'Ilk Ses Erzurum'un Çekimleri Basladi

Kurtulus Savasi’na giden yolda tarihi bir kavsak ve Cumhuriyet’in kurulusunda önemli bir kilometre tasi olan Erzurum Kongresi ilk kez film setine tasindi. Filmin çekimleri Erzurum’da basladi.

'Ilk Ses Erzurum'un Çekimleri Basladi
Yapimciligini Ahmet Yenilmez’in yaptigi “Ilk Ses Erzurum” filmi, Erzurum Kongre binasi basta olmak üzere sehrin tarihi mekânlarinda çekilmeye baslandi. Erzurum Büyüksehir Belediyesinin bir projesi olan filmin yönetmenligi yapan Mustafa Yilmaz ve Bugra Yenilmez, Cumhuriyet’e giden yolda Erzurum Kongresi’nin kiymetli bir anlami oldugunu ve çekimin her aninda ekiple birlikte heyecanli günler yasadiklarini söyledi.



Erzurum Kongresi’ni anlatan ilk film

Erzurum Kongresi’nin toplanma sürecini ve sonrasini anlatan “Ilk Ses Erzurum” filminde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü canlandiran oyuncu Serdar Yegin ve oyuncu Burak Alp Yenilmez de filmin hem konusu hem de yüklendigi anlam açisindan kendileri için çok degerli oldugunu dile getirerek, “Erzurum Kongresi’ni anlatan ilk filmde rol almak bize gurur veriyor. Erzurum’a ve ülkemize layik bir film çekmenin gayretindeyiz” dedi.

Erzurum Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreteri Zafer Aynali ise Erzurum Kongresi’nin birçok sekilde ele alindigini ve islendigini dile getirerek, “Böyle anlamli bir tarihi olayin beyaz perdede olmasini istedik ve her anlamda destek olduk. Insallah beyaz perdede milyonlara Erzurum Kongresi’nin ruhunu, Cumhuriyet’i kuran sehrin Erzurum oldugunu ve o günleri aktarmis olacagiz” ifadelerini kullandi.

Erzurumlu oyuncular da filmde rol aldi

Yaklasik bir hafta önce çekimleri baslayan “Ilk Ses Erzurum” filmi, Erzurum Kongresi’nin yapildigi tarihi bina basta olmak üzere kongrenin hazirliklarina sahit olan tarihi mekanlarda çekiliyor. Filmde profesyonel oyuncularin yaninda Erzurum Büyüksehir Belediyesi Sehir Tiyatrosu’nda bulunan oyuncular da rol aldi. Filmin tahminen 2-3 ay sonra gösterime girmesi bekleniyor.

Erzurum Kongresi’nde hangi kararlar alindi

Erzurum Kongresi, 23 Temmuz-7 Agustos 1919 tarihleri arasinda Erzurum’da toplandi. 17 Haziran’da Vilâyât-i Sarkiye Müdâfaa-i Hukuk Cemiyeti Erzurum subesi tarafindan toplanan Erzurum Kongresi, Erzurum Umûmî Kongresi veya Umûmî Erzurum Kongresi olarak da aniliyor. Kongreye çogunlugu isgal altindaki 5 dogu ili Trabzon, Erzurum, Sivas, Bitlis ve Van’dan gelen 62 delege katilmis; 2 hafta süren kongrede alinan kararlar kurtulus mücadelesinde izlenen çizgide önemli ölçüde belirleyici olmustur. Kongreyi geçici baskan olarak Erzurum delegelerinden Hoca Raif Efendi açmis, yoklamanin ardindan yapilan oylamada Mustafa Kemal Pasa kongre baskanligina getirilmistir. Alinan kararlar arasinda ilk kez milli sinirlardan bahsedilmis, Türk vatani olan topraklarin parçalanamayacagi açiklanmistir. Ilk kez ulusal bagimsizligin kosulsuz olarak gerçeklestirilmesine karar verilmistir.
Kaynak: İHA