Gazinin Müzesinde Gurur Ve Hüzün Bir Arada

Kocaeli’de gazi Yasar Saral’in evinin bodrum katindaki müzesinde Çanakkale Savasi, Kore Savasi ve 1974 Kibris Baris Harekati’nda kullanilan askeri mühimmat, malzeme ile üniformalar yer aliyor. Sehitlerin hatiralarinin yasatildigi müze, ziyaretçilerini hem hüzünlendiriyor hem de gururlandiriyor.

Gazinin Müzesinde Gurur Ve Hüzün Bir Arada
Vatani görevini Bingöl’ün Genç ilçesinde yapan Yasar Saral (50), 1994’de bölücü terör örgütleriyle girilen çatismada 3 yerinden vurularak gazi oldu. Saral’in birlikte görev yaptigi 7 arkadasi da o çatismada sehit düstü. Gençlere vatanin nasil kazanildigini anlatmak ve sehitlerin aziz hatiralarini yasatmak isteyen Saral, Basiskele’deki evinin bodrum katini müzeye çevirdi.

Müzede yüzlerce ürün var

Yasar Saral, müzede sergilemek üzere bir sürü malzeme satin aldi, ayni zamanda gazi ve sehit aileleri ile de iletisime geçerek, bagis talebinde bulundu. Saral’in "Süheda’ya Vefa Emanetlere Beka" ismini verdigi müzesinde Çanakkale Savasi, Izmit’in Kurtulusu, Kore Savasi ve 1974 Kibris Baris Harekati’nda kullanilan askeri mühimmat, birçok malzeme, üniformalar, askerlerin sehit olmadan önce çektirdikleri fotograflar, 100 yillik gece görüs dürbünü, 2. Dünya Savasi’nda ajanlarca kullanildigi düsünülen fotograf makinesi gibi yüzlerce ürün sergileniyor. Ayni zamanda Saral, bahçesine diktigi fidanlara sehitlerinin adini vererek, hatira ormani da olusturdu.

"Çatismada 7 arkadasim sehit verdim"

1994’de gazi oldugunu anlatan Yasar Saral, "1994 yilinda Bingöl’de bölücü terör örgütü mensuplariyla girmis oldugum çatismada sol gögsünden 3 kursun ve sag kolumdan el bombasi yemek suretiyle yaralandim. Çatismada 7 arkadasim sehit verdim. Daha sonraki süreçte müze yaptim ve ismini ’Sühedaya Vefa Emanetlere Beka Müzesi’ koydum. Gelecegimiz olan evlatlarimiza geçmisi unutturmayip, sehitlerimizi hatirlatmak, vatanin nasil vatan oldugunu göstermek amaciyla müzeyi kurdum" dedi.

Müzede Çanakkale Savasi, Izmit’in isgalden kurtulusu, Kore Savasi ve 1974 Kibris Baris Harekati’nda kullanilan malzemelerin yer aldigina dikkat çeken Saral, 1970-1980 yillarinda teröristlerle girilen çatismalarda sehit ve gazi olan askerlerin emanetlerinin ve hatiralarinin da sergilendigini söyledi.



"Sehitlerimizi unutturmamaya çalisiyorum"

Yasar Saral, çocuklara Türkiye’nin tarihini anlattigini ifade ederek, "Elimden geldigi kadar çocuklarimiza; sehitlerimizin hikayelerini, almis olduklari nefesin bir karsiligi oldugunu, onlarin nefes almasi için birilerinin nefessiz kaldigini anlatmaya çalisiyorum. Bir gazi olarak elimden geldigi kadar okyanusta bir karinca misali gazilerimizi, sehitlerimizi unutturmamaya, onlarin isimlerini yasatmaya, anmaya devam ediyorum" seklinde konustu.

Dedesi Harun Saral’in Istiklal Savasi gazisi oldugu ögrenilen Saral, öldükten sonra müzeyi Mehmetçik Vakfi’na devredecegini söyledi.

Kaynak: İHA