Bakan Yardimcisi Mumcu Açiklamasi 'Türkiye Ve Hollanda'nin Dostlugunun Daha Da Güçlenmesini Diliyoruz'

Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Batuhan Mumcu ile Hollanda Kültür Isleri Büyükelçisi Dewi van de Weerd, ’Türkiye-Hollanda Dostluk Anlasmasi 100. Yili Etkinlikleri’ne iliskin açiklamalarda bulundu. Bakan Yardimcisi Mumcu, “Türkiye ve Hollanda’nin dostlugunun daha da güçlenmesini diliyoruz” dedi.

Bakan Yardimcisi Mumcu Açiklamasi 'Türkiye Ve Hollanda'nin Dostlugunun Daha Da Güçlenmesini Diliyoruz'
Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Batuhan Mumcu, ‘Türkiye-Hollanda Dostluk Anlasmasi 100. Yili Etkinlikleri’ çerçevesinde, Hollanda’nin Ankara Büyükelçisi Joep Wijnands ve Hollanda Kültürel Isbirligi Büyükelçisi Dewi van de Weerd ile bir araya geldi.

CSO Ada Ankara’da konusan Büyükelçi Wijnands, Türkiye ile Hollanda arasindaki dostlugun en güçlü simgesinin lale oldugunu söyledi.

Wijnands, lalenin yüzyillar önce Osmanli Imparatorlugu’ndan Hollanda’ya geldigini belirterek günümüzde lalenin Hollanda ulusal simgesine dönüstügünü kaydetti.

Kültürel Isbirligi Büyükelçisi Weerd ise Osmanli Imparatorlugu’nun, 1612’de Hollanda Cumhuriyeti’ni taniyan ilk devlet oldugunu dile getirdi. 1923 yilinda ise Hollanda’nin, Türkiye Cumhuriyeti’ni taniyan ilk ülke oldugunu sözlerine ekleyen Weerd, 1924 yilinda resmi bir Dostluk Antlasmasi’nin imzalanmasiyla iki ülkenin dostlugunun taçlandirildigini kaydetti.



“Türkiye ve Hollanda’nin dostlugunun daha da güçlenmesini diliyoruz”

Bakan Yardimcisi Mumcu ise yaptigi konusmada Cumhuriyetin ilanindan sonra Hollanda ile akdedilen ilk anlasmanin 1924 yilinda imzalanan ve 100. yili olan Dostluk Anlasmasi olduguna dikkati çekerek, “Türkiye-Hollanda Dostluk Anlasmasi’nin 100. yilini onurlandirmak ve bu tarihi kilometre tasini kutlamak amaciyla her iki ülkede konserler, sergiler, film gösterimi gibi çesitli etkinlikler planlandi ve hayata geçiyor. 100 yil önce imzalanan dostluk anlasmasinin gururla kutlanacagi bu yilda bu önemli anlasmayi onurlandirmak için yapacagimiz etkinliklerimize bu aksamki Sinfonia Rotterdam Orkestrasinin, soprano Aylin Sezer ve piyanist Emir Ilgen’in yer alacagi ortak açilis konserimiz ile start veriyoruz. Düzenlenecek bütün etkinlikler, Türkiye ve Hollanda arasindaki uzun süreli dostlugu ve isbirligini vurgulamanin yani sira, gelecege yönelik yeni ortakliklarin ve projelerin temelini olusturmayi hedeflemektedir. Kültürel etkinlikler, sanat sergileri ve daha birçok etkinlik, bu özel yil boyunca her iki ülkenin halklarini bir araya getirecek ve dostlugu daha da pekistirecektir. Bu anlamli dönemde, Türkiye ve Hollanda’nin dostlugunun ve isbirliginin daha da güçlenmesini diliyoruz. Türkiye-Hollanda iliskilerinin gelecek yüzyillarda da ayni sicaklikla devam etmesini umuyoruz. Köklü bir ortak geçmise sahip olan ve kendi bölgelerinde söz sahibi olan bu iki dost ve kardes ülkenin, bundan sonra da ayni samimiyet ve çaliskanlikla karsilikli isbirligi seklinde tesis edilecek yeni projelerde birlikte çalisarak daha da güçlenecegi konusunda inancim tamdir” seklinde konustu.

Ilk kez Türkiye’ye gelen Sinfonia Rotterdam, ‘Türkiye-Hollanda 100. Dostluk Yili’nda, Mozart’in ünlü opera aryalarinin da yer aldigi Mozart ve Chopin eserlerinden olusan özel bir repertuvari CSO Ada Ankara’da seslendirdi.
Kaynak: İHA