(Özel) Senet Üstündeki TL Yerine USD Yazilmasina Yargi Vizesi

Ticari hayati yakindan ilgilendiren bir karara imza atan Yargitay, senetteki ’TL’ ibaresinin çizilerek yerine ’USD’ yazilmasi tahrifat olarak kabul edilemeyecegine hükmetti.

Adina düzenlenmis senedi ödemedigi gerekçesiyle hakkinda icra takibi baslatilan borçlu, mahkeme yolunu tuttu. Kambiyo senetlerine mahsus haciz yoluyla icra takibinde, senetteki ’TL’nin üzeri çizilerek ’USD’ yazilmak suretiyle senette tahrifat yapildigini öne sürdü. Davaci borçlu, alacaklinin 140 bin TL’lik borcunu ödemesi üzerine takip konusu senedin imza atilarak alacakliya verildigini, yaptigi ödemeler sonucu 26 bin 400 TL borcu kaldigini, taraflar arasinda tarlanin kira bedelinin artirilmasi sebebiyle ihtilaf çikmasi üzerine, hukuka aykiri sekilde aleyhine takip baslatildigini ileri sürerek takibin iptalini aksi halde borcun TL cinsinden oldugunun tespitini talep etti.

Alacakli avukati ise, senette maktu sekilde yazili olan ’TL’ ibaresinin üstünün çizilerek ’USD’ yazilmasinin senedin mahiyetine etki etmedigini belirterek davanin reddini talep etti. Mahkeme, davanin reddine hükmetti. Davaci borçlu, karari istinafa götürdü. Bölge Adliye Mahkemesi, itirazi reddetti. Bu kez davaci karari temyiz edince devreye Yargitay 12. Hukuk Dairesi girdi.

Emsal nitelikteki kararda söyle denildi:

"Konu senet kambiyo senedi vasfinda olup senet üzerinde herhangi bir çizinti, kazinti veya silinti yoktur. Senetteki ’TL’ ibaresinin çizilerek yerine ’USD’ yazilmasi senet matbu oldugundan tahrifat olarak kabul edilemez. Diger taraftan senedin sonradan anlasmaya aykiri olarak dolduruldugu da yazili delille kanitlanmamistir. Yargilama ve ispat kurallari ile kararda belirtilen gerekçelere göre Bölge Adliye Mahkemesi karari usul ve kanuna uygun olup davaci borçlu vekilince temyiz dilekçesinde ileri sürülen sebepler kararin bozulmasini gerektirecek nitelikte görülmemistir. Kararin onanmasina oy birligi ile hükmedilmistir."
Kaynak: İHA