Ticaret Bakanligi Açiklamasi 'Lojistik Ve Tasimacilik Sektörümüz Pazar Büyüklügü Ile Dünya Siralamasinda 11. Sirada'

Ticaret Bakanligi, Türkiye’nin lojistik ve tasimacilik sektöründe 100 milyar dolarlik Pazar büyüklügü ile küresel lojistik pazarindan yüzde 2,5 pay alirken, dünya siralamasinda 11. sirada yer aldigini açikladi.

Ticaret Bakanligi tarafindan yapilan yazili açiklamada, döviz kazandirici hizmet getirisi en fazla olan sektörlerden birisi olan mal ihracatinin ve dis ticareti arttirmak amaciyla, lojistik ve tasimacilik sektörüne yönelik faaliyetlere hiz kazandirildigi vurgulandi.

Türkiye’nin lojistik ve tasimacilik sektöründe 100 milyar dolar pazar büyüklügü ile küresel lojistik ihracatindan yüzde 2,5 pay ve dünyada 11. sirada yer aldigi paylasilan yazili açiklamada, toplam hizmet ihracati içinde yaklasik yüzde 40 paya, 40 milyar dolarlik ihracata, sahip olup hizmet ihracatindan aldigi pay her geçen yil arttigi kaydedildi.

On Ikinci Kalkinma Planinda yer aldigi üzere, Lojistik Performans Endeksi siralamasinda 2028 yilindaki hedefin 25. siraya yükselmek oldugu belirtilen açiklamada, su ifadelere yer verildi:

“Türkiye, Dünya Bankasi tarafindan ölçülen Lojistik Performans Endeksi siralamasinda 2018 yilinda 3,15 puan ile 47. sirada yer alirken, 2023 yilinda ise 3,4 puan ile 38. siraya yükselmistir. Hizmetler sektörünün en önemli ayaklarindan birini olusturan lojistik ve tasimacilik sektörüne yatirimlarimizdan birisi de Yurt Disi Lojistik Dagitim Aglarinin (YLDA) desteklenmesi projesidir. Yurt Disi Lojistik Dagitim Aglarinin Desteklenmesi projesi ile yalnizca bir merkezin ve unsurlarinin desteklenmesinin ötesinde, tedarik zincirinin önemli bir bileseni olan yurtdisi lojistik aglari, bastan sona bir sistem olarak ele alinmakta ve desteklenmektedir. Ticaret Bakanligimiza 24 adet basvuru yapilmis olup, 2 adedi Amerika merkezli, 4 adedi Avrupa merkezli, toplam 6 adet projeye onay verilmistir. Sektöre yönelik yatirimlarda 5 adet marka Markalasma programinda, 6 adet marka ise TURQUALITY programinda desteklenmekte, ayrica 2023 yilinda Ispanya, Almanya ve Polonya’da sektörün en önemli fuarlarina Ticaret Bakanligimiz destekleri ve firmalarimizin istirakleri ile milli katilim organizasyonu gerçeklestirilmistir. 2023 yilinda sektöre Ticaret Bakanligi tarafindan yaklasik 395 milyon TL destek saglanmis bulunmaktadir. 2023 yilinda lojistik ve tasimacilik sektörümüz 40 milyar dolarlik ihracat ile ülke ekonomimize önemli bir deger saglamistir. Ticaret Bakanligi olarak, dünya ticaretinden daha fazla pay almak ve ülkemizin sürdürülebilir büyümesine katki saglamak amaciyla lojistik ve tasimacilik sektörüne yönelik daha önce hiç saglanmamis olan yeni destek paketlerini yürürlüge koyarak, böylece sektörde faaliyet gösteren firmalarimiz ilk kez bu desteklerden faydalanmaya baslamistir. Önümüzdeki dönemde farkli destek kalemleriyle kapsamin daha da genisletilmesi hedeflenmektedir. Sektör ihracatinin artarak devam etmesi noktasinda sektör paydaslari ile isbirligi içerisinde 2024 yilinda da stratejik yol haritamiz ve destekleme çalismalarimizi sürdürmeye devam edecegiz.”
Kaynak: İHA