Filistin Kizilayi, Tibbi Misyonlarin Koordinasyonunu 48 Saat Boyunca Askiya Aldi

Filistin Kizilayi, yaralilarin ve hastalarin güvenliginin saglanamamasi nedeniyle önümüzdeki 48 saat boyunca Gazze Seridi’ndeki tibbi misyonlara iliskin tüm insani koordinasyon prosedürlerini askiya aldigini duyurdu.

Israil ordusu Gazze Seridi’nde ambulanslari hedef almaya devam ederken, Filistin Kizilayi, yaralilarin ve hastalarin güvenliginin saglanamamasi nedeniyle önümüzdeki 48 saat boyunca Gazze Seridi’ndeki tibbi misyonlara iliskin tüm insani koordinasyon prosedürlerini askiya aldigini duyurdu.

Filistin Kizilayi tarafindan yapilan yazili açiklamada, söz konusu kararin Israil güçlerinin Birlesmis Milletler kuruluslariyla üzerinde anlasmaya varilan prosedürlere ve koordinasyon mekanizmalarina saygi göstermemesi sonucunda alindigi aktarildi.

Dün aksam saatlerinde Filistin Kizilayi’na bagli ekiplerin, ileri cerrahi tibbi müdahaleye acil ihtiyaç duymalari nedeniyle Han Yunus’taki Al-Amal Hastanesi’nden bir dizi hastayi Birlesmis Milletler Insani Isler Ofisi (OCHA) ile koordinasyon halinde Refah’taki hastanelere tahliye ettigi aktarilan açiklamada, söz konusu tahliye için OCHA’nin Israil güçlerinden onay aldigi vurgulandi.

Israil güçlerinin tahliyeye onay vermesi, konvoyun güzergahini ve hastalara eslik eden personelin isimleri ile kimlik numaralarini bilmesine ragmen konvoyu 7 saatten fazla beklettigi ifade edilen açiklamada, saglik personeline kötü muamele edildigi, 3 saglik görevlisinin tutukladigi ve birinin saatler sonra serbest birakildigi ifade edildi.

Söz konusu olayin ilk kez yasanmadigi vurgulanan açiklamada, Israil’in daha öncede ambulanslari hedef aldigi, yardim konvoylarinin Gazze Seridi’ndeki belirli bölgelerine özellikle de kuzeye ulasmalarini engelledigi ve saglik çalisanlarini gözaltina aldigi vurgulandi.
Kaynak: İHA