Avrupa Parlamentosu Önünde Çiftçilerden Protesto

Fransa’dan yola çikan ve Avrupa Birligi’nin (AB) tarim politikalarindan sikayetçi olan çiftçiler, Avrupa Parlamentosu (AP) önünde protesto düzenledi.

AB’nin doganin korunmasi ve tarimsal üretimde yeni sinirlamalar öngören planina karsi Avrupali çiftçilerin tepkisi büyüyor. Giderek daha sikilasan tarimsal üretim kriterlerine tepki gösteren çiftçiler, Fransa’dan yola çikarak Belçika’nin baskenti Brüksel’deki AP önünde protesto düzenledi.

Polis, çiftçilerin traktörler ile AP binasinin önüne kadar gitmesine izin vermedi. AP binasini önüne bogazindan asilmis inek figürü getiren çiftçiler, sikilasma nedeniyle haksiz rekabet altinda ezildiklerini ifade ederek, dünyanin dört bir tarafindan gelen tarim ürünleri ile rekabet edemediklerini belirtti.



“Burada bize gülen insan, yarin aç kaldiginda kapimiza gelecek ama yiyecek hiçbir sey bulamayacak”

Protestoya katilan Fransiz çiftçi Patrick Clogenson, “Ben köylüyüm ve sabrim kalmadi. Uymak zorunda oldugumuz kurallar, diger taraftan sorumsuzca ithalat, bizimle dalga geçiyorlar. Her seyi yasakliyorlar. Yakinda ürünlerimi korumak için hiçbir kimyasal madde kullanamayacagim. Burada bize gülen insan, yarin aç kaldiginda kapimiza gelecek ama yiyecek hiçbir sey bulamayacak. Sabrimiz tasti” dedi.



“Bizi her gün yasaklar ve kisitlamalarla daha fazla engelliyorlar”

Gösteriye katilan François Leblanc ise yaptigi açiklamada, “Tam bir haksiz rekabetin kurbaniyiz. Ithal edilen hiçbir ürüne kontrol yapilmiyor. Bizi ise her gün yasaklar ve kisitlamalarla daha fazla engelliyorlar. Iki kez cezalandiriliyoruz. Vergiler ve kesilen desteklere karsi gezegenin baska ucundan gelen ürünlere hiçbir vergi uygulanmiyor” ifadelerini kullandi.

Seslerini yöneticilere duyurmaya çalisan çiftçiler, aksam saatlerine dogru olaysiz bir sekilde dagildi.

Avrupa’da bu ayin basindan itibaren Almanya ve Fransa’da harekete geçen çiftçilere Belçika’dan da destek geldi. Belçikali çiftçiler, gelecek hafta bes ayri protesto hazirliginda olduklarini bildirdi.
Kaynak: İHA