Diyabet Hastalari Için Ramazan Önerileri

Doç. Dr. Pinar Sisman, "Diyabeti hafif olan, kan seker ölçümlerinin iyi seyrettigi doktoru tarafindan teyit edilen, insülin ya da insülin salgilatici ilaçlari kullanmayan diyabet hastalarinin oruç tutmasinin doktor onayi alindiktan sonra bir sakincasi yoktur" dedi.

Diyabet Hastalari Için Ramazan Önerileri
Seker hastalarinin gün içinde az ve sik yemek yemelerinin, kan sekeri düzeylerini belirli bir seviyede tutabilmeleri için büyük önem tasidigini belirten Medicana Bursa Hastanesi Endokrinoloji Uzmani Doç. Dr. Pinar Sisman, "Seker hastaliginin baslangiç asamasinda olan ve seker düsüklügüne sebep olmayan ilaç kullanan hastalar, doktorlarindan onay alarak oruç tutabilir. Diyabet hastalarinda uzun süren açlik esnasinda kan sekeri tehlikeli olarak düsebilir. Ancak bu risk her diyabet hastasi için farklidir. Bu sebeple oruç tutma karari verilmeden önce hasta, hekimi tarafindan degerlendirilmelidir. Diyabetin tipi, kullanilan ilaçlar, genel saglik durumu, eslik eden hipertansiyon, kalp hastaligi gibi baska hastaliklarin olup olmamasi gibi birçok faktör oruç tutma kararinda önem tasir. Bu karari mutlaka doktor esliginde vermeleri gerekmektedir" dedi.

Toplumda daha sik görülen tip 2 diyabetli hastalarda ise oruç tutma kararinin kisinin bireysel özelliklerine göre verildigini belirten Sisman, "Insülin ya da insülin salgilatici ilaç kullanan tip 2 diyabet hastalarinin, uzun süren açlik süresince hipoglisemi (seker düsüklügü) yasama imkanlari yüksektir. Diyabeti hafif olan, kan seker ölçümlerinin iyi seyrettigi doktoru tarafindan teyit edilen, insülin ya da insülin salgilatici ilaçlari kullanmayan diyabet hastalarinin oruç tutmasinin doktor onayi alindiktan sonra bir sakincasi yoktur" dedi.

Endokrinoloji Uzmani Dr. Pinar Sisman, oruç tutmak isteyen diyabetli hastalara önerilerini söyle siraladi:

"Oruç tutmak istiyorsaniz, öncelikle takip ve tedavinizi yapan hekiminizle görüsüp, oruç tutmanizin uygun olup olmadigini ögrenin. Düzenli olarak parmaktan kan seker ölçümlerinizi yapin. Unutmayin, kan sekerini ölçmek orucu bozmaz. Hipoglisemi riskini artiracagi için yogun egzersizlerden kaçinin. Hipoglisemi ihtimaline karsi yaninizda meyve suyu gibi sekerli bir gida bulundurun. Ramazan boyunca beslenmenize daha fazla özen gösterin. Sahurda posadan zengin ve uzun süre tok tutacak gidalari tercih edin. Çavdar veya tam bugday ekmegi, az yagli peynir, yumurta, zeytin, bol yesillik, bir bardak süt veya ayran ve bir porsiyon meyve uygun bir seçenek olabilir. Orucunuzu salata ve bir kâse çorba ile açip, 10-15 dakika ara verdikten sonra yemege devam ederek ani seker yükselmelerinden kaçinabilirsiniz. Gece ara ögününde ise gün boyu yeterince tüketemediginiz meyve, süt veya yogurt, az miktarda findik, badem, ceviz gibi besin gruplarina yer verin. Sivi ihtiyacinizi karsilayabilmek için de iftardan sonra bol su ve bunun yaninda yani sira sekersiz komposto, ayran, süt, sekersiz çay gibi içecekler tercih edebilirsiniz."
Kaynak: İHA