Marmarisli Ögrenciler Caretta Kaplumbagalari Için Dijital Kitap Yazdilar

Mugla’nin Marmaris ilçesi Bilimsel Sanat Merkezi (BILSEM) ögrencileri, ögretmenleri Seda Demirtürk ile birlikte Ortaca ilçesinde bulunan Deniz Kaplumbagalari Arastirma ve Gelistirme Merkezi’nden (DEKAMER) edindikleri bilgiler ile bir kitap yazdilar. Dijital olarak yayinlanacak kitap "Yarali halde bulunarak tedavi edilen siyah papatya isimli carettanin" hikayesini anlatiyor.

Marmarisli Ögrenciler Caretta Kaplumbagalari Için Dijital Kitap Yazdilar


Marmaris BILSEM ögrencileri Deniz Kaplumbagalari Arastirma ve Gelistirme Merkezi (DEKAMER) ile isbirligi yaparak "Bir Kaplumbaga Hikayesi: Siyah Papatya" isimli dijital bir kitap hazirladi. Zipkinla yaralanarak DEKAMER’de tedavi edilen ve onu yarali halde bulan kisinin adini "Siyah Papatya" verdigi caretta caretta cinsi deniz kaplumbagasinin hikayesini onun agzindan kurgulayarak yeniden yazan ögrenciler böylece bir canliyla empati kurarak onu daha yakindan tanidilar ve deniz kaplumbagalarinin doganin hassas dengesindeki yerini fark ettiler.

Yazar ögrencilerden Uras Öndersev; "Ülkemizde iki cins deniz kaplumbagasi var. Biri caretta caretta digeri de yesil deniz kaplumbagasi. Akdeniz için çok önemli türler. Ülkemizin kumsallarina yuva yapiyorlar. Eger onlar olmazsa denizanalarinin sayisi artar. Çünkü onlar denizanasi yiyor. Besin zincirinde çok önemli bir yerleri var. Bir sey daha belirtmek istiyorum. Onlar denize atilan posetleri denizanasi zannedip yiyor ve bu da ölümlerine sebep oluyor. Lütfen denizlerimizi plastik kirliligine karsi koruyalim" dedi.



BILSEM ögrencilerinden ve kitabin yazarlarindan Eymen Güçlü ise "Küresel isinma da deniz kaplumbagalari için büyük tehdit olusturuyor. Eger deniz kaplumbagalarinin yuvasinda sicaklik çok fazla olursa yavrular disi olarak dünyaya geliyor. Bu da onlarin nesilleri için büyük tehlike demek. Bizler bu durumlara dikkat çekmek için böyle bir kitap yazma çalismasi yaptik. Kitabimizi yazdiktan sonra Iztuzu Sahili’nde bulunan DEKAMER’e gittik ve Siyah Papatya’yi ziyaret ettik. Bu benim için unutulmaz bir ani oldu. Kitabini yazdigimiz için sanki bizimle arkadas gibi olmustu. Bize tesekkür eder gibi bakiyordu. Çok mutlu olduk. DEKAMER gönüllülerine yaptiklari tüm çalismalar için çok tesekkür ederiz” diyerek dogadaki tüm hayvanlara saygi duyulmasinin önemini vurguladi.
Kaynak: İHA