Israil'de Tartismali Yasa Tasarisinin Onaylanmasi Sonrasi Sokaklar Karisti

Israil’de tartismali yargi reformu kapsamindaki Yüksek Mahkeme’nin yetkilerini sinirlandiran yasa tasarisinin mecliste kabul edilmesinin ardindan ülkede yeniden sokaklar karisti. Israil’de doktorlar yarin greve gideceklerini duyurdu.

Israil'de Tartismali Yasa Tasarisinin Onaylanmasi Sonrasi Sokaklar Karisti
Israil’de tartismali yargi reformu kapsamindaki Yüksek Mahkeme’nin yetkilerini sinirlandiran yasa tasarisinin mecliste kabul edilmesinin ardindan basta baskent Tel Aviv olmak üzere ülke genelinde protestolar patlak verdi. Ellerinde Israil bayraklari olan göstericiler, birçok noktada polisle çatisti. Tel Aviv’de Ayalon otoyolunu trafige kapatan göstericilere polis tazyikli su ve göz yasartici gazla müdahale etti. Kudüs’teki Begin otoyolunu kapatan göstericileri ise polis kötü kokulu su sikarak dagitti.

Tel Aviv’deki gösterilere katilan bir Israilli ise, elinde Kuzey Kore bayragi tasiyarak, Israil’in diktatörlüge dogru gittigini ima etti.

Kfar Saba yakinlarinda bir yolu kapatan protestocularin arasina bir sürücü araciyla daldi. Aracin çarptigi 3 kisi hafif sekilde yaralandi. Polis, sürücüyü gözaltina aldi.

Israilli doktorlar yarin greve gidiyor

Israil Tabipler Birligi, tartismali yasa tasarinin onaylanmasina tepki olarak yarindan itibaren 24 saatlik bir greve gideceklerini duyurdu. Doktorlar, yalnizca acil hastalara hizmet verecek.

“Seçmenin iradesini gerçeklestirmek kesinlikle demokrasinin sonu degildir”

Israil Basbakani Binyamin Netanyahu ise tartismali yasa tasarisinin mecliste kabul edilmesinin ardindan ulusa seslendi. Netanyahu, protestolara neden olan yasa tasarisinin seçilmis bir hükümetin ülkeyi yönetmesi ve hükümetin yönetimde dengeyi yeniden saglamasi gerektigini aktardi. Netahyahu, “Seçmenin iradesini gerçeklestirmek kesinlikle demokrasinin sonu degildir. Demokrasinin özü budur” dedi.



“Oylama sirasinda bile son ana kadar anlasmaya varmaya çalistik”

Kendisi tarafindan muhalefet kanadina söz konusu yargi reformu ile ilgili yapilan tüm tekliflerinin reddedildigini aktaran Netanyahu, reform konusunda uzlasma saglanamamasindan muhalefeti sorumlu tuttu. Her seye ragmen müzakerelere ve uzlasmaya yönelik çabalarin sürecegini ifade eden Netanyahu, “Oylama sirasinda bile son ana kadar anlasmaya varmaya çalistik” dedi.

Yargi reformu kapsaminda diger yasa tasarilari konusunda koalisyonun kasim ayi sonuna kadar her konuda genis bir anlasmaya varmak için müzakereler için önümüzdeki günlerde muhalefet ile temasa geçecegini belirten Netanyahu, "Bu, her konuda anlasmaya varmak için fazlasiyla yeterli bir süre" dedi.

Netanyahu, “Hepimiz, Israil’in güçlü bir demokrasi olarak kalmasi gerektigi, herkesin kisisel haklarini korunmaya devam edecegi, otoriter bir devlet haline gelmeyecegi, mahkemenin bagimsiz olmaya devam edecegi ve hiçbir tarafin Israil’i kontrol altina almayacagi konusunda hemfikiriz” ifadelerini kullandi.

“IDF hizmetini siyasi tartismanin disinda tutun”

Israil Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) siyasi tartismalarin disinda kalmasi gerektigini vurgulayan Netanyahu, yedek askerlere seslenerek, “IDF hizmetini siyasi tartismanin disinda tutun. Bizim tek milletimiz, tek vatanimiz, tek insanimiz var. Tisha B’Av arifesinde her seyden önce bunlari korumaliyiz” dedi.



“Demokrasinin ne oldugunu bilmediginizi biliyorum”

Israil düsmanlarina da seslenen Netanyahu, “Demokrasinin ne oldugunu bilmediginizi biliyorum” ifadelerini kullanarak, "Ama iç çekismemizi yanlis anlamayin. Devletimize yönelik her türlü tehdide karsi omuz omuza duracagiz” dedi.



“Netanyahu aslinda Israil’in basbakani degil”

Muhalefet lideri Yair Lapid ise Netanyahu’nun ardindan yaptigi açiklamada, Netanyahu’nun müzakerelere dönme önerisini "onun yetkisi dahilinde olmadigi için bos" olarak nitelendirerek reddetti. Lapid, Netanyahu’nun aslinda Israil’in basbakani olmadigini ifade ederek, Adalet Bakani Yariv Levin ve asiri sagci politikacilar Simcha Rothman ve Itamar Ben Gvir’in tutsagi oldugunu iddia etti. Lapid, ülkede bir krizi önlemek için her türlü çabayi gösterdigini ancak muhalefetin gösteriden ibaret olan içi bos müzakerelere ortak olmayacagini söyledi.

Netanyahu’nun bu aksamki açiklamasinin tek amacinin ABD’nin baskisini azaltmak ve protestolari yatistirmak oldugunu aktaran Lapid, “Asirilik yanlilarinin ve mesihçilerin hükümeti ögle vakti demokrasimizi parçalayamaz ve aksam Netanyahu’yu diyalog teklif etmesi için gönderemez” dedi.

Tartismali yargi reformuna yönelik mücadelenin sürecegini vurgulayan Lapid, “Bizi pes ettirmeyecekler. Pes etmeyecegiz. Mücadele yeni basladi” dedi.



"Kendisini Putin’e ve Israil’i bir diktatörlüge dönüstürmeye karar veren biriyle konusacak bir sey yok”

Ulusal Protesto Hareketi, Netanyahu’nun açiklamalarinin ardindan Netanyahu’nun ülkedeki krizden, ordunun yok edilmesinden ve ekonominin çökmesinden tek sorumlu oldugunu açikladi.

Hareket tarafindan yapilan açiklamada, "Kendisini Putin’e ve Israil’i bir diktatörlüge dönüstürmeye karar veren biriyle konusacak bir sey yok. Israil’in liberal bir demokrasi olarak kalmasi için Netanyahu ile sonuna kadar savasacagiz” denildi.

Tartismali yargi reformu

Israil’de Yüksek Mahkeme’nin yetkilerini sinirlandiran tartismali yargi reformunun ilk kismini olusturan yasa tasari bugün 3’üncü kez mecliste yapilan oylamada 64 “evet” oyuyla kabul edildi. Tüm muhalefet ise meclisi terk ederek oylamayi boykot etti. Ülkede protestolara yol açan tasarinin kabul edilmesiyle Yüksek Mahkeme’nin tutarsiz buldugu hükümet kararlarini engelleme yetkisi kaldirilmis oldu.
Kaynak: İHA