Alanya'nin Ipek Serüveni 8 Mart Dünya Kadinlar Günü'nde Tarihi Kizilkule'de Sergilenecek

Alanya Belediyesi Kültür ve Sosyal Isler Müdürlügü tarafindan 8 Mart Dünya Kadinlar Günü için tarihi Kizilkule’de, yine özel bir sergi hazirlandi. Alanya’nin bin yillik yasayan kültürel mirasi ipek ve ipek böcekçiliginin tüm detaylari, “Dut Agacindan Dokuma Tezgahina-Alanya’nin Ipek Serüveni” ismiyle 8 Mart’ta vatandaslarla bulusturulacak.

Dünya Kadinlar Günü, Alanya Belediyesi ve sivil toplum kuruluslari tarafindan düzenlenen çesitli etkinliklerle 8 Mart Cuma günü kutlanacak. Kutlamalar kapsaminda Alanya Belediyesi Kültür ve Sosyal Isler Müdürlügü tarafindan tarihi Kizilkule’de, “Dut Agacindan Dokuma Tezgahina-Alanya’nin Ipek Serüveni” ismiyle bir sergi ve Kizilkule yanindaki tarihi sarniç yapisinda ise “Alanya Ipek Böcekçiligi Mektebi” konferansi ile “Siyah-Beyaz Fotograflarla Alanya Ipek Serüveni Fotograf” sergisi düzenlenecek.

"Dut Agacindan Dokuma Tezgahina-Alanya’nin Ipek Serüveni"

Alanya Belediyesi’nin 2015 yilina baslattigi “Dut Agacindan Dokuma Tezgâhina” isimli proje ve proje kapsaminda Alanya ipeginden dokunan kumaslar, ipek iç ve dis giyimler, gecelikler, gelinlikler, gömlekler, mendiller, ibrisim kusaklar, cibinlik, yatak örtüleri kozadan çiçekler Kizilkule’deki sergide, “Dut Agacindan Dokuma Tezgahina-Alanya’nin Ipek Serüveni” basligiyla ziyaretçilerimizin begenisine sunulacak.

Sergide ayni zamanda, Alanya’nin bin yillik yasayan kültürel mirasi ipek ve ipek böcekçiliginin önemine de vurgu yapilacak. Bilindigi gibi Alanya ipegi; Antalya Il Kültür ve Turizm Müdürlügü’nün 2023 yilinda yaptigi çalismalarla “Alanya Yöresi Geleneksel Ipek Kültürü” ismiyle Somut Olmayan Kültürel Miras Türkiye Ulusal Envanteri listesine girmistir.

Tarihi Sarniç yapisinda “Alanya Ipek Böcekçiligi Mektebi”-Konferansi ve “Siyah-Beyaz Fotograflarla Alanya’nin Ipek Serüveni” sergisi düzenlenecek

Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarimi Bölümü Dr. Ögretim Üyesi Ahsen Günbulut tarafindan “Alanya Ipek Böcekçiligi Mektebi” ismiyle bir konferans verilecek. Tarihi sarniç yapisinda düzenlenecek konferansta, Ögretim Üyesi Günbulut, 1938 yilinda Alanya’da kurulan ve 136 ögrencisi bulunan Alanya Ipek Böcekçiligi Mektebi’yle ilgili katilimcilara bilgiler sunacak. Ayni zamanda Alanya ipeginin hikayesini anlatan Siyah-Beyaz Fotograflarla - Alanya Ipek Serüveni Fotograf sergisi de izleyicilerle bulusacak.

Belediye Baskani Yücel’den davet

Alanya Belediye Baskani Adem Murat Yücel, 8 Mart Dünya Kadinlar Günü için düzenlenecek etkinliklere vatandaslarimizi davet etti. Belediye Baskani Yücel, “Tarihi Kizilkule’de düzenlenecek ve 8 Mart Cuma saat 14.30’da açilisi gerçeklestirilecek “Dut Agacindan Dokuma Tezgahina-Alanya’nin Ipek Serüveni” sergisi ile saat 16.00’da Kizilikule yani tarihi sarniç yapisinda düzenlenecek “Alanya Ipek Böcekçiligi Mektebi” konferansina vatandaslarimizi davet ediyorum. Sergilerimizi, vatandaslarimiz 18 Mart’a kadar Kizilkule ve Sarniç yapisinda ücretsiz ziyaret edebilirler” dedi.

Kaynak: İHA