Beyaz Saray Açiklamasi '(Nova Kakhovka Baraji) Ne Oldugunu Kesin Olarak Söyleyemeyiz'

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik Iletisim Koordinatörü John Kirby, Ukrayna’da yikilan Nova Kakhovka Baraji ile ilgili yaptigi açiklamada, “Ne oldugunu kesin olarak söyleyemeyiz” dedi.

Beyaz Saray Açiklamasi '(Nova Kakhovka Baraji) Ne Oldugunu Kesin Olarak Söyleyemeyiz'


Rusya’nin kontrolündeki Ukrayna’nin Herson bölgesindeki Nova Kakhovka hidroelektrik santralinin yikilmasinin ardindan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik Iletisim Koordinatörü John Kirby, açiklamada bulundu. Kirby, barajin yikimina neyin neden oldugunu kesin olarak söyleyemedigini ifade ederek, söz konusu yikima Rusya’nin neden oldugu yönündeki raporlari degerlendirdiklerini aktardi.

Dnipro Nehri üzerindeki barajin yikilmasinin muhtemelen "çok sayida ölüme" ve binlerce Ukraynalinin tahliyesine neden oldugunun açik oldugunu söyleyen Kirby, hasarin Ukrayna’nin enerji güvenligi üzerinde yikici bir etkisi olabilecegini belirtti.

Kirby, “Barajdaki patlamadan Rusya’nin sorumlu olduguna dair raporlari gördük. Bu raporlari degerlendirmek için elimizden gelenin en iyisini yapiyoruz ve daha fazla bilgi toplamak için Ukraynalilarla birlikte çalisiyoruz, ancak ne oldugunu kesin olarak söyleyemeyiz" dedi.

Barajin yikilmasinin savas suçu teskil edip etmeyecegi sorusuna Kirby, uluslararasi hukukun sivil altyapinin yikilmasini yasakladigi cevabini verdi. Kirby ayrica, ABD’nin etkilenenlere yardim saglamak için insani yardim ortaklariyla birlikte çalismaya devam edecegini söyledi.



Öte yandan Rusya, saldirinin arkasinda olmadigini belirtirken Ukrayna tarafindan bir "sabotaj eylemi" oldugunu iddia etti.
Kaynak: İHA