Tokat'ta Ismiyle Özdeslesen 8 Asirlik Köprü Tarihe Meydan Okuyor

Tokat’in Niksar ilçe merkezine 15 kilometre uzaklikta, Kelkit Çayi üzerinde yükselen bir Selçuklu eseri olan Tarihi Talazan Köprüsü tarihe taniklik ediyor. 8 asir boyunca sehirlerarasindaki ulasimin saglanmasi için önemli rol oynayan köprü, birçok depreme de direnç gösterdi.

Tokat'ta Ismiyle Özdeslesen 8 Asirlik Köprü Tarihe Meydan Okuyor
Tokat’in Niksar ilçe merkezine 15 kilometre uzaklikta, Kelkit Çayi üzerinde yükselen bir Selçuklu eseri olan 161 metre uzunlugundaki Tarihi Tazalan Köprüsü, tarih boyunca sehirlerarasindaki ulasimin saglanmasi için önemli bir rol oynadi. Ipekyolu üzerinde yer almasiyla da dikkat çeken Talazan Köprüsü, yüzlerce yil boyunca bu antik yol üzerinde seyahat edenler için bir geçis noktasi olmus ve çevredeki köylerin ulasim ihtiyacini karsiladi. Günümüzde de hala çevre köylerin ulasiminda kullanilan köprü, bölgeye gelen ziyaretçilerin de ilgisini çekiyor. Adini ‘Talazan’ kelimesinden alan köprünün, kelime anlami ‘güvenilir’dir. Bu anlamiyla da köprü, yüzyillardir insanlarin güvenle geçtigi bir yapi olarak varligini sürdürmekte. Özellikle 1940’li yillarda yasanan Erbaa depremine ragmen ayakta kalan bu köprü, saglamligiyla adeta bir sembol haline geldi. Talazan Köprüsü, yasadigi güçlü depremlere ragmen dimdik ayakta durarak tarihe meydan okuyor. Özellikle Erbaa ve Niksar depremlerinde yasanan kayiplara ragmen, bu köprü hala saglamligini koruyarak bölgenin kültürel mirasina deger katiyor.

“Büyük depremlere ragmen bu köprü isminin hakkini veriyor”

Köprü hakkinda bilgiler veren Yunis Kiliç, “Yolda giderken bu köprünün üzerinden geçtik. Köprü dikkatimizi çekti. Köprünün isminin “Talazan” oldugunu ögrendik. Internetten yapmis oldugum arastirmalar üzerine de Talazan’in kelime anlami güvenilir demekmis. Bildiginiz üzere 1940’li yillarda Erbaa depremi oldu. Bu büyük depreme ragmen bu köprü hala ayakta ve isminin hakkini veriyor.

“Sapasaglam ayakta duruyor”

Mustafa Isik ise “Tarihi Talazan Köprüsündeyiz. Bu köprünün kelime anlami saglam ve güvenilir anlamina geliyor. Yüzyillar geçmesine ragmen hala dimdik ayakta duruyor. Özellikle Erbaa ve Niksar depreminde bilindigi üzere 3 bine yakin vatandasimiz hayatini kaybetmisti. Bunca güçlü deprem olmasina ragmen hala gördügünüz gibi yillara meydan okuyor. Sapasaglam ayakta duruyor” diye konustu.

Kaynak: İHA