ABD'den Polonya'ya Bin 798 Adet Füze Satisina Onay

Polonya Cumhurbaskani Andrzej Duda ve Polonya Basbakani Donald Tusk, ülkelerinin NATO’ya katilmasinin 25. yil dönümünde Beyaz Saray’da ABD Baskani Joe Biden ile bulustu. Biden ülkesinin Polonya’ya bagliliginin kati oldugunu bildirirken, Polonya Cumhurbaskani Duda ise NATO ülkelerinin savunma harcamalari payini yüzde 3’e çikarmasi gerektigini söyledi. Liderlerin görüsmesi esnasinda ABD Savunma ve Güvenlik Isbirligi Ajansi (DSCA) ise Polonya’ya bin 798 adet füze satisini onayladigini duyurdu.

ABD'den Polonya'ya Bin 798 Adet Füze Satisina Onay
ABD Baskani Joe Biden’in daveti üzerine Washington’a gelen Polonya Cumhurbaskani Andrzej Duda ve Polonya Basbakani Donald Tusk Beyaz Saray’da Biden ile bulustu. Polonya’nin NATO’ya üye olusunun 25. yil dönümüne denk gelen görüsme öncesi liderler basina açiklamalarda bulundu. ABD’nin Polonya’ya bagliliginin kati oldugunu, müttefiklerden herhangi birine saldirinin tüm müttefiklere yapilmis olacagini belirten ABD Baskani Joe Biden, Rusya’nin Ukrayna saldirisiyla yetinmeyecegini Polonyalilarin da bildigini söyledi.

Biden, "Biz hepimiz ayni düsünmek zorundayiz, bugün burada yapacagimiz konusmalari sabirsizlikla bekliyorum" seklinde konustu.

"NATO ülkeleri savunma harcamalarini yüzde 3’e çikarmali"

25. yil gibi özel bir yil dönümünü kutlamak için Beyaz Saray’dan daha iyi bir yer olmadigini dile getiren Polonya Cumhurbaskani Andrzej Duda ise, "Önemli kararlar tam da burada alindi. NATO doguya dogru genisledi, Polonya hep ait oldugu özgür dünyaya katildi.

Bu cesur karara katilan Amerikalilara tesekkür etmek istiyorum" dedi.

Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik saldirganliginin ABD’nin güvenlik lideri oldugunu gösterdigini ve lider olarak da kalmasi gerektigini ifade eden Cumhurbaskani Andrzej Duda, NATO üyesi ülkelerin ittifakinin güvenligi konusunda daha fazla sorumluluk almasi gerektigini, söz konusu ülkelerin savunmaya yönelik GSYH harcamalarini yüzde 2’den 3’e çikarmalari gerektigini söyledi.



"Polonya güçlü olmadan Avrupa güvenli olmaz"

Polonya Basbakani Donald Tusk ise Polonya güçlü olmadan Avrupa’nin güvenli olmayacagini, özgür ve bagimsiz Ukrayna olmadan da adil bir Avrupa’nin olamayacagini dile getirdi. Tusk, "Ülkemizde seçimleri kimin kazandigindan bagimsiz olarak Polonya’nin Transatlantik toplulugunun saglam ve kalici bir dayanagi oldugunu bir kez daha teyit etmek için bugün Cumhurbaskani Duda ile birlikte buradayiz. Taahhütlerimizi Avrupa’daki herkesten daha fazla ciddiye almaktayiz ve NATO’daki ortaklarimizdan hiçbirinin en önemli taahhüdümüz olan Washington Anlasmasi’nin 5. maddesini baltalamayacagini ümit ediyoruz" seklinde konustu.

Polonyali liderlerin Beyaz Saray’da agirlandigi esnada ABD Savunma ve Güvenlik Isbirligi Ajansi ise Polonya’ya bin 798 adet füze satisini onayladigini duyurdu. 821 adet AGM-158B JASSM seyir füzesi, 745 adet AIM-120C-8 havadan-havaya füze ile 232 adet AIM-9X Sidewinder Block II havadan havaya füzeyi içeren satis sözlesmesinin bedeli ise 3 milyar 690 milyon dolar olarak açiklandi.
Kaynak: İHA