Istanbul'un Birçok Tarihi Olayina Sahitlik Eden Yesilköy Havadan Görüntülendi

Yesilköy, 4. yüzyilda ilk Hristiyanlardan Ayastefanos’un Yahudi mahkemeleri tarafindan idam edilip kemiklerinin Yesilköy olarak bilinen bölgeye getirilmesiyle Ayastefanos adini aldi. 1930 yilinda Halit Ziya Usakligil tarafindan Yesilköy adi verilen ve Istanbul’un birçok tarihi olayina sahitlik eden semt havadan görüntülendi.

Istanbul'un Birçok Tarihi Olayina Sahitlik Eden Yesilköy Havadan Görüntülendi
Yesilköy’ün tarihi, ilk Hristiyanlardan Ayastefanos’un, Kudüs’te Yahudi mahkemeleri tarafindan idam edilmesiyle basladi.

Arastirmaci, Tarihçi Ömer Faruk Yavasçay, 4. Yüzyilda Dogu Roma Imparatoru, Ayastefanos’un kemiklerini Istanbul’a getirdigini ifade etti.

Gelen kemikler, Vatikan tarafindan talep edilince gemiyle Italya’ya gönderilmek üzere yola çikildigini aktaran Yavasçay, geminin Yesilköy Sahilinde firtinaya yakalandigini anlatti. Ayastefanos Kilisesi’nin oldugu yerde kemiklerin saklanmasiyla bu bölgenin kutsal sayildigini ifade eden Yavasçay, 10 gün boyunca saklanilan kemiklerin oldugu yere kilise yapilirken zeminine de Ayastefanos’un kemiklerinden koyuldugunu aktardi. 1930 yilindan önce Ayastefanos diye anilan semtte, 1204 yilinda Latin birliklerinin gelerek Istanbul’u isgal etmesi olayi yasandi. Istanbul’un birçok önemli tarihine sahitlik eden Yesilköy de Osmanli Rusya arasinda gerçeklestirilen Ayastefanos Antlasmasi da burada imzalandi. 1909 yilinda tarihe 31 Mart Vakasi olarak geçen Sultan Abdülhamid’in tahttan indirilip Selanik’e gönderilmesine de Ayastefanos’ta karar verildi.

Rumlarin, Ermenilerin ve Ortodokslarin yogun yasadigi bölgeye Sultan Abdülaziz tarafindan Ayastefanos Tren Istasyonunu insa edilince Istanbul’un iç kesiminde yasayan insanlar bölgeye göç etti. Göç alan Yesilköy’ün Türk nüfusunun artmasiyla Cumhuriyetin ilk dönemlerinde Halit Ziya Usakligil, Ayastefanos olarak bilinen semte Yesilköy adini verdi.

“Aziz’in kemiklerini burada muhafaza ediyorlar”

Ayastefanos isminin nereden geldigini anlatan Arastirmaci - Tarihçi Ömer Faruk Yavasçay, “Yesilköy’ün geçmisteki ismi Ayastefanos, yerel halk tam diyemedigi için Stefanos demistir. Burasi ismini nereden aliyor? Ilk Hristiyanlardan biri olan Ayastefanos’tan aliyor. Kendisi aslinda Yahudi ancak Hz. Isa’ya ilk inananlardan oldugu için Yahudi mahkemelerinde idam ediliyor. Daha sonrasinda 4. yüzyilda Dogu Roma Imparatoru, Ayastefanos’un kemiklerini Kudüs’ten Istanbul’a getirmek istiyor. O sirada bugünkü Vatikan devreye giriyor. Vatikan, Ayastefanos’un kemiklerini oraya götürmek istiyor. Dogu Roma Imparatoru, Papa’ya karsi çikamadigi için dilegini kabul ediyor. Istanbul’a geldikten sonra Vatikan istedigi için gönderilmek üzere gemiye yükleniyor. Gemiyle giderken bugünkü Yesilköy sahillerine geliyor, gemi ve bir firtinaya yakalaniyor. Firtina esnasinda korunmak için Yesilköy Sahil ’de su an yanimizda bulunan kilise de küçük bir baraka varmis. O barakada, 10 gün boyunca saklaniyorlar ve Aziz’in kemiklerini burada muhafaza ediyorlar. Kemikler firtina dindikten sonra Vatikan’a götürülüyor. Olay burada gerçeklestigi için buraya Aziz adina bir kilise yaptiriliyor. Bu kilise yillar sonra bakimsiz hale geldigi için 1845 yilinda yanimizda bulunan kilise yapiliyor. Kilise bir Ortodoks Kilisesi. Ayrica burada iki tane daha kilise var. Latin ve Ermenilere ait. Onlarda yine Aziz’in ismini aliyor. Kilise ismini Aziz’den aldigindan dolayi Vatikan’dan Aziz’in kemiklerini istiyorlar ve Vatikan kilise insa edilmeden önce kemiklerinden gönderiyor. Kilisenin insaatinda zemine onlar gömülüyor” dedi.



“Tarihimiz açisindan önemli bir anlasma buradan ismini aliyor”

Tarihte yasanilan önemli olaylar hakkinda bilgi veren Ömer Faruk Yavasçay, “1204 tarihinde Kudüs’e gitmeyi düsünen Latin birlikleri Istanbul’a geliyorlar. Buraya bir karargah kuruyorlar. O gece bir ayin gerçeklestiriyorlar. Daha sonrasinda da maalesef Istanbul’u isgal ediyorlar. 1877-78 yillarinda bizim bildigimiz 93 Harbinde Osmanli ve Rusya arasinda gerçeklesiyor. Rus birlikleri buraya kadar geliyorlar. Yani bugünkü Ayastefanos Bölgesi’ne, Yesilköy’e. Osmanli çok zor durumda kaldigindan dolayi Rusya ile Ayastefanos Antlasmasi yapmak zorunda kaliyor. Zor bir antlasmaydi. Bulgaristan siniri da onunla belirlenmisti. Tarihimiz açisindan önemli bir anlasma buradan ismini aliyor. 1909 yilinda 31 Mart Vakasinda yani Sultan Abdülhamid’in tahttan indirilmesi yilinda, Mahmut Sevket Pasa hareket ordulariyla bu bölgeye geliyor ve Sultan Abdülhamid’i tahttan indirip Selanik’e gönderilmesine karar veriyor” ifadelerini kullandi.

“Cumhuriyetin ilk dönemlerinde ise Halit Ziya Usakligil semte Yesilköy ismini verdi”

Ayastefanos isminin Cumhuriyet döneminde Yesilköy olarak degistigini belirten Yavasçay, “Sultan Abdülaziz döneminde demir yollarina çok önem verildi.

O dönemde Istanbul’un önemli semtlerine demir yolu istasyonlari açildi. Arkamizda gördügümüz istasyonda bunlardan biriydi. Burasi Ayastefanos Istasyonu’ydu. Cumhuriyetin ilk dönemlerinde ise Halit Ziya Usakligil semte Yesilköy ismini verdi. Ondan dolayi da istasyon Yesilköy ismini aldi. Buraya tren istasyonu geldikten sonra Istanbul’un iç kesiminden insanlarda artik rahat ulasim saglayabildi. Bundan dolayi da yerlesmeye karar verdiler ve buradaki Türk nüfusu artmaya basladi” seklinde konustu.



Tarihi kilise ve Yesilköy havadan görüntülendi

1930 yilindan önce Ayastefanos, 1930’dan sonra Yesilköy olarak adlandirilan semt havadan görüntülendi. Adayi andiran Yesilköy’de havadan çekilen görüntülerde kiyi seridinde günümüzde kullanima açik olan Ayastefanos Klisesi görülüyor.
Kaynak: İHA