Köylüler Ekoturizmin Iptali Için Ayaklandi

Bolu’da Piroglu köyünde tarim arazisi vasfindan çikarilarak ekoturizm adi altinda yapilasmaya açilacak olan 23 bin 518 metrekarelik arsa için köylüler ayaklandi. Konuyu mahkemeye tasiyan köylüler, ekoturizm ruhsatinin iptali için dava açti.

Köylüler Ekoturizmin Iptali Için Ayaklandi
Bolu merkeze 15 kilometre uzaklikta bulunan Piroglu köyündeki 23 bin 518 metrekarelik tarim arazisinin, geçtigimiz yillarda Istanbul’da yasayan bir vatandasa satisi yapildi. Ardindan arazi ekoturizm yapilmak amaciyla yapilasmaya açildi. Alanin içinde köyün atik su sebekesinin bulunmasi sebebiyle ekoturizme uygun olmadigi 10 yil önce Il Özel Idaresi raporunda belirtildigi ögrenildi.

23 bin 518 metrekarelik alanin tarim arazisi vasfindan çikarilarak arsa vasfi kazanmasi köylülerin tepkisine sebep oldu. Ekoturizm için arsanin ruhsatina Il Özel Idaresi tarafindan izin çiktigi, Köylülerin de Bolu Idare Mahkemesine ekoturizm ruhsatinin iptali için dava açtigi bildirildi.

Açilan davanin ardindan köyde kesif çalismasi baslatildi.

"Biz burada yapilacak ekoturizme karsiyiz"

Piroglu Köyü Yardimlasma Dernegi Baskani Musa Yilmaz, "Bir vatandas basvuru yaparak 2 parça araziyi tek tapu haline getirerek ekoturizm adi altinda ruhsat almis. Bu ruhsat sürecinden muhtarin ve köy halkinin haberi yok. Biz burada yapilacak ekoturizme karsiyiz. Tarim yapiyoruz, hayvancilik yapiyoruz. Yeteri kadar suyumuz yok. Yolumuz dar. Ekoturizm sartlarini tasimiyor. Biz köylü olarak buna karsi çikarak ruhsati alan kisiye dava açtik. Kesif ekibi gelecek. Buranin 10 yil önce tarim arazisi vasfini tasidigina dair elimizde kayitlar var. Ne degisti ki burasi tekrar imara açildi?" dedi.



"Köyümüzü savunmak için elimizden geleni yapiyoruz"

Bolu’nun bazi köylerinde de ekoturizm için çalismalar baslatildigini söyleyen Yilmaz, "Sadece burasi degil, diger köylerde de kimseye sorulmadan ruhsatlar verilmis. Yenisefa köyünde de ekoturizm adi altinda ruhsat alinmis. Çalismalara baslanmis. O köylüler bu konuda bir sey dememisler ama biz kendi köyümüzü savunmak için elimizden geleni yapiyoruz" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA