Azerbaycan Cumhurbaskani Aliyev, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'i Kabul Etti

Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, resmi ziyaret çerçevesinde Azerbaycan’da bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’i kabul etti. Stoltenberg, “Azerbaycan ve Ermenistan, kalici barisa ulasma firsatina sahip" dedi.

Azerbaycan Cumhurbaskani Aliyev, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'i Kabul Etti
Kafkasya ziyaretindeki ilk duragi olan Azerbaycan’in baskenti Bakü’de bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev tarafindan kabul edildi. Aliyev ve Stoltenberg, yaptiklari ikili görüsmede NATO ve Azerbaycan arasindaki isbirligini ele aldi. Görüsmenin ardindan Aliyev ve Stoltenberg ortak basin toplantisi düzenledi.

NATO ve Azerbaycan’in basarili ortakligina deginen Aliyev, “Iki yildan fazla bir süre önce Brüksel’de yaptigimiz son toplantiya dair çok güzel anilarim var ve simdi diyalogumuzu halen sürdürüyoruz. NATO-Azerbaycan ortakliginin zaten uzun bir geçmisi var. 30 yildan fazla süren iyi bir ortakligimiz var” dedi.

Azerbaycan’in Kosova ve Afganistan’daki baris operasyonlarina katilmasinin harika bir deneyim oldugunu belirten Aliyev, “Askerlerimiz Agustos 2021’in sonunda Afganistan’dan ayrilan son koalisyon güçleri arasindaydi. Dolayisiyla bu isbirligimize olan güçlü bagliligimizi bir kez daha gösteriyor. Silahli kuvvetlerimizdeki reformlar iyi sonuçlara yol açiyor” dedi.



“Savunma yetenegimizi modernlestiriyoruz ve bugün yüksek düzeyde profesyonellik sergileyebiliyoruz”

Azerbaycan’in son yillarda savunma yeteneklerini modernize ederek yüksek bir profesyonellik sergiledigini belirten Aliyev, “Savunma yetenegimizi modernlestiriyoruz ve bugün yüksek düzeyde profesyonellik sergileyebiliyoruz. Uzun yillar süren tartismalarimizda Azerbaycan topraklarinin Ermenistan tarafindan isgal edilmesinden bahsettik, ancak üç yili askin bir süredir bu konu tartisma konusu disinda. Çünkü Azerbaycan, 2020’deki Ikinci Karabag Savasi sirasinda ve geçtigimiz eylül ayinda gerçeklestirilen terörle mücadele operasyonu sirasinda toprak bütünlügünü ve egemenligini yeniden sagladi. Artik ülke topraklarinin tam egemenligi yeniden saglaniyor ve bu uzun süren çatismalarin nasil çözülebileceginin iyi bir göstergesi” dedi.



“Bugün Ermenistan’la baris görüsmelerinin aktif asamasindayiz”

Azerbaycan ve Ermenistan arasindaki baris görüsmelerine de deginen Aliyev, “Çatisma askeri-politik yollarla çözüldü. Birlesmis Milletler (BM) Sarti’na dayanan mesru müdafaa hakkimizi kullandik ve bugün Ermenistan’la baris görüsmelerinin aktif asamasindayiz” dedi.

Brüksel’e yaptigi son ziyareti hatirlatan Aliyev, “Brüksel’e son ziyaretimde bir basin toplantisinda bu konuya deginmistim ve Azerbaycan’in böyle bir girisimde bulundugunu ve Ermenistan’in cevabini bekledigimizi belirtmistim. Baris görüsmelerini baslatmanin bizim inisiyatifimiz oldugunu bir kez daha vurgulamak isterim. Su ana kadar Ermeni meslektaslarimizla baris anlasmasi taslagina iliskin 7 kez görüs alisverisinde bulunuldu. Disisleri bakanlari ve basbakan yardimcilari arasinda sinirlarin sinirlandirilmasina iliskin yapilan görüsmeler, sorunun çözümü için iyi bir firsat oldugunu gösteriyor. Geçenlerde de belirttigim gibi barisa her zamankinden daha yakiniz” dedi.

Aliyev, isgal döneminde yapilan görüsmeler hiçbir sonuç vermedigini belirterek, “28 yil boyunca AGIT Minsk Grubu’nun faaliyetlerinden sonuç alinamadi. Bugün ise düsünüyorum ve umuyorum ki, Azerbaycan’in toprak bütünlügünün saglanmasiyla bu konuda sonunda bir sonuç elde edilecek. Bence bu, Güney Kafkasya’da çok ciddi bir degisiklige yol açacak. Bu da demek oluyor ki, burada uzun zamandir beklenen baris saglanacak” dedi.



“Su anda 6 NATO üyesi ve 2 NATO ortagina gaz sagliyoruz”

Enerji güvenligi ve yesil geçis konularini ele almak üzere Stoltenberg ile görüstügünü belirten Aliyev, Azerbaycan’in gaz tedarikinde yeni ortaklar edindigini söyledi.

Aliyev, “Su anda 6 NATO üyesi ve 2 NATO ortagina gaz sagliyoruz. Avrupa Komisyonu, Azerbaycan’i güvenilir bir gaz tedarikçisi olarak tanimliyor” dedi.

Azerbaycan’in oybirligiyle COP29’un ev sahibi ülkesi olarak seçildigini vurgulayan Aliyev, “Bu, yesil geçis çabalarimizin taninmasidir. Zengin dogal kaynaklara sahip olmamiza ragmen yenilenebilir enerjiye yatirim yapiyoruz” ifadelerini kullandi.

“Azerbaycan’in bazi NATO müttefikleriyle yakin enerji iliskileri gelistirmesini memnuniyetle karsiliyorum”

NATO Genel Sekreteri olarak ilk kez Bakü’yü ziyaret ettigini belirten Stoltenberg, “Burada enerji güvenligini tartismaktan da mutluluk duyuyorum, çünkü enerji güvenligimiz için önemli. Azerbaycan’in bazi NATO müttefikleriyle yakin enerji iliskileri gelistirmesini memnuniyetle karsiliyorum. Dogal gaz aktariminda her gün daha fazla önemli rol oynuyor. Ayrica NATO ülkelerine aktaracaklari elektrik enerjisiyle de önemli role sahip olacaklar” dedi.



“Azerbaycan, Afganistan’dan ayrilan son ülkelerden biriydi”

Azerbaycan’in uzun yillardir NATO’nun müttefiki oldugunu ve NATO ile çesitli alanlarda isbirligi yaptigini vurgulayan Stoltenberg, “Azerbaycan’in Kosova’daki NATO misyonuna katkisini takdir ediyoruz. Ayni zamanda Afganistan’daki misyonumuzda temsilinizi ve katkilarinizi da takdir ediyoruz. Azerbaycan, Afganistan’daki misyonumuzdan ayrilan son ülkelerden biriydi. Azerbaycan güçleri çok önemli bir görev gerçeklestirdi, Afganistan’daki havaalaninin korunmasindan sorumluydu. Havalimanini korumak çok önemli bir görevdi. Bu, aramizda siyasi diyalogun yani sira pratik is birliginin de oldugunun göstergesidir” dedi.



“Azerbaycan ve Ermenistan, kalici barisa ulasma firsatina sahip”

Güney Kafkasya’da barisin saglanmasinin bölge halklari, Karadeniz bölgesi ve Kuzey Atlantik’in güvenligi açisindan önemli oldugunu belirten Stoltenberg, “Azerbaycan ve Ermenistan, yillar süren çatismalarin ardindan artik kalici barisa ulasma firsatina sahip. Baris anlasmasina her zamankinden daha yakin oldugunuzu ifade etmenizi takdir ediyorum ve sizi yalnizca Ermenistan’la kalici bir baris anlasmasina varmak için bu firsati degerlendirmeye tesvik edebilirim” dedi.

Ukrayna’nin bir Karadeniz ülkesi oldugunu vurgulayan Stoltenberg, “Rusya, Ukrayna’ya karsi savasini sürdürüyor. NATO müttefikleri devam eden savasin sonuçlari konusunda son derece endiseli. NATO müttefikleri Ukrayna’yi destekliyor. Azerbaycan’in Ukrayna’ya çok ihtiyaç duyulan insani yardim konusunda verdigi çok önemli destegi memnuniyetle karsiliyorum. Ancak Ukrayna’daki durumun son derece zor olmasi nedeniyle daha fazla destege ihtiyaç var” ifadelerini kullandi.

Yarin Disisleri Bakani Ceyhun Bayramov ve Savunma Bakani Orgeneral Zakir Hasanov ile görüsecek olan Stoltenberg, Azerbaycan’daki temaslarinin ardindan 18 Mart’ta Gürcistan’i, 19 Mart’ta ise Ermenistan’i ziyaret edecek.
Kaynak: İHA