Sudan'da 24 Saatlik Ateskes Karari

Sudan’da ordu ile paramiliter güç Hizli Destek Kuvvetleri (RSF), 24 saatlik ateskes konusunda anlasti.

Sudan’da ordu ile RSF arasinda çatismalarin sona ermesi için ABD ve Suudi Arabistan arabuluculugunda yürütülen müzakereler yeniden basladi.

Suudi Arabistan Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, iki tarafin temsilcilerinin 24 saatlik ateskes ilan edilmesi konusunda anlasmaya vardigi duyuruldu. Ateskesin yarin yerel saatle 06.00’da yürürlüge girecegi belirtildi. Açiklamada, "Taraflar, ateskes süresince saldirilardan, uçak veya dron kullanimindan, hava bombardimanindan, topçu saldirisindan, mevzilerin güçlendirilmesinden ve ek kuvvet gönderilmesinden kaçinmayi kabul etti" ifadeleri kullanildi.

Ayrica, ABD ve Suudi Arabistan’in Sudan halkinin önceki ateskeslerin uygulanamamasindan duydugu hayal kirikligini paylastiklari, son ateskes girisiminin "siddet döngüsünü kirma" çabasi oldugu vurgulandi.

Sudan’da ordu ile RSF arasinda 15 Nisan’da baslayan çatismalar nedeniyle 1.4 milyondan fazla kisi yerinden edilirken, 476 bin 800 kisi komsu ülkelere sigindi. Daha önce anlasmaya varilan ateskesler büyük ölçüde ihlal edilmis, siddet azalsa da tamamen durmamisti.
Kaynak: İHA