Türkiye-Gürcistan Sinirinda Firari Inek Alarmi

Gürcü köyü Kirnati, Artvin’in Borçka ilçesi Muratli köyünden siniri geçerek köylerine geldigini tahmin ettikleri inegin sahibini ariyor. Bir aydir nöbetlese baktiklari inek için köy halki adeta seferber olurken, Türkiye’deki yakinlarina haber salarak inegin sahibine ulasmaya çalisiyor.

Türkiye-Gürcistan Sinirinda Firari Inek Alarmi
Gürcistan’in Acara Özerk Cumhuriyeti’nin baskenti Batum’un Khelvachauri ilçesine bagli Kirnati köyü son aylarda sinir asan bir inege ev sahipligi yapiyor. Türkiye sinirinda bulunan Artvin’in Borçka ilçesine bagli Muratli köyünde siniri geçerek geldigini tahmin ettikleri inegin sahibini arayan Gürcü köylüler, inegi nöbetlese bakip karnini doyuruyor, ahirlarinda misafir ediyor.

Muratli ve Kirnati köyü sakinleri ayni kültüre sahip akrabalik baglari bulunan fakat farkli ülke sinirinda arasinda yer alan iki köy. 16 Mart 1921 Moskova ve 13 Ekim 1921 Kars antlasmalariyla iki köy birbirinden ayrilirken, Kirnati Gürcü (Sovyet Rusya), Muratli ise Türkiye tarafinda kaldi. Iki köyü sinirin yani sira Çoruh nehri de ayirmis durumda. Nehrin bir yakasinda Muratli, diger yakasinda Kirnati köyü yer aliyor. Çiftçilikle ugrasan iki bölge halki hayvanlarini otlaga gönderdiklerin de bazen hayvanlari geri dönmüyor. Iki köy arasinda sinir çok yakin oldugundan ve baraj sulari kapaklar kapatilmasindan kaynakli nehir sulari da çekilince nehri geçerek zaman zaman inekler karsi köye gidebiliyor. Böyle bir durumda hayvan sahipleri kaybolan hayvanlarini bulmak için ise sinirin diger tarafinda bulunan akrabalarini ariyor. Yillardir hayvanlari defalarca siniri geçmesinden kaynakli köy halki bu durumu oldukça normal karsiliyor. Son olarak Türkiye tarafindan siniri geçen bir inek Kirnati köyünde basi bos dolasip geriye de dönmeyince köydeki Gürcü halki, soguk havalarda inegin disarda kalmasina gönülleri razi olmamis. Nöbetlese ahirlarina alarak inegin bakimini üstlenen Kirnati sakinleri, bir aydir da inegin sahibini bulmak için seferber olmus durumda.

“Onlar bizim hayvanlara bakiyor biz de onlarin hayvanlarina bakiyoruz”

Kirnati köyü sakinlerinden Muradi Genadi Geladze, 1 ay önce Türkiye siniri geçip geldigini tahmin ettigi inegin sahibini aradiklarini söyledi.

Bir türlü inegin sahibinin kim oldugunu bulamadiklari ifade eden Geladze, ”Inege nöbetlese bakiyoruz. Burasi hep böyle, Türkiye’den hayvanlar geliyor sonra geri gidiyor. Fakat bu inek geri dönmedi. Geldigi bir ay oldu. Geri dönmeyince sahibi de çikmayinca bizde ahira bagladik. Komsular sirasiyla ot veriyor yiyecek veriyor. Sahibi çikana kadar bakacagiz. Borçka bizim sinirdir, komsudur, akrabalar var. Büyük ihtimalle oradan geldi sahibi çikacaktir. Elimizden ne gelirse onu yapiyoruz. Böyle olaylar dönem dönem oluyor. Hayvanlar bizim tarafa geçebiliyor, bizimkiler oraya gidiyor. Onlar bizim hayvanlara bakiyor biz de onlarin hayvanlarina bakiyoruz. Ama bu kez süreç uzun sürdü ve bugüne kadar sahibi çikmadi” ifadelerini kullandi.

Hayvanin sahibine seslenen Geladze, ”Hayvan saglamdir, aç degil, disarda sogukta kalmiyor, sahibini ne zaman çikarsa birakacagiz. Bize ulassin” dedi.

Kirnati köyü muhtari Elza Steladze ise “Çoruh nehrinin bir tarafinda Türkiye’nin köyü Muratli, diger tarafindan Gürcistan’in köyü Kirnati bulunuyor. Bir ay önce Borçka sinirindan bir hayvan geldi. Sogukta kista disarda birakmadilar, bizim köylüler bakiyor” açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA