Pentagon Açiklamasi 'Çin, ABD'nin Görüsme Teklifini Reddetti'

ABD Savunma Bakanligi (Pentagon), Çin’in ABD’nin iki ülkenin savunma bakanlari arasinda görüsme gerçeklestirilmesi teklifini reddettigini açikladi.

Çin, ABD’nin Singapur’da düzenlenecek Shangri-La Diyalogu’nun oturum aralarinda iki ülkenin savunma bakanlari arasinda görüsme gerçeklestirilmesi için yaptigi teklifi geri çevirdi. ABD Savunma Bakanligi (Pentagon) Sözcüsü Tuggeneral Patrick Ryder konuya iliskin açiklamasinda, “Çin Halk Cumhuriyeti ABD’ye, Savunma Bakani Lloyd Austin’in bu hafta Singapur’da Çin Savunma Bakani Li Shangfu ile görüsmesi için Mayis basinda yaptigimiz teklifi reddettiklerini bildirdi” ifadelerini kullandi. Sözcü Ryder, “Çin’in ordular arasi anlamli görüsmeler gerçeklestirilmesi konusundaki isteksizligi, Çin ordusu ile açik iletisim hatlari arama taahhüdümüzü azaltmayacak” dedi.



“Bahane”

ABD’li bir üst düzey savunma yetkilisi ise medyaya yaptigi açiklamada, Çin’in üst düzey ABD’li yetkililerden gelen görüsme tekliflerini reddetmesinin ilk olmadigini belirtti.

Son görüsme teklifinin reddedilmesini “bir dizi bahanenin sonuncusu" olarak nitelendiren yetkili, “Çin 2021’den bu yana Savunma Bakanligi’ndan kilit lider angajmanlari, çok sayida daimi diyalog talebi ve yaklasik 10 çalisma düzeyinde angajman için yapilan talepleri reddetti veya yanitsiz birakti” ifadelerini kullandi.

ABD, Li’ye yaptirim uygulamisti

ABD hükümeti, Çin’in Rus yapimi silahlar satin almasi nedeniyle 2018’de Li Shangfu’ya yaptirim uygulamisti. Ancak Pentagon, yaptirimlarin Li’nin Austin ile görüsmesine engel olmadigini belirtiyor.

Austin ve Çinli mevkidasi Li, önümüzdeki hafta sonu Singapur’da gerçeklestirilecek savunma forumu Shangri-La Diyalogu’na katilacak.
Kaynak: İHA