Trakya'nin En Büyük Canli Hayvan Pazari Için Protokol Imzalandi

Trakya’nin en büyük canli hayvan pazari olan ’Havsa Canli Hayvan Pazari’ ile ilgili hazirlanan proje için protokol imza töreni gerçeklestirildi. Vali Hüseyin Kürsat Kirbiyik, Edirne’nin yillik tarimsal hasilasinin yaklasik 17 milyar TL, geçen yilin canli hayvan degerinin ise 5 milyar lira oldugunu söyledi.

Trakya'nin En Büyük Canli Hayvan Pazari Için Protokol Imzalandi
Havsa Canli Hayvan Pazari’nin yenilenmesi ile ilgili hazirlanan proje, Havsa Belediyesi ve Edirne Il Genel Meclisi isbirliginde yürütülecek. Hazirlanan protokol çerçevesinde Edirne Valiligi toplanti salonunda imza töreni gerçeklestirildi.

Kentin çok önemli bir tarim ve hayvancilik sehri oldugunu söyleyen Valisi Hüseyin Kürsat Kirbiyik, Edirne’nin yillik tarimsal hasilasinin yaklasik 17 milyar lira oldugunu belirtti.

Geçen yilin rakamlari itibariyla yaklasik 5 milyar liralik bir canli hayvan degerine ulasildigini aktaran Vali Kirbiyik, "Yine tarimsal hayvanciliktan kaynakli hasilamizin da yaklasik 2,5 milyar liraya yakin bir rakam oldugunu görüyoruz. Bunlar son derece önemli rakamlar" dedi.

Il genelinde kirsal altyapi yatirimlarini çok önemsediklerini vurgulayan Vali Kirbiyik, Havsa Hayvan Pazari’nin, Trakya açisindan son derece önem arz eden ve bölgede herkesin bildigi bir pazar olduguna dikkat çekti.

"Bölgeye son derece modern bir hayvan pazari kazandiriyoruz"

Havsa Canli Hayvan Pazari’nin artik sehir merkezinde kalmis, genisleme imkani olmayan ve mevcut yapilarinin da yetersiz kaldigi bir hayvan pazari olduguna deginen Vali Kirbiyik, bunu daha üst nitelige ulastirma noktasinda bir çalisma yaptiklarini ve belediyenin ana yol üzerinde yeni bir yer tahsis ettigini ifade etti.

Ortaklasa bir finansman yaptiklarini belirten Vali Kirbiyik, "Bunun yüzde 75’ini Il Özel Idaresi, yüzde 25’ini Havsa Belediyemiz karsilayacak. Ihale süreçlerini baslatip, devamini getirecegiz. Bölgeye son derece modern, arz imkanini belki ikiye, üçe katlamis yeni bir hayvan pazari kazandiriyoruz Bunu bölge hayvanciligi açisindan çok önemli oldugunu düsünüyorum. Hayvancilikla geçimini saglayan vatandaslarimizin gerek satis noktasina ve gerek alim noktasinda yen bir imkâni kavusacagini düsünüyorum" diye konustu.



Yedi ayda tamamlanacak

Havsa Canli Hayvan Pazarinin modern görünümüyle 6-7 ay içerisinde tamamlanarak hizmete açilmasini öngördüklerini söyleyen Vali Kirbiyik, "Yeni alanimiz4 bin 431 metrekare kapali alana, 2 bin metrekare otoparka sahip olacak projede, 10 dükkan, idari bina, sosyal tesis, dezenfektan alani, karantina kismi ve kantar ve veteriner kismi bulunacak. Vatandaslarimiz geldiginde ihtiyaçlarini karsilayabilecegi sosyal alanlar olacak. Bes dükkânli alan olusturacagiz. Son derece modern bir hayvan pazarimizi olusturmus olacagiz" ifadelerine yer verdi.

Edirne’nin yillarca kanayan yarasi olan ve Trakya’nin en büyük canli hayvan pazari olan yerin çarsi pazari gibi görüntülerini gördüklerini ve bundan dolayi çok üzüldüklerini belirten Il Genel Meclisi Baskani Mehmet Geçmis, bu protokolü imzalamaktan mutluluk duyduklarini söyledi.



"Kuzey Marmara’nin en büyük hayvan pazarina ev sahipligi yapiyoruz"

Kuzey Marmara’nin en büyük hayvan pazarina ev sahipligi yaptiklarini söyleyen Havsa Belediyesi Baskani Aydin Balkan, "Bu konuda yaklasik 85 yila dayanan bir tecrübemiz var. Ufak tefek tadilatlar disinda bugüne dek detayli bir yenilige gidilmemisti. Yeni projemiz, eski hayvan pazarimizdan yaklasik iki kat daha büyük ve daha modern olacak. Üzeri kapanacagindan üreticilerimiz hayvanlarini hastaliklardan koruma açisindan daha emin olacak ve daha fazla hayvan getirecekler. Hayvan sayisindaki artisla beraber talebin ve ticarete olan katkimizin artacagini düsünüyorum" dedi.

Konusmalarin ardindan Vali Kirbiyik ve Havsa Belediye Baskani Aydin Balkan tarafindan projenin protokolü imzalandi.
Kaynak: İHA