75. Yil Sanat Galerisi Yeniden Yapilip Kentin Hizmetine Sunulacak

Depremde agi hasar aldigi için yikilan 75. Yil Sanat Galerisi’nin projenin aslina uygun olarak yeniden hayata geçirilecegi bildirildi.

Belediyeden yapilan açiklamada:" Mülkiyeti Adana Büyüksehir Belediyesi’ne ait olan, Tescilli Kültür Varligi 75.yil Sanat Galerisi, Kahramanmaras depremlerinde agir hasar görmüs olup, yapiya yönelik Çevre Sehircilik Il Müdürlügü’nce hazirlanan hasar tespit raporu dogrultusunda 23.01.2023 tarih ve 15758 sayili Adana Kültür Varliklarini Koruma Bölge Kurulu Karari ile Adana Büyüksehir Belediyesi’nce rekontstrüksiyon projesi hazirlama asamasinda olan yapinin mail-i inhidam (Yikilmaya meyilli, yikilmaya uygun) durumu olusturdugundan ve bu nedenle tehlike arz eden yapi haline geldiginden yikilmasina karar verilmistir. Yapi zemin etüdü ve rekontstrüksiyon projesinin hazirlanmasi sonucunda yeniden Adana Büyüksehir Belediyesi’nce rekontstrüksiyon uygulamasi yapilarak, yeniden kent hizmetine sunulacaktir"denildi.

Açiklamanin devami ise Kültür ve Turizm Bakanligi Adana Kültür ve Tabiat Varliklarini Koruma Bölge Kurulu’nunn konuyla ilgili karari paylasildi. Kararda:“Adana Kültür ve Tabiat Varliklarini Koruma Bölge Kurulu’nun 21.04.2009 gün ve 4887 sayili karari ile tescil edilen, 2. Grup Tescilli Tasinmaz Kültür Varligi 75. Yil Sanat Galerisi’nin mevcut tasiyici sisteminin degerlendirilmesine yönelik ITÜ Afet Yönetim Enstitüsü Müdürlügü’nce hazirlanan teknik raporun, Adana Kültür Varliklarini Koruma Bölge Kurulu uzmaninin 27.03.2023 gün ve 1967803 sayili dosya incelenmesinin ardindan yapilan görüsmeler sonucunda ITÜ Afet Yönetim Enstitüsü Müdürlügü’nce hazirlanan teknik raporda kültür varliginin 06.02.2023 tarihinde gerçeklesen Kahramanmaras merkezli depremde hasar gördügü, betonarme kolon ve dösemelerdeki demir donatilarinin korozyon nedeniyle deforme oldugu, mevcut restorasyon projesi ve güçlendirme ile kullanilabilir hale gelemeyecegi anlasildigindan çevreye daha fazla zarar vermesinin engellenebilmesi için KUDEB denetiminde yikilmasina, rekonstrüksiyon projelerinin hazirlanarak kurulumuza sunulmasina bu asamada can ve mal kaybina sebebiyet verilmemesi için KUDEB denetiminde gerekli güvenlik önlemlerinin alinmasina karar verildi” ifadelerine yer verildi.

Bu karar geregince yikim yapildigi, hazirlanan projenin aslina uygun olarak hayata geçirilecegi ve yapinin Adanalilara hizmet verecegi açiklandi.
Kaynak: İHA