Sirbistan Cumhurbaskani Vucic, BM'de Bati'yi Uluslararasi Hukuku Ihlal Etmekle Suçladi

Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic, BM Genel Kurulu’ndaki hitabinda Bati’yi Kosova’yi taniyarak uluslararasi hukuku ihlal etmekle suçlayarak, “2008 yilinda hukuka aykiri bir sekilde Sirbistan’in bölünmesi karari alindi” dedi.

Sirbistan Cumhurbaskani Vucic, BM'de Bati'yi Uluslararasi Hukuku Ihlal Etmekle Suçladi
Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic, ABD’nin New York kentinde düzenlenen Birlesmis Milletler (BM) 78’inci Genel Kurulu’nda konustu.

Vucic, “Ülkemi parçalama tesebbüsü 2008 yilinda, Kosova’nin tek tarafli bagimsizlik ilani ile basladi ve halen tamamlanmis degil. Sirbistan söz konusu oldugunda BM Sözlesmesi’nin ihlal edilmesine bugün de sahit oluyoruz” dedi.



“2008 yilinda hukuka aykiri bir sekilde Sirbistan’in bölünmesi karari alindi”

BM Sözlesmesi ve Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi’nin 1244 sayili kararina deginen Vucic, bunlara saygi göstermenin bir tercih degil yükümlülük oldugunu söyledi.

Bati ülkelerinin neredeyse tamaminin bunlari ihlal ettigini ileri süren Vucic, “2008 yilinda hukuka aykiri bir sekilde Sirbistan’in bölünmesi karari alindi” dedi.

Sirbistan’in BM üyesi bütün ülkelerin toprak bütünlükleri ve egemenliklerini destekledigini kaydeden Vucic, BM’deki konusmalarinda Ukrayna’nin toprak bütünlügüne destek isteyen liderlere katildigini ifade ederek, Sirbistan’in en basindan beri tutarli bir sekilde Ukrayna’nin toprak bütünlügünü destekledigini fakat bazi ülkelerin BM prensibini uygularken seçici davrandiklarini söyledi.



“Sürekli Sirbistan’in taviz vermesini gerektiren dengesiz bir yaklasim, bizi problemlerin çözümüne götürmez”

Sirbistan’in Kosova ile Avrupa Birligi (AB) himayesindeki diyalogun muhafaza edilmesi için çaba gösterdigini de ifade eden Vucic, “Bu bizim vazifemiz. Diyalog, ancak Avrupali ara bulucular dahil tüm taraflarin, üzerinde anlasma saglanmis olan seylere bagli kalmasi halinde mümkün olur. Sürekli Sirbistan’in taviz vermesini gerektiren dengesiz bir yaklasim, bizi problemlerin çözümüne götürmez” dedi.

Bu diyalog süreci çerçevesinde Kosova Basbakani Albin Kurti ile geçtigimiz hafta Belçika’nin baskenti Brüksel’de bir araya geldiklerini de hatirlatan Vucic, Pristine yönetiminin Sirplar aleyhindeki etnik siddeti desteklemekle suçladi.

Eski Yugoslavya’nin 1990’li yillarin basinda yasadigi dagilma sürecinde Kosova’da da etnik gerilim tirmanmis ve 1998-1999 döneminde yasanan savas, 8 binden fazlasi Arnavut 10 bini askin Kosovalinin ölümüne neden olmustu. Sirp ordu ve paramiliter birliklerinin Kosova’da gerçeklestirdikleri katliamlar uluslararasi müdahale çagrilarina neden olmus ve 1 milyon Kosovali Arnavut’un evlerini terk etmesine neden olan savas 1999 yilinda NATO’nun eski Yugoslavya’yi bombalamasi ile son bulmustu. Sirbistan, 2008 yilinda tek tarafli olarak bagimsizligini ilan eden ve yüzü askin BM üyesi ülke tarafindan bagimsiz bir devlet olarak taninan Kosova’yi halen kendi topragi olarak görüyor.
Kaynak: İHA