. Bahçede de 2 tane mobil teleskopumuz kuruldu. Bizim için gerçekten heyecanli bir gün. Çünkü ilk gözlem senligimizi gerçeklestiriyoruz. Bundan sonrasi için de yine hem merkezimizde hem de merkezimizin disinda, isik kirliliginin az oldugu yaylalarimizda gözlem senlikleri gerçeklestirecegiz” dedi.



“Çocuklarin, belediye araciligiyla gökyüzüne baslarini çevirmeleri bizde bir heyecan olusturuyor”

Çocuklarin heyecaninin kendilerini de heyecanlandirdigini kaydeden Zorlu, 100. Yil Iklim ve Çevre Bilim Merkezi’ne çok yogun bir talep oldugundan söz ederek, “Çocuklarin, İçel Büyüksehir Belediyesi araciligiyla gökyüzüne baslarini çevirmeleri ve dünyadan uzak diyarlara bakmalari, ayi ve ayin kraterlerini görmeleri heyecan olusturuyor. Onlar mutlu oldukça ve heyecanlandikça biz de mutlu oluyoruz. Bundan sonra bu etkinliklerimiz devam edecek” diye konustu.



Bilim meraklisi çocuklarin heyecani gözlerinden okundu

Çocuklardan Duru Balci da 100. Yil Iklim ve Çevre Bilim Merkezi’ni çok güzel buldugunu belirterek, “Buraya okulca geldigimizde çok eglendik ve çok güzeldi. Benim haberim yoktu, arkadasimin annesi getirdi. Ayi daha önce hiç izlemedim, sansim olmamisti. Çok heyecanliyim. Burasi çok güzel bir yer” ifadelerini kullandi.

Aileler, çocuklarin heyecanina ortak oldu

Çocuklar için çok büyük ve keyifli bir etkinlik oldugunu söyleyen veli Mehtap Erdem, “Burada ayi birebir görmek, gözlemlemek ve dogru yerden anlatmak onlar için faydali oldu. Derslerine biraz daha katki olduguna inaniyorum. Içeriye girdik dolastik, çok güzel olmus. Vahap Beye katkilarindan dolayi çok tesekkür ederiz. Bu etkinlikler devam ettigi sürece çocuklarin okula daha basarili olacagina inaniyorum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA