Cografi Isaretli Yedisu Horoz Kuru Fasulyesi Festivali Düzenlendi

Bingöl’ün cografi isaretli olan Yedisu horoz kuru fasulyesi festivalinde konusan Vali Ahmet Hamdi Usta, “4 bin dekarda fasulye üretimini yapmak istiyoruz. Mevcut halihazirdaki 700 dekarda üretimin ekonomiye katkisi yaklasik 17 milyon TL civarindadir. Hedefledigimiz üretimin 4 bin dekarinin ekonomiye katkisi ise 100 milyon civarinda olacagini paylasmak istiyorum” dedi.

Cografi Isaretli Yedisu Horoz Kuru Fasulyesi Festivali Düzenlendi
Bingöl’ün tescilli ve cografi isaretli ürünlerinden olan Yedisu horoz kuru fasulyesi için festival düzenlendi.

Yedisu ilçesinde kaymakamlik, belediye ve is insani Zeki Zeray’in destekleriyle Yedisu Yatili Bölge Ortaokulunun bahçesinde düzenlenen festivalde, kuru fasulye pisirme yarismasi da yapildi.

Yarisma öncesi konusan Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, “Son yillarda devletimizin ve hükümetimizin aldigi tedbirler kapsaminda kalkinmada öncelikli iller arasinda yer alan ve birçok önemli sektörde mesafeler kat eden Bingöl’de tarim sektöründe de gögsümüzü kabartan, katma degerler ile ilimizin yarinlarina daha güçlü ve müreffeh kilan birbirinden güzel sonuçlar var. Yapilan projeler ve verilen desteklerle üretim öncelikle 60 dekardan 700 dekara çikartilarak 11 kat arttirilmistir. Yedisu ilçemizde DSI tarafindan yapilan projeyle 8 bin dekarlik bir alan basinçli sulama sistemine kavusturulmustur” dedi.

Hedef, ilk olarak 4 bin dekarda üretim yapmak

Vali Usta, açiklamasini su sekilde sürdürdü:

“Yaptigimiz çalismalar akabinde özellikle il disindan ürüne talep yogunlugu baslamis ve artarak devam etmektedir. Yarinlara dair hedefimiz ise sulamaya açilan 8 bin dekarlik alanin ilk asamada 4 bin dekarinda fasulye üretimini yapmak istiyoruz. Mevcut halihazirdaki 700 dekarda üretimin ekonomiye katkisi yaklasik 17 milyon TL civarindadir. Hedefledigimiz üretimin 4 bin dekarinin ekonomiye katkisi ise 100 milyon civarinda olacagini paylasmak istiyorum. Bugün hep birlikte büyük bir coskuyla katildigimiz bu festivalin cografi isaretli Yedisu Kuru Fasulyesi’mize tanitim, pazar ve katma deger olusturmak adina hayirlara vesile olmasini diliyorum.”

Düzenlenen yarismada birinci olan Daimi Bakar, “Yedisu’da 7 yildir bu fasulyeyi ekiyorum, sürekli de ekmekteyim. Yedisu’da düzenlenen bu festivalde ilk defa birinci çiktim. Çok mutluyum, sevinçliyim, tesekkür ediyorum” dedi.

Ilk defa senlik düzenlendigini belirten yarismacilardan Güler Aydinci ise, “Yedisu’da ilk kez kuru fasulye senligi düzenlendi.

Bu senlikte üreticiler yarismaya sunuldu. Kazanamadim ama sonuçta hak eden kazandi ve sonuçta Yedisu kuru fasulyesi kazandi. Biz yine de üretmeye ve tesvik etmeye devam ediyoruz” seklinde konustu.

Festivale Vali Usta’nin yani sira Kaymakam Furkan Basar, Il Jandarma Komutani Tuggeneral Bilgihan Yesilyurt, Il Emniyet Müdürü Sükrü Orhan, Karliova Kaymakami Tufan Bagir Gilan, Tarim ve Orman Il Müdürü Dr. Burhan Bahadir, AK Parti Il Baskani Yilmaz Seven ile üreticiler ve vatandaslar katildi.

Kaynak: İHA