KOP 2024 Yili Mali Destek Çagri Programi Basladi

Konya Ovasi Projesi (KOP) Idaresi Baskanligi, 2024 yilinda finansman destegi saglayacagi projelerin belirlenmesi için ‘2024 Yili KOP Mali Destek Çagri Programi’ni baslatti.

KOP 2024 Yili Mali Destek Çagri Programi Basladi
Sanayi ve Teknoloji Bakanligina bagli KOP Bölge Kalkinma Idaresi Baskanligi; KOP Tarimsal Egitim ve Yayim Projesi (KOP TEYAP), KOP Kirsal Dezavantajli Alanlar Kalkinma Programi (KOP KIRSAL), KOP Hayvancilik Altyapisinin Gelistirilmesi (KOP HAYVANCILIK) ve KOP Tarimsal Arastirmalar Projesi (KOP TARIMSAL ARASTIRMALAR) çerçevesinde 2024 Yili Mali Destek Çagri Programini baslatti. Aksaray, Karaman, Kirikkale, Kirsehir, Konya, Nevsehir, Nigde ve Yozgat’tan olusan KOP Bölgesindeki; Valilikler, Kaymakamliklar, Devlet Üniversiteleri basta olmak üzere ilgili tüm kamu kurum ve kurumlarinin basvurabilecegi Çagri Programi, tarim ve hayvancilik projeleri için 26 Mayis /20 Haziran 2023 tarihleri arasinda yapilacak. Sadece https://proje.kop.gov.tr adresinden kabul edilecek.

“Yenilikçi, katma degerli ve insana dokunan projeler ariyoruz”

Toplam 8 ili kapsayan KOP Bölgesinin, gelisen ve degisen ekonomik yapisinin tarim ve hayvancilik basta olmak üzere çok sektörlü ve es zamanli sekillendigini, bu nedenle katma degeri yüksek faaliyetlere büyük önem verdiklerini ifade eden KOP Idaresi Baskani Murat Karakoyunlu, 2020 yilinda uygulanmaya baslanan ‘KOP Proje Havuzu’ sistemi sayesinde proje yürütücüsü kurumlardan daha yenilikçi, farkindalik olusturan, katma degeri yüksek, insan hayatina dokunan, bölgenin ihtiyaçlarina dönük yatirim ve desteklemeleri kapsayan önemli proje teklifleri geldigini belirterek, tarim ve hayvancilik alaninda 2024 yili içinde ayni azim ve kararlilikla proje tekliflerini beklediklerini kaydetti.



Basvurular sadece internet üzerinden yapilacak

Temel amacin; kirsalda en ücra yerlesim yerlerine kadar ulasabilen, yöre halkinin maksimum seviyede faydalanmasini saglayacak, üretici ve hayvan refahinin arttirilmasina yönelik projelerin ön plana çikarilmasi olduguna vurgu yapan Baskan Karakoyunlu, “KOP TEYAP, KOP Kirsal, KOP Hayvancilik ve Tarimsal Arastirmalar programlari için finansman destegi saglanacak projelerin kabullerine basladik. Bölgeyi olusturan illerde; çok sektörlü, birbiriyle entegre ve eszamanli kalkinmaya öncülük eden, yenilikçi ve ihtiyaçlara çözüm sunabilen, istihdami ve rekabet gücünü artirici her türlü projeye finansman destegi sunmaya haziriz. Mali destek programlarinda ortak hareket etme ve ortak proje üretme kültürünü her zamanki gibi ön plana çikartiyoruz. Kurumlar arasi is birligini tesvik ediyoruz. Basvurular sadece KOP Proje Havuzu Sistemi üzerinden yapilacak ve basvuru asamasinda herhangi bir resmi yazi, doküman talep edilmeyecek olup elden, posta ve kargo yoluyla yapilan basvurular ise kabul edilmeyecek. Programlara iliskin her türlü detayli bilgiye ve basvuru rehberlerine https://proje.kop.gov.tr adresinden ulasilabilmektedir. 2024 Yili Mali Destek Çagri Programimiz simdiden tüm bölgemize hayirli ugurlu olmasini temenni ediyorum” diye konustu.



“KOP TEYAP’ta üst limit 2 milyon 500 bin TL”

KOP Bölgesindeki toprak ve su kaynaklarinin etkin ve sürdürülebilir kullaniminin saglanmasi, tarimsal ve hayvansal üretimde verimlilik ile kalitenin arttirilmasi ve tarimda teknolojik gelismelerin teknik personel ve çiftçilere tanitilarak girdi maliyetlerinin azaltilmasi için egitim ve yayim faaliyetlerini maksatlayan KOP TEYAP çerçevesinde; ‘Bitkisel üretimde toprak ve su kaynaklarinin etkin ve sürdürülebilir kullaniminin saglanmasina yönelik egitim ve yayim’, ‘Tarimda sürdürülebilirlik saglanmasina yönelik egitim ve yayim’ öncelikli faaliyetler çerçevesinde olacak. Örgütlü yapidaki projelerde es finansman katki payi yüzde 10’lara kadar çekilebilecek.

“KOP KIRSAL ile 12 milyon TL’ye kadar destek”

KOP Bölgesi kirsalinin mekânsal ve sosyo-ekonomik dezavantajlarini avantaja dönüstürmeyi maksatlayan program çerçevesinde güçlü üretim kapasitesi ile dünya standardinda ve etkin üretim yapan, istihdam düzeyi yüksek, geliri ülke ortalamasinin üzerinde, rekabet ve örgütlenme gücü gelismis, pazarlama aglari ulusal ve uluslararasi alanda yaygin ve fonksiyonel, sosyal ve fiziki altyapisi saglam, refah düzeyi yüksek ve sehirle bütünlesik bir KOP Bölgesi hedefleniyor. Proje tekliflerinde; Bahçe Bitkileri, Örtü Alti Sebzecilik, Küçükbas Hayvancilik, Serbest Sistem Kanatli Hayvancilik, Aricilik, Organik ve Iyi Tarim, Tibbi ve Aromatik Bitkiler, Örgüt Yapisinin Güçlendirilmesi, Ürün Dagitim Kanallari ve Isleme Tesisleri ve Tarim Disi Gelir Getirici Faaliyetler alanlarindaki projeler degerlendirilecek.

“Hayvancilik projelerindeki üst limit 8 milyon TL olacak”

KOP Bölgesinde hayvancilik faaliyetlerinin yogun oldugu yerlerde gerekli altyapi ve modernizasyonun saglanarak, hayvansal ürünlerde verim ve kalitenin arttirilmasi ile katma degerin yükseltilmesi, hayvan sagliginin korunmasi ve refahinin saglanmasi, yetistiricilerinin yasam sartlarinin iyilestirilmesi, üretim girdilerinin azaltilmasi ve hayvansal faaliyetler sonucu olusan atiklarin tarima kazandirilmasi maksatlanan programda; Et ve süt verimi, hayvan barinak ve beslenme, süt sagim ve soguk zincir, yem üretim ve paketlenmesi, hayvan refahi ve hastaliklarin önlenmesine yönelik proje basvurulari yapilabilecek. Es finansman destegi örgütlü yapiya sahip projelerde yüzde 20’lere kadar düsebilecek.

“Tarimsal Arastirma Projelerine 3,5 milyon TL’ye kadar destek”

KOP Bölgesinde tarimsal teknolojilerin arastirilarak, yeniliklerin bölge çiftçisine yayginlastirilmasi, tarimsal altyapinin modernlestirilmesine yönelik uygulamalarin hayata geçirilmesi, AR-GE çalismalari ile tarimsal girdi maliyetlerinin azaltilmasi ve tarimsal altyapinin iyilestirilmesi için; bölgeye özgü bitkisel ve hayvansal ürünlerin dayaniklilik ve adaptasyon bakimindan gelistirilmesine yönelik projeler, kuraklik ve iklim degisikligine karsi bitkisel ürünlerin adaptasyonuna yönelik projeler, bölgede üretilen ürünlerin pazarlanmasi ve markalasmasina yönelik deger zinciri analizi yapilmasina yönelik projeler, tarimsal inovasyonun gelistirilmesine yönelik projeler, tarimsal girdilerin azaltilmasina yönelik arastirmalar, tarimsal sürdürülebilirlige ve çevreye olumsuz etki yapan sera gazi üretimini asgari düzeyde tutmaya katki saglayacak arastirmalar, Konya kapali havzasinda alternatif ürün arastirmalari ile obruk olusumunun azaltilmasi ve engellenmesine yönelik projeler desteklenecek.
Kaynak: İHA