'Akilli Tarim Akilli Çiftçi' Projesi Aydin'in Ev Sahipliginde Basladi

Aydin Efeler Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü koordinesinde hayata geçirilen “Akilli Tarim Akilli Çiftçi” projesi, gerçeklestirilen toplanti ile Aydin’in ev sahipliginde basladi.

'Akilli Tarim Akilli Çiftçi' Projesi Aydin'in Ev Sahipliginde Basladi


Önemli tarim kentlerinden olan Aydin’da üreticilerin gelisen teknolojiye ayak uydurmasini saglamak ve akilli tarim uygulamalarinin kullanilmasini yayginlastirmak amaciyla hayata geçirilen “Akilli Tarim Akilli Çiftçi” projesinin açilis toplantisi gerçeklestirildi.

Efeler Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü’nün koordinatörlügünde Türkiye Ulusal Ajansi’nin destekledigi ve proje ortaklari ile birlikte gerçeklestirilen toplantida dünya genelinde uygulanan tarim modelleri ve akilli tarim sistemleri anlatildi. AB proje ortagi olan Yunanistan ve Macaristan’dan gelen yetkililerin de bulundugu toplantida dijital dünyaya ayak uydurmanin önemine de dikkat çekildi.

Akilli tarim uygulamalarinin yayginlastirilmasi, tarimsal ve çevre ile ilgili sürdürülebilirlige katkida bulunmasi amaciyla hayata geçirilen proje, Efeler ilçesinde akilli tarim konusunda Avrupa düzeyinde bilincin artirilmasini saglamayi hedefliyor. Ayrica projede yapilacak çalismalar ile üreticilerin akilli tarima karsi gelistirdikleri önyargilarinin kirilarak farkindaligin artirilmasi, Sivil Toplum Kuruluslari’nin, çiftçilerin akilli tarim konusunda bilgilendirilmesi hedefleniyor. Proje çerçevesinde Aydin’da ve AB proje ortagi olan Yunanistan’in Trikala ile Macaristan’in Hdmezvsrhely sehirlerinde akilli tarim iyi uygulama çalistaylari düzenlenecek.

“Çiftçilerimizin kazançlarini artirmayi hedefliyoruz”

Çiftçilerin dijital dünyayi yakindan takip etmelerinin önemli oldugunu vurgulayan Aydin Il Tarim ve Orman Müdürü Ahmet Ökdem; “Efeler Ilçe Müdürlügümüzün koordinatörlügünde hazirlanan ve Türkiye Ulusal Ajansi tarafindan desteklenmeye deger bulunan Akilli Tarim Akilli Çiftçi projesinin açilis toplantisinda bir araya geldik. Kurumsal misyonumuz geregi sürdürülebilir tarimsal üretim ve yenilikçi çalismalarda çiftçilerimizin teknolojik gelismeleri ve dijital dünyayi yakindan takip edebilmesi bizim için büyük önem arz etmektedir. Bu maksatla yola çikilan Akilli Tarim Akilli Çiftçi projesi çerçevesinde proje ortaklarimiz ile akilli tarim uygulamalarini derleyerek çiftçilerimizle bulusturmayi, is yasamlarinda verimlilik ve kazançlarini artirmayi hedefliyoruz. Çiftçilerimiz ve personellerimiz basta olmak üzere tüm hedef kitleye faydali tecrübeler kazandiracak olan bu projenin basarili bir sekilde tamamlanmasini dilerim ve emegi geçen herkese tesekkür ederim. Projenin ilimize hayirli olmasini dilerim” dedi.



“Farkindalik olusturacagiz”

Toplantida konusma yapan Efeler Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Mehmet Esen ise koordinatör olarak üstlendikleri proje hakkinda bilgiler vererek; “Tarim büyük bir sektör. Dün de bugün de tarim çok kiymetli olmustur ama anlayis farkliliklari var. Üretim modellerin de farkliliklar var. Dün tarim daha çok üretim odakliydi bugün ise üretimin yaninda pazar ve tüketici odakli. Dünya ve ülke nüfusumuz hizla artiyor ancak bununla orantili olarak tarim alanlarimiz maalesef artmiyor. Yerinde de durmuyor. Her geçen gün çesitli faktörlerin etkisiyle azaliyor. O zaman artan nüfusun nasil beslenecegi noktasinda bir çalismaya ihtiyaç var. Bu konu ile ilgili bizler de çalismalarimiza devam ediyoruz. Bu proje çerçevesinde de ayrica Yunanistan ve Macaristan da gezilerimiz olacak. Oradaki tarim uygulamalarini, üreticilerimizin isine yarayacak tarim modellerini, tarim teknolojilerini, yapacagimiz toplantilar ile üreticilerimize anlatmayi hedefliyoruz. Önce üreticilerimizde farkindalik olusturmak sonra da uygulamaya geçmelerini saglamak temel hedeflerinden bir tanesi olacak. Bugün açilisini yaptigimiz projemizin ilimize ve üreticilerimize hayirli olmasini diliyorum” dedi.

Kaynak: İHA