Sakat Martinin Yasam Mücadelesi

Van Gölü’nde yasayan endemik tür olan inci kefalinin göle dökülen tatli sulara dogru zorlu yolculugu devam ederken, ayaginin büyük bir bölümü olmayan sakat martinin hayata tutunma mücadelesi görenleri sasirtiyor.

Sakat Martinin Yasam Mücadelesi
Van Gölü’nün tuzlu ve sodali suyunda yasayabilen inci kefali, üreme dönemlerinde tatli sulara göç ederken, martilar da göç boyunca derelerden ayrilmiyor. Kimi zaman birbiriyle mücadele eden kimi zamanda dakikalarca derelerdeki taslarin üzerine bekleyen martilarin avi, ilginç görüntüler olusturuyor. Dünyada sadece Van Gölü’nde yasayabilen inci kefali, üremek için Alaska’daki somon baliklari gibi tatli suyun akisinin tersine göçü devam ediyor. Neslinin devami için akintinin tersine yüzen inci kefali baliklari, önüne çikan engelleri ise uçarak geçiyor. Bu sirada baliklari avlamak için nöbet bekleyen uzunca bir gagasi ve perdeli ayaklari olan martilar, bir baligi yakaladiklarinda bir birleriyle kiyasiya mücadele ederken zaman zaman kendilerine de zarar verebiliyor.

“Sakat martinin yasam mücadelesi”

Her yil 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasinda üremek amaciyla sürüler halinde Van Gölü’nü besleyen akarsulara akin eden binlerce inci kefalinin neslini korumak için av yasagi uygulanirken, bu yasagi sadece martilar deliyor. Mayis ayinin ortalarinda yumurtalarini birakmak için göç eden inci kefallerini bekleyen kalabalik bir marti toplulugu yaklasik 2 ay yiyecek sikinti çekmiyor. Bir balik için kiyasiya bir mücadele eden martilar, uzun gagalari bazen balik yerine ayaklarina isirarak yaralanmalarina neden oluyor. Bu amansiz kavgadan aginin perdeli kismi kopan martinin yasam mücadelesini zorda olsa sürdürüyor. Ercis balik bendinde karnini doyurmaya gelen sakat marti, odaginda sadece yakalayacagi inci kefali oluyor. Hemen yani basinda onlarca martinin bir balik için girdigi kavgaya aldiris etmeyen sakat marti, tasin üzerinde tek ayak üzerinde durmasi zor olsa da tek hedefi balik yakalamak. Uzun ve sabirli bekleyisin ardindan hafifçe havalanip gözüne kestirdigi baligi bir çirpida alarak diger martilarin saldirisina ugramadan kanat çirparak hizlica bölgeden ayriliyor.

Doga fotografçisi Ali Ihsan Öztürk, “Suanda martilar kiyasiya bir mücadele yapiyorlar. Matilar balik yemek için girdikleri mücadelede kendilerine de zarar vererek bazilarinin ayaklari suanda karsimizda duran marti gibi sakat kaliyorlar. Suan burada 3-4 tane engelli marti gördüm. Martilar bir balik için agresif oluyorlar” dedi.

Kaynak: İHA