(Özel) Makyaj Yapmadan Iyi Düsünün

Makyaj malzemelerine bagli bazi dermatolojik yan etkilerin görülebilecegini belirten Deri ve Zührevi Hastaliklar Uzmani Prof. Dr. Deniz Seçkin, makyaj ürünlerini kullanirken bazi noktalara dikkat edilmesinin gerekli oldugunu söyledi.

(Özel) Makyaj Yapmadan Iyi Düsünün
Makyaj yapmanin pek çok kadin ve genç kiz için gündelik hayatin vazgeçilmez bir parçasi olurken, makyaj ürünlerine bagli olarak çesitli dermatolojik yan etkileri de ortaya çikmaktadir. Bu yan etkilerin en basinda makyaj ürünlerine bagli alerjik deri döküntüleri yer aldigini ifade eden Özel Nilüfer Doruk Hastanesi Deri ve Zührevi Hastaliklar Uzmani Prof. Dr. Deniz Seçkin, "Bu alerjik reaksiyonlar, ciltte özellikle makyaj ürünlerinin temas ettigi bölgelerde kizariklik, kasinti ve kepeklenme ile kendini gösterir. Göz kapaklari ve göz çevresindeki deri ince ve hassas özellikte oldugundan makyaj

ürünlerine, özellikle de göz farlari ve rimellere bagli olarak bu bölgelerde alerjik reaksiyonlar görülebilmektedir. Bir kiside daha önce makyaj ürünlerine bagli olarak alerjik bir reaksiyon gelismisse ve bu reaksiyona neden olan madde deri testiyle saptanmissa, o kisinin bir makyaj ürünü satin almadan önce mutlaka etiketine bakip o alerjik maddenin ürünün içinde olup olmadigini kontrol etmesi gereklidir. Özellikle yagli özellikteki kapaticilar, fondötenler yüz derisindeki gözenekleri tikayabilmekte, yagli cildi olan kisilerde ve akne (sivilce) gelisiminin sik görüldügü gençlerde sivilce ve sivilce öncülü siyah nokta (komedon) olusumuna sebep olabilmektedir. Bu sebeple özellikle yagli cildi olan ve akneye yatkin kisilerin kapatici makyaj yapmamalari, yagli özellikteki makyaj ürünleri ve fondötenleri kullanmamalari uygun olur" dedi.

Prof. Dr. Deniz Seçkin, makyaj yaparken günesten koruyucu kullaniminin da ihmal edilmemesi gerektigini vurgulayarak söyle devam etti:

"Korunmasiz olarak günes isinlarina (ultraviyole) maruz kalmak uzun dönemde erken deri yaslanmasina (kirisikliklar, çizgilenmeler, lekeler) ve deri kanserlerine neden olabilmektedir. Bu sebeple disari çikmadan önce yapilacak makyaj öncesinde günesten koruyucularin kullanilmasi uygun olur. Makyaj öncesinde günesten koruyucu kullanmak istemeyen kisiler, ultraviyoleden koruyucu içeren (ulraviyoleden koruyucu özelligi en az SPF 30 olmali) makyaj ürünlerini de kullanabilirler. Makyaj malzemelerinin kisinin kendi cilt tipine uygun özellikte olmasi bir baska önemli konudur. Yagli ciltlerde yagli özellikteki ürünler kullanildiginda ciltteki yagli görünümde artis olabilir, kuru ciltlerde ise uygun ürünler kullanilmadiginda ciltteki kuruluk artabilir. Bu sebeple cilt özelliklerine uygun ürünler, tercihan bir dermatologun önerileri dogrultusunda seçilmelidir."

Makyaj ürünlerini satin alirken ürünün son kullanim tarihinin de önemli oldugunu belirten Prof. Dr. Seçkin, "Makyaj ürünlerini satin alirken mutlaka son kullanim tarihine bakilmalidir. Son kullanim tarihi geçmis olan ürünlerin kullanilmamasi gerekir. Bu ürünler zaman içinde bakteri barindirir hale gelebilir ve özellikle göz çevresi ve kirpikler için kullanilan ürünler kirpik dipleri ile gözün konjonktiva tabakasinda enfeksiyonlara sebep olabilir. Makyaj ürünlerinin bir baska kisiyle paylasilmamasi ve makyaj için kullanilan firçalarin en az haftada bir kez temizlenmesi uygun olur" diye ekledi.

Sosyal medyada son zamanlarda sikça reklami yapilan bazi ev yapimi ürünlerin veya içerigi belli olmayan ürünlerin kullanilmamasi gerektigini de ifade eden Seçkin, makyaj temizliginin önemini de vurguladi. Prof. Dr. Seçkin, gece yatmadan önce yüzdeki makyajin mutlaka deri tipine uygun temizleyici ürünlerle temizlenmesi ve ardindan da cildin nemlendirilmesi gerektigine dikkat çekti.
Kaynak: İHA