Adana'da Agir Hasarli Binalarin Yikimi Sürüyor

Kahramanmaras merkezli depremlerin etkiledigi Adana’da agir hasarli binalarin yikim islemleri sürüyor.

Adana'da Agir Hasarli Binalarin Yikimi Sürüyor
Kahramanmaras’ta meydana gelen depremler, 11 ilde büyük yikima yol açti. Adana’da da 13 bina yerle bir oldu ve 418 kisi hayatini kaybetti. Kentte, yaklasik 3 binin üzerinde bina orta ve agir hasarli olarak belirlendi. Itiraz islemleri sürerken agir hasarli ve acil yikilacak binalarda yikim islemleri Temmuz ayinda basladi.

Su anda merkez Çukurova ve Seyhan ilçelerinde yikim islemi sürerken, yikimlar sirasinda çevrede yogun güvenlik önlemleri de aliniyor. Su ana kadar 45 binanin yikimi ekipler tarafindan tamamlanirken, ayni zamanda enkaz kaldirma islemleri de gerçeklestiriliyor.

Yikim islerini yürüten firmanin sahibi Mustafa Agit, Adana Valiligi tarafindan merkez Çukurova ilçesinde askiya çikartilan yaklasik 45 binanin yikildigini, 25 binada ise yikim isleminin sürdügünü söyledi.



“Kontrollü yikim yapiyoruz”

Yikim sirasinda herhangi bir olumsuzluk yasanmamasi için çevre güvenligine çok dikkat ettiklerini kaydeden Agit, düsük tonajli makineler kullandiklarini, bu sayede riski minimuma indirdiklerini belirtti.

Agit, “Gerekirse bir binayi yikarken ana bulvari dahi kapatiyoruz. Çevredeki is yerlerinin faaliyetini durduruyoruz. Gerekirse de beton bariyerle etraftaki yapilarin önünü kapatiyoruz. 15-16 katli bir binanin yikimi 20-25 gün sürüyor. Süre uzadigi için vatandaslarimiz rahatsiz olabiliyor ancak ciddi anlamda risk teskil eden binalari yikiyoruz. Biz daha ufak makinelerle daha kontrollü yikim yapiyoruz” dedi.



“Hurdalar geri dönüsüme gidiyor”

Binalardan ortalama 30-60 ton arasinda demir çiktigini vurgulayan Mustafa Agit, “2000 yillarinda yapilan binalardan 30-60 ton arasinda demir çikiyor. Su anda yapilan binalarda ise 120-150 ton arasinda demir kullaniliyor. Bizim de burada ciddi bir magduriyetimiz var. Ancak biz isimize en iyi sekilde devam ediyoruz. Çikan hurdalari da gönderip eritip tekrardan piyasaya kazandiriyoruz. Çikan molozlari da araziye dökmüyoruz. Geri dönüstürüp, onlari da sektöre kazandiracagiz. Ortalama bütün yikimlarin bitmesi 1 yili bulur” ifadelerini kullandi.

“Devletimiz, milletinin yaninda”

Yikimlar nedeniyle devlete ciddi bir ekonomik yük olustugunu anlatan Agit, “Devletimiz her zaman milletin yanindadir. Bu yikimlar çok ciddi bir ekonomik yükü de beraberinde getiriyor. Ancak devletimiz bunlarin altindan kalkacaktir” diye konustu.

Ayrica Agit, Seyhan ilçesinde 326 yikilacak binanin ihalesinin yeni yapildigini, 10 binanin yüksek katli, geri kalanlarin ise 3-5 katli oldugunu ve orada sürenin daha kisa olacagini belirtti.

Kaynak: İHA